Isän arki muuttuu, kun poika oppii terveellisten elämäntapojen tielle Keko-kuntoutuksessa. Se tähtää kehitysvammaisten aikuisten henkilöiden terveyden sekä toimintakyvyn edistämiseen. Matin ja Ollin perhe on kuvitteellinen, mutta tosielämän kokemuksista ammennettu.

 

Jäin juuri eläkkeelle taksiyrittäjän hommasta, eikä minulla ole ollut ruuanlaittajaa 15 vuoteen. Silloin jäin yllättäen leskeksi ja arkiruoan korvasivat einekset. Kuntoilua ei mahtunut arkeen, työvuorot kun olivat mitä olivat. Pikemminkin on tullut sitten niitä huonoja tapoja. Iltaisin otan muutaman oluen, katson toimintasarjaa televisiosta ja syön vähän herkkuja. Mikään kovin hyvä nukkujakaan minä en ole. On vähän tuota painoa kertynyt ja työ on ollut sellainen, että selkä on usein kipeä. Lääkäri määräsi nappeja kolesteroliin ja verenpaineeseen.

 

Minulla on 32-vuotias poika, Olli, jolla on kehitysvamma. Hän asuu ryhmäkodissa tässä kylällä. Minulla on ollut tapana käydä Ollia katsomassa joka toinen viikko ja yhdessä käymme hampurilaisilla – ei täällä Kainuussa niin paljoa muuta tekemistä ole. Olli on tykännyt asua ryhmäkodissa. Sen kautta hän osallistui Keko-kuntoutukseen. Tarkoituksena on edistää terveellisempiä elämäntapoja ja auttaa löytämään liikunnalle tilaa arjessa. Ryhmässä on opeteltu ravinnon merkitystä ja lautasmallia, läheisetkin otettiin mukaan oppiin. Kaikki tähtää parempaan hyvinvointiin.

 

Isä ja poika yhdessä altaaseen

Kuntoutusjaksoilla tutustuttiin monipuolisesti eri liikuntalajeihin. Poika tykkäsi, oli ollut kiva mennä porukalla kokeilemaan. Se on kumminkin helpompaa, kun on tuttu ryhmä, kuntoutuksen ohjaaja ja omaohjaaja mukana. Sitä me mietimme pojan kanssa yhdessä, että Kekosta on saanut myös henkistä voimavaraa, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja selkokielistä tietoa, josta jokainen voi ottaa opikseen.

 

Olli innostui vesijumpasta ja -juoksusta ja halusi jatkaa harrastusta. Sitä se kuntoutuksen ohjaaja sitten ehdotti läheisten tapaamiskerralla minulle ja Ollille. Että, jos lähtisin Ollin kanssa omatoimisesti jatkamaan tätä. Meidän hallilla järjestetään vesijumppavuoro sunnuntaisin. Eihän siinä voinut muuta kuin lupautua, kun Olli oli siitä niin innoissaan. Ja nyt, kun olen eläkkeellä, ei työvuorokaan voi siihen osua. Onhan se kunto minullakin siinä kohentunut. Nukun paremmin, kun muutama kilo on tippunut. Muistelin tuossa isäukkoa, kuinka hänellä oli viimeisinä vuosinaan vaivana aikuisiän diabetes. Siitä oli paljon harmia.

 

Minäkin varasin ajan lääkärille, että voisinko välttää pahemmat vaivat vielä. Lääkärillä olikin hyvä viesti: säännöllinen liikunta on tehnyt sen, että verenpaine oli jo hieman laskenut. Jos jatkan tällä mallilla, niin voidaan lääkitys todennäköisesti lopettaa. Se tuntui hyvältä. Lääkäri vinkkasi maksutta käytössä olevasta Muistipuisto-verkkopalvelusta, jonne on koottu vinkkejä, pelejä ja harjoituksia muistiin ja toimintakykyyn liittyen. Niitä pelejä Ollikin oli jo kokeillut, ja harjoittelemme niitä myös yhdessä. Se on toinen uusi rutiinimme, sunnuntain uintien lisäksi.

 

Kyllä tämä kaikki on innostanut minuakin. Nyt on aikaa, motivaatiota ja tuntui, että hetki on oikea. Liikuntaa tulee harrastettua muutenkin enemmän ja olen jättänyt niitä rasvaisempia eineksiä pois. Valitsen kaupassa sydänmerkkituotteita ja vaihdoin paahtoleivän ruisleipään. Kyllä sitä olutta ja karkkia vielä menee silloin tällöin, mutta ei joka ilta, niin kuin ennen. Pienin askelin eteenpäin kohti tavoitteita.

 

On mahtavaa, että pojan kanssa on nyt enemmän mielekästä puuhaa. Me molemmat kasvatamme omaa hyvinvointiamme ja voimme tukea toisiamme. Parasta onkin ollut yhdessäolo ja yhdessä tekeminen!

 

– Matti, 68 vuotta

 

Kiitos Ristolle ja Jullelle jotka lainasivat tarinalle kasvonsa ja säätiön kuntoutustoimintaan osallistuneille, joiden kokemusten perusteella tarina on koottu.

 

Miina Sillanpään Säätiö – Merkityksellisen elämän mahdollistaja

  • Keko-valmennus on kehitysvammaisille aikuisille henkilöille suunnattua ryhmämuotoista valmennusta, joka paneutuu työ- ja toimintakyvyn sekä terveyden ylläpitämiseen ja edistämiseen. Olemme järjestäneet Keko-kuntoutusta jo vuodesta 2001 lähtien.
  • Muistipuisto – pelillinen verkkopalvelu, joka sisältää mm. tekemistä, hyvinvointivinkkejä, tietoa sekä aivopähkinöitä kaikille aivoterveydestään kiinnostuneille, erityisesti muistisairaille ja heidän läheisilleen. Palvelu avattiin syksyllä 2018 ja kehittäjäkumppaninamme on Muistiliitto.
  • Tutkimus- ja kehittämistoimintamme: edelläkävijyyttä, hyvinvointia ja tutkimuksellista kehittämistä.