Työikäisille kehitysvammaisille henkilöille ja heidän ohjaajilleen suunnattu, noin vuoden kestävä Keko-valmennus tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä terveyteen liittyvien teemojen äärelle. Valmennuksessa tunnistetaan ja hyödynnetään omia vahvuuksia sekä haastetaan totuttuja toimintatapoja yhdessä uutta kokeillen ja oppien. Haku on käynnissä, hae pian mukaan!  

 

Keko-valmennus on terveyttä ja hyvinvointia edistävä elintapavalmennus työikäisille kehitysvammaisille henkilöille ja heidän kahdelle ohjaajalleen. Monipuolinen, noin vuoden kestävä Keko-kokonaisuus sisältää kaksi lähivalmennusjaksoa, ohjaajien etävalmennuksen sekä elämäntapamuutoksia tukevan digitaalisen Keko-puiston, joka tarjoaa mahdollisuuden kerrata ja täydentää Keko-valmennuksessa opittuja asioita yhdessä.

 

”Paras kurssi ikinä.”
”Kurssin motto: Ilon kautta voittoon. Tekeminen tarttuu.”
”Herääminen oli vaikeaa, mutta tulin kuitenkin. En voinut pettää kavereita ja ohjaajia.”
”Mukavaa, kun on oppinut uutta joka päivä. Mukavia asioita olivat: rentous, kuntosali, vesijumppa, frisbeegolf, lautasmallin opettelu, tavoitepeli, ulkoilu, kokkailu ryhmässä, kauppareissu ja ruokakolmiopeli.”

(kehitysvammaisten osallistujien palautteita vuodelta 2020)

 

Keko-valmennuksen tavoitteena on kehitysvammaisten henkilöiden terveysriskien väheneminen sekä terveyden ja toimintakyvyn koheneminen. Keko-valmennuksen hyvinvoinnin kehyksen teemat ovat: liikunta, lepo, ravitsemus, hygienia ja aivojen aktivointi.

Valmennuksessa kehitysvammaiset osallistujat

    • tiedostavat valintojensa merkityksen oman hyvinvointinsa edistämisessä.
    • määrittelevät omat terveystavoitteensa yhdessä ohjaajiensa kanssa ja suunnittelevat sen mukaisia pieniä terveyttä edistäviä arjen muutoksia.
    • kokeilevat ja omaksuvat uusia terveellisempiä elintapoja.

Ohjaajat ja lähipiiri

    • saavat tietoa ja työkaluja kehitysvammaisen osallistujan muutoksen tukemiseen.
    • oppivat tunnistamaan ja hyödyntämään oman toimintaympäristönsä tarjoamia fyysisiä ja sosiaalisia mahdollisuuksia.

 

Keko-valmennuksessa kartoitetaan ja tunnistetaan jokaisen osallistujan vahvuudet ja pohditaan yhdessä keskustelleen totuttuja käyttäytymistapoja. Tärkeänä osana valmennusta on muutoksia tukeva positiivinen ilmapiiri, ryhmän ja lähipiirin tuki sekä yhdessä oppiminen.

 

”Antanut uusia näkökulmia. Joutunut myös itseä tutkiskelemaan.”
”Tullut uusia ideoita. Valmiuksia, kuinka kaivaa motivaatiota esiin.”
”Innokkuus ja uteliaisuus lisääntynyt. Herätys, että haluaa olla parempi tsemppari”.
”Olen tehnyt enemmän avoimia kysymyksiä. Annan positiivista palautetta. Näen nyt enemmän as. vahvuuksia. Aitoa läsnäoloa ja kiireettömyyttä olen pyrkinyt lisäämään.”

(Ohjaajien palautteita vuodelta 2020)

 

Valmennuksessa hyödynnetään Keko-puistoa, joka on kehitysvammaisille ja heitä tukeville henkilöille suunnattu verkkopalvelu. Keko-puisto tarjoaa tietoa, harjoituksia ja pelejä. Sen avulla voi kerrata ja täydentää Keko-valmennuksessa opittuja asioita. Keko-valmennukseen osallistuvat ohjaajat voivat käyttää Keko-puistoa myös valmennuksen jälkeen.

 

Vuosittain järjestetään viisi Keko-valmennusta ja valmennukseen haetaan mukaan ryhmänä. Keko-valmennus kestää reilun vuoden sisältäen kaksi lähijaksoa kaikille osallistujille ja lisäksi etävalmennuksen ohjaajille.

 

Huomioimme toiminnassamme valtakunnalliset ja paikalliset koronarajoitukset. Toteutamme valmennuksen joustavasti hyödyntäen viime vuoden hyviä kokemuksia poikkeusolojen toteutuksista.

 

Vuoden 2021 haku on käynnissä, joten hae nyt mukaan! 

  • Kurssien ajankohdat vuonna 2021 (ensimmäinen jakso sekä toinen jakso) ovat seuraavasti:
    • Keko 82: 23.03.–26.03. sekä 01.09.–02.09.
    • Keko 83: 13.04.–16.04. sekä 15.09.–16.09.
    • Keko 84: 26.04.–29.04. sekä 29.09.–30.09.
    • Keko 85: 04.05.–07.05. sekä 06.10.–07.10
    • Keko 86: 17.05.–20.05. sekä 20.10.–21.10.
  • Keko-valmennuksen sähköinen hakulomake. Toivomme hakemukset ensisijaisesti tätä kautta.
  • Keko-valmennuksen täytettävä hakulomake (word), jonka voi palauttaa joko sähköisesti tai postitse. Tallenna lomake koneellesi avaamista ja täyttämistä varten seuraavasti: Klikkaa linkkiä ja valitse hiiren oikealla painikkeella avautuvasta ikkunasta ylin vaihtoehto ”avaa linkki uudessa välilehdessä”, jonka jälkeen voit tallentaa tiedoston koneellesi.
  • Lue lisää Keko-valmennuksesta ja sisällöistä
  • Valmennuksen sisältö löytyy myös pdf-muodossa

 

Lisätietoja:

Ulla Arifullen-Hämäläinen, kehittäjä
ulla.arifullen-hamalainen@miinasillanpaa.fi