Keko-kuntoutus toi positiivisia muutoksia osallistujien elämäntapoihin. Tästä erinomaisena esimerkkinä ovat Kuhmon Keko-ryhmäläiset, jotka intoutuivat elämäntaparemonteista.

 

Liikunnalliset terveiset tutuille Helsinkiin toivottavat juuri seurantajakson päätökseen saanut Keko-ryhmä Kuhmosta.
Liikunnalliset terveiset tutuille Helsinkiin toivottavat juuri seurantajaksonsa päätökseen saanut Keko-ryhmä Kuhmosta.

”Kuhmon Kekot”-ryhmä jatkoi aktiivisesti yhteisiä kokoontumisia kevään Keko -kuntoutuksen jälkeen omien ohjaajiensa tuella. Nämä säännölliset tapaamiset, joissa he ovat käsitelleet kuntoutukseen liittyviä teemoja, ovat olleet ryhmän mieleen. Koko ryhmä kertoo tapaamisistaan innokkaasti lähes yhteen ääneen. ”Me ollaan käyty muun muassa kokeilemassa frisbeegolfia ja ollaan tehty jalkahoidotkin”, kertoo yksi osallistujista. ”Parasta on ollut yhdessäolo ja yhdessä tekeminen”, jatkaa toinen. Ryhmä toteaa, että he aikovat jatkaa yhdessä tapaamisia, sillä niin on helpompi itse olla aktiivisempi. Kuin ajatuksiini vastaten yksi vielä kommentoi, ettei tapaamisia olisi aloitettu ilman Keko-kuntoutusta.

 

Kuntoutuksessa arvioitiin kuntoa mm. puristusvoimamittauksen avulla. Tässä esimerkkiä näyttää Reijo.
Kuntoutuksessa arvioitiin kuntoa mm. puristusvoimamittauksen avulla. Tässä esimerkkiä näyttää Reijo.

Tästä oli helppo jatkaa ja kysyä mitä ryhmä odotti Keko-kuntoutukselta ja onnistuttiinko siinä. Vastaus on yksioikoinen ja innostunut ”Kyllä!”. Ryhmä kertoo kuntoutuksen olleen kehittävää ja hyväksi kunnolle. Kaikki kuntoutuksen teemat eli fyysinen aktiivisuus, ravitsemus ja itsestä huolehtiminen nousevat hienosti esiin, kun keskustelemme kuntoutuksessa opituista asioista.

Liikunnan merkitys tuntuu tämän ryhmän kohdalla korostuvan ja liikunnasta opittuja asioita nostetaan esille: liikuntasuositukset on ymmärretty konkreettisella tavalla, askeleita on opittu seuraamaan askelmittareiden avulla ja liikunnan vaikutuksia terveydelle tunnistetaan: ”Kunto kohoaa, nukkuu paremmin, on pirteämpi töissä ja vatsakin toimii paremmin”. Liikunta onkin yksi osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, eikä sen tärkeyttä voi olla painottamatta.

 

Lautasmalliajattelu auttaa tekemään hyviä valintoja ruokailuissa
Lautasmalliajattelu auttaa tekemään hyviä valintoja ruokailuissa

Osallistujat ovat huomanneet myös haasteita liikunnallisen elämäntavan omaksumisessa. ”Kyllä sitä on paljon oppinut kaikkea tietoa, mutta saattaa olla vaikeaa ainakin heti saada kaikki asiat toimimaan myös arjessa.” Osallistujia kannustetaankin tekemään terveydelle hyviä valintoja pienin askelin ja tukemaan toinen toistaan, jolloin hyvät valinnat on helpompi ottaa osaksi arkea.

Keko -kuntoutuksessa mukana ollut Pekka kertoo innostuneensa frisbeegolfista. ”Mukavaa on, jos mukaan saa kaverin” hän kertoo. Samaa toteaa myös Jaana kertoessaan, että ovat parin muun osallistujan kanssa aloittaneet yhdessä kuntosaliharjoittelun. Hänen mukaansa joskus tuntuu, että voisi jättää harjoittelun väliin, vaikka tietää liikunnan tekevän hyvää. On kuitenkin helpompi lähteä liikkeelle, jos toinenkin lähtee.

 

Outin ja Jaanan mielestä yhdessä harjoittelu auttaa liikuntaan innostumisessa.
Outin ja Jaanan mielestä yhdessä harjoittelu auttaa liikuntaan innostumisessa.

Elämätapojen muuttaminen ei ole helppoa kenellekään, sillä teot ovat vaativampia kuin tietoisuuden lisääntyminen. Tiedostat esimerkiksi, että omaa terveyttäsi ajatellen olisi hyvä lisätä liikuntaa ja oletkin siinä jo päässyt alkuun. Viikko tai pari menee helposti, mutta jonkin ajan päästä ote alkaa lipsua ja itsensä motivoiminen liikunnallisen harjoittelun jatkamiseen on vaikeaa. Erityisesti tällaisessa elämäntavan muuttamisen ”taitekohdassa” kaikki hyötyvät muilta saadusta tuesta ja kannustuksesta.

Keko-kuntoutuksessa osallistujat saavat tukea toistensa lisäksi myös omilta ohjaajiltansa ja läheisiltä. ”Kyllä ne ohjaajat ja muutkin kyselee säännöllisesti onko muistettu käydä kuntosalilla tai tehdä muuta liikuntaa” kertaa Katja. Keko-kuntoutuksessa ohjataan kehitysvammaisten osallistujien lisäksi heidän ohjaajiansa ja läheisiä. Näin hekin oppivat kuntoutuksen teemoista, jolloin on myös helpompi tukea ja ohjata kehitysvammaisia osallistujia elämäntapamuutoksissa ja kuntoutuksen teemojen arkeen juurtumisessa.

 

Kuhmossa myös paikallislehti Kuhmolainen kirjoitti artikkelin Keko-kuntoutuksesta 21.10.2016. Lue juttu tästä.