Syksyn aikana on pidetty keväällä aloitettujen Keko-kuntoutusryhmien seurantajaksot kukin ryhmän omalla paikkakunnalla. Mukava yhdessäolo siivitti opitun kertaamista sekä lähialueen liikuntamahdollisuuksien testaamista.

 

Elokuu 2019, Kalajoki

Keko -kuntoutuksen syksyiset seurantajaksot pyörähtivät käyntiin ja ensimmäinen seurantajakso oli Kalajoella. Oli mukava puuhata taas yhdessä!

 

Oli aivan mahtavaa huomata, että ruokapyramidi ja lautasmallit olivat loistavasti muistissa ja askarteluharjoitus sujui hienosti. Lounaslautaset täyttyivät iloisen värikkäästi ja annoskoot olivat juuria oikeanlaisia. Terveellisestä ruuasta puhuttaessa muistelimme myös miksi terveellinen ruoka on tärkeää. Yhdessä tuumasimme, että elimistö pysyy hyvinvoivana, paino sopivana ja jaksaa myös liikkua, kun syö säännöllisesti ja terveellisesti.

 

Syyskuu 2019, Raisio

Keko -kuntoutuksessa keskitytään myös rentoutukseen ja palautumiseen. Koko ajan ei tarvitse rehkiä ja puuhata. Kuntoutuksen lähi- ja seurantajaksoilla rauhoitetaan kehoa ja mieltä sopivan musiikin tahdissa tai kuunnellen rentoutustarinaa. Tarinan edetessä rentoutumisen tunne etenee kehossa saaden sen tuntumaan lämpimältä ja raskaalta – unikin voi tulla. Rentoutua voi myös lempipuuhan äärellä, leffaa katsomalla tai käsitöitä tehden. Mukavia rentoutumisen hetkiä koettiin Raisiossa myös ihanassa syysilmassa ulkoillen.

 

Lokakuu 2019, Valkeakoski

Herkutella voi myös terveellisesti! Sokeripitoisten ruokien ja juomien nauttiminen pitkin päivää on huonoksi hampaille ja lisää salakavalasti kiloja. Keko-kuntoutujat Valkeakoskella innostuivat ”makuvesistä”, joita voi itse valmistaa. Vesikannuun voi lisätä esimerkiksi kurkkuviipaleita ja appelsiinipaloja, jolloin vedestä tulee maukkaampaa. Kuntoutujat harjoittelivat makuvesien valmistusta ja yksi osallistujista lupasi opettaa myös muille asukkaille terveellisen ja maistuvan juoman valmistusta.

 

Tarjonta ohjaa valintoja. Kun pöydässä on valmiiksi viipaloituja kasviksia, niitä on myös helppo napata välipalaksi! Valmistuotteissa kannattaa etsiä kaupasta sydänmerkillä varustettuja tuotteita, joissa on vähemmän rasvaa, suolaa ja sokeria. Keko-kuntoutujat löysivät kaupasta sydänmerkillä varustettuja tuotteita kuten juustoa, levitettä ja pullaa. Terveellisyys ei tarkoita sitä, että kaikesta pitäisi kieltäytyä. Moni kuntoutuja oli pudottanut painoa pelkästään jättämällä ylimääräiset herkut pois. Pienillä arkisilla valinnoilla on väliä niin painonhallinnalle kuin suunterveydellekin! Hienoa työtä Valkeakosken kekolaiset!

 

Marraskuu 2019, Hamina

Mihin tarvitaan puristusvoimaa, miksi tasapaino on tärkeää? Näitä asioita pohditaan, harjoitellaan ja testataan kehitysvammaisten aikuisten Keko-kuntoutuksessa. Uusimpien liikuntasuositusten mukaan kaikenlainen liikunta ja lyhyetkin liikuntahetket edistävät terveyttä. Keko-kuntoutuksessa osallistujia kannustetaan arkiliikuntaan, esimerkiksi käymään kaupassa kävellen tai käyttämään portaita hissin sijaan.

 

Kuntoutuksen seurantajaksoilla osallistujien paikkakunnilla tutustutaan erilaisiin liikuntalajeihin; frisbeegolfiin, käydään vesijumpassa ja kuntosalilla, harjoitellaan kuminauhajumppaa ja tehdään rentoutusharjoituksia. Haminassa Keko-kuntoutujien suosikkeja olivat erityisesti frisbeegolf ja vesijumppa. Liikkuminen ryhmässä tekee hyvää myös mielen hyvinvoinnille, kuten iloisista ilmeistä voi huomata!

 

Lisätietoa

Lue lisää kehitysvammaisten aikuisten ryhmäkuntoutuksesta eli Keko-kuntoutuksestamme.