Tänä vuonna Kehitysvammaisten teemaviikon 1.-7.12. aihe on YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus. Sopimus vahvistaa kehitysvammaisten henkilöiden ihmisoikeuksia. Osaltamme toimimme tämän eteen Keko-kuntoutuksen muodossa.
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuntoutuksen aikana on kokeiltu erilaisia liikuntalajeja, mm. sauvakävelyä, allasjumppaa ja tasapainoharjoittelua.

Tämän vuoden osalta Keko-kuntoutusryhmät ovat ohi. Kuntoutus sai tänäkin vuonna hyvää palautetta. Tästä kertoo muun muassa palautteiden kommentit ”Kurssi oli silmiä avaava kokemus. Kurssin aikana oppi hirmuliudan uusia asioita liikkumisesta, ravitsemuksesta ja pesuista. Aiemmin ei ole miettinyt niin paljon valintoja ja niiden tärkeyttä. Mielellään suosittelen muillekin kurssia.”
 
Tällaiset palautteet ja osallistujien muutokset terveellisten elintapojen omaksumisessa siivittävät jatkamaan Keko-kuntoutuksen kehittämistä. Tavoitteena on, että kuntoutus nivoutuu jatkossa vielä entistä paremmin osaksi osallistujien arkea.
 

Kokemuksia Ilomantsin intensiivijaksolta

Nuorten työ- ja päivätoiminnassa kokoontui marraskuun puolivälissä iloinen joukko ihmisiä kertaamaan asioita liikkumisesta, ravitsemuksesta ja itsestä huolehtimisesta. Omista ja toisten onnistumisista kyseisissä teemoissa oltiin aidosti innoissaan. Kyseessä oli Miina Sillanpään Säätiön RAY avusteisista työikäisten kehitysvammaisten terveyden sekä työ- ja toimintakyvyn edistämiseen tähtäävästä Keko-kuntoutuksesta, jota on järjestetty jo vuodesta 2001 lähtien.  Ilomantsin porukan kohdalla kuntoutus alkoi jo viime keväänä, kun kyseinen porukka matkasi Helsinkiin aloittamaan kuntoutuksen viikon kestävällä intensiivijaksolla, jossa perehdyttiin teemoihin niin yhteisen tekemisen kuin keskustelujenkin kautta.
 
Keko allasjumppa 350 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
Nyt, noin puoli vuotta kevään aloituksen jälkeen kuntoutuksen toinen intesiivijakso ohjattiin osallistujien kotipaikkakunnalla, Ilomantsissa. Käytännönläheisen opiskelun lisäksi osallistujilta mitattiin terveydentilaa ja toimintakykyä ja kyseltiin mahdollisista elintapamuutoksista. Osallistujien vyötäröiltä olikin kadonnut senttejä, liikunnan lisäämisestä oli innostuttu ja muun muassa hampaiden pesut olivat tulleet luontevammaksi osaksi arjen rutiineja.  Nämä ovat erinomaisia merkkejä osallistujien kuntoutuksesta innostumisesta ja kuntoutuksen nivoutumisesta luontevaksi osaksi arkea.
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Keko- kuntoutus sai positiivista palautetta Ilomantsin osallistujilta. Osallistujat pääsivät kertauksen aikana näyttämään opittuja taitojaan muun muassa lautasmallin mukaisen annoksien kokoamisessa ruokailujen yhteydessä. Terveellisempien ravitsemustaitojen omaksumisen lisäksi he kertoivat positiivisista elämäntapamuutoksista liikunnan ja itsestä huolehtimisen osalta.
 
Tiia-Mari kertoi tykkäävänsä kaikesta, mitä kuntoutuksessa tehtiin ja keskusteltiin. Katja kertoi innostuneensa kuntosalilla käynnistä kuntoutuksen aikana Toivonlahdessa käydyn kuntosaliharjoittelun myötä. ”Miehän voisin käyä siellä töidenkin jälkeen jumppaamassa”. Sanna puolestaan mietti itselleen sopivaa liikuntaa; ”Liikunta on tärkeää. Olisi kiva, jos Ilomantsissa olisi sählyporukka, jossa voisi käyä pelaamassa”.  Arille mieluinen laji löytyi puolestaan vedestä; ”Uiminen ja vedessä jumppaaminen on kivaa”. Veeran mieleen puolestaan jäi ravitsemus asioita. ”Lautaselle pitäs laittaa enemmän erivärisiä kasviksia” viitaten kuntoutuksessa opeteltuun lautasmalliajatteluun. ”Eikä lautanen tarvis ihan täynnä olla” jatkaa Juha. Myös eri elintarvikkeiden sokerimäärät tulivat tutuiksi; ”isossa karkkipussissa on paljon sokeria, yli 100 palaa sokeripaloiksi muutettuna”, tietää Joni. Hyvänä yhteen vetona kuntoutuksen lopuksi Joni sanoo Keko-kuntoutuksesta yleisesti; ”suosittelisin tämmöstä kurssia jokkaiselle, täällä on oppinu paljon hyviä asioita tervveyestä”.  
 
Keko lautasmalli 350 OLYMPUS DIGITAL CAMERA