Julkaistu 11.3.2019

Luontoelämyksistä ja uudesta Luontosivusto -palvelusta kirjoittaa Miina Sillanpään Säätiön kehittäjä Paula Noronen.

 

Tervetuloa suomalaisen luonnon digitaaliseen luontoelämykseen:

Valitse vuodenaika – kevät, kesä, syksy tai talvi.

Valitse luontotyyppi: meri, saaristo, rannikko, suo, järvi, tunturi, joki, niitty tai metsä.

Valitse säätila – helle, myrsky, sade, pilvinen tai aurinkoinen sää.

Valitse vuorokaudenaika – aamu, päivä, ilta, yö, aamuyö.

Valitse sijainti valinnassa järvi – hiekkaranta, kiviranta, laituri, vene (kanootti, soutuvene, moottorivene, purjevene, polkuvene, sup-lauta, kajakki) tai kallio.

Valitse äänimaisema – suomalainen kesäpäivä (hyttyset, vesilinnut, lapset uimassa), hiljaisuus (veden liplatus) tai kustomoi valitsemalla yksitellen äänet ja niiden voimakkuus.

Valintojasi ladataan…

Luontoelämys valittu – kesä – järvimaisema – päivä – aurinkoinen sää – laituri – suomalainen kesäpäivä (hyttyset, vesilinnut, lapset uimassa).

Vahvista valinta.

Luontoelämys alkaa.

 

Näin monenlaisista valinnoista voi koostaa luontoelämyksen suomalaisessa luonnossa! Lopputulos voi silti tuntua keinotekoiselta, jos maisema ei olekaan meille tuttu eivätkä äänimaisema ja säätila vastaa ajatuksiamme ja toiveitamme.  Järvi voi myös olla suuri, pieni, keskikokoinen, kirkasvetinen tai samea. Elämykset syntyvät useimmiten muistojemme ja tunteidemme välityksellä. Kun kerromme jollekin luontoelämyksestä, koemme muiston voimakkaana ja palaamme siihen hetkeen, tunnelmaan ja paikkaan. Voimme muistaa tuoksuja, ääniä, tuntemuksia ja aistimuksia. Digitaalisen luonnon viehätysvoima perustuukin ihmisen omaan kokemusmaailmaan ja sen aktivoimiseen.

 

”Minä en ole yhtään näitä digi-ihmisiä. En kyllä keksi yhtään syytä, miksi en menisi ulos, jos haluan luontoon mennä.”  Näin totesi eräs omaishoitaja tapaamisessa, jossa esittelin Luontosivusto-verkkopalvelun ideaa. Keskustelu jatkui, ja yhdessä ymmärsimme, ettei sivusto korvaa luontoa eikä syrjäytä sen ensisijaisuutta. Sivusto luo asiakaskokemuksen, jossa aktivoidaan luontoon liittyviä tunteita ja muistoja, sillä fyysisiä tuntemuksia, kuten tuoksuja ja kosketusta emme pysty vielä digitaalisesti välittämään. Ihmisen omassa kokemusmaailmassa nämä aistimukset ovat olemassa. Siksi Luontosivuston käyttö on kannattavaa – ei siksi, että käydessään sivustolla ei tarvitse enää luontoa, vaan siksi että luontoelämykset virkistävät ja elvyttävät meitä myös digitaalisesti koettuna muistojemme kautta.

 

Luontosivuston idea lähti siitä ymmärryksestä, että kaikki eivät pääse luontoon ja metsään, vaikka sinne haluaisivatkin. Ymmärrystä syvensivät haastatteluissa kuullut tarinat menneistä metsäretkistä ja niiden kaipuusta, sekä kesämökeistä luopumisen vaikeutta esiintuoneet tarinat. Luonto on tärkeä voimavara todella monelle suomalaiselle ja tapoja suhtautua luontoon on monia. Joillekin meistä riittää tieto siitä, että suomalainen luonto on kaunis ja se on olemassa. Toiset meistä tarvitsevat päivittäisannoksen luontoyhteyttä tunteakseen itsensä ehjäksi.

 

Kuu kiurusta kesään -hankkeessa herättelemme ihmiset miettimään omaa luontokäyttäytymistään. Moni meistä nimeää luonnon voimavarakseen, mutta ei mieti asiaa sen tarkemmin. Mikä minua luonnossa rauhoittaa? Onko jokin paikka, josta haaveilen useasti? Hyötyisinkö siitä, jos menisin metsään useammin? Lopulta kyse on itsestä huolehtimisesta. On tärkeää muistaa, että voidakseen olla avuksi muille, täytyy olla itsekin hyvinvoiva. Hyvinvoinnin kokeminen on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen se liittyy fyysiseen ja psyykkiseen toimintakykyyn, sosiaalisiin suhteisiin, sekä elämän merkityksellisyyteen. Tärkeää olisikin miettiä sitä, millaisilla keinoilla pidän itseni toimintakykyisenä ja tuen hyvinvointiani oikein?

 

Mitä Luontosivusto siis tekee? Se tarjoaa työkalun, jolla omaa hyvinvointia voi edistää nopeasti ja helposti. Luontoelämysten avulla rauhoitut ja sykkeesi tasaantuu. Luontosivusto nostaa mielialaa, kun löydät sieltä mieluista sisältöä ja keskität huomiosi siihen – jolloin muut asiat voivat hetkeksi unohtua.

 

Luontosivusto.fi – Elinvoimaa luonnosta!

 

Kuu kiurusta kesään – elinvoimaa luonnosta ikääntyneiden omaishoivaan 2017–2019 on Miina Sillanpään Säätiön hanke, joka edistää ikääntyneiden omaishoitoperheiden hyvinvointia elvyttävän ja tarinallisuuteen perustuvan luontotoiminnan avulla. Hankkeen tuotoksia ovat Nautitaan luonnosta -ryhmät ja internet-osoitteeseen rakentuva Luontosivusto sekä työpajat. Hanketta tukee Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Omaishoitajaliitto ry, Suomen Luonnonsuojeluliitto ry ja Sininauhaliitto ry:n Vihreä veräjä.