Julkaistu 30.6.2016

 

Kirjoittajana Annika Slunga, projektikoordinaattori Keko-kuntoutushankkeessa ja Taavetinpuiston kehittämishankkeessa, koulutukseltaan fysioterapeutti, Terveystieteiden maisteriopiskelija Jyväskylän Yliopistossa  

 

Valoa ja virtaa elämään luonnossa liikkumisesta

Keko metsäkävely 350Sää on suosinut meitä tänä keväänä ja alkukesänä. Aurinkoiset ilmat ja luonnon vehreys ovat houkutelleet ulos liikkumaan ja nauttimaan luonnosta. Ah, miten ihanaa! Niin hyvältä ja houkuttelevalta kuin liikkuminen kuulostaakin, voi siitä tulla huomaamatta myös pelkkä tehtävien töiden listaan lisättävä suoritus. Jos tunnistat itsesi tästä kuvauksesta, on aika painaa jarrua ennen kuin on liian myöhäistä.

 

Joskus suorittamista ei voi arjen kiireiltä välttää, jolloin nautinto tehtävästä asiasta voi kadota. Voimme kuitenkin vaikuttaa parempaan arjessa jaksamiseen pienillä asioilla. Jokainen meistä lienee joskus lähtenyt luontoon rauhoittumaan ja selkiyttämään ajatuksia. Kansainvälisesti metsässä kulkemista ja luonnon aistimista pidetään nousevana trendinä. Muun muassa Japanissa luonnon terapeuttisiin vaikutuksiin keskittyviä metsäkylpyjä käytetään hoitomuotona. Tarkoituksena on rauhoittua nauttimaan ja keräämään voimavaroja metsän tarjoamista olosuhteista kuten näkymistä, tuoksuista ja äänistä.

 

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että ”luontoilu” edistää terveyttä ja hyvinvointia. Luonnon myönteisiä vaikutuksia ovat muun muassa mielialan koheneminen sekä sydämen sykkeen, verenpaineen ja stressihormonipitoisuuden aleneminen. Luonto tarjoaa myönteisiä hyvinvointia lisääviä kokemuksia. Esimerkiksi lintujen laulun, erilaisten tuoksujen ja näkymien myötä eri aistit aktivoituvat, mieli rauhoittuu ja hyvänolon tunteet lisääntyvät. Terveyden edistämisen kannalta tärkeää on huomioida luonnon vaikutukset myös fyysiseen toimintakykyyn. Positiiviset vaikutukset näkyvätkin niin fyysisessä kunnossa, hapenottokyvyssä kuin kehonhallinnassa.

 

Kun pohtii luonnon hyvinvointivaikutuksia, alkaa kaivata entistä enemmän luonnon helmaan. Ennen ulos lähtöä on kuitenkin hyvä miettiä millaisen luontokokemuksen lähellä oleva ympäristö tarjoaa. Mitä kannustavampi ympäristö on puistoineen ja kävelyreitteineen sitä enemmän se motivoi ulkona liikkumiseen. Mikä paikka ympäristössäsi on sellainen, joka kannustaa sinua liikkumaan ja antaa energiaa? Onko se metsä, puisto, ranta tai joku muu?

 

Unelmien liikuntapäivä punnerrus 350Hyvät puitteet ja mahdollisuudet monipuoliselle liikunnalle tarjoaa esimerkiksi Taavetinpuisto ja sen yhteydessä oleva Ikiliikkuja-kävelyreitti sekä lähettyvillä oleva Keskuspuisto ja Pikku Huopalahden ranta. Nämä yhdistämällä voit aloittaa alkulämmittelyn metsän siimeksissä, jatkaa harjoittelua Taavetinpuiston laitteilla ja tekemällä loppuverryttelyn, venyttelyt ja rentoutumisen veden äärellä. Kuulostaa hyvältä vai mitä? Jos kyseessä olevat paikat ovat etäällä kotoasi, voit miettiä vastaavia omasta lähiympäristöstäsi. Jos itsenäinen harjoittelu ei houkuta, sovi yhteiset liikuntatreffit ystäväsi kanssa. Se helpottaa liikkumaan lähtemistä ja saat samalla hoidettua sosiaalisia suhteita kunnon kohotessa huomaamatta.

 

Taavetinpuisto 350Katso tästä vinkit liikkumiseen arjen avuksi Taavetinpuiston laitteita hyödyntäen. Muista, että kaikki tavat liikkua ovat hyviä ja pienet askeleet liikunnan lisäämiseksi auttavat edistämään hyvinvointiasi.

 

Otetaan yhdessä kesän tavoitteeksi liikkumisesta nauttiminen luonnossa ja kerätään virtaa auringonvalosta!