Miina Sillanpään Säätiön Kunnon kaveri -hanke on liikuttanut Pikku Huopalahden ja sen lähialueiden ikääntyviä elokuusta alkaen jo yli 600 kertaa. Toimintaa ja tarjontaa on kehitetty monipuolisempaan suuntaan yhteistyöverkostoja laajentamalla ja vapaaehtoisten vertaisohjaajien voimin. Ryhmätoimintaan osallistuneiden palautteen perusteella, hankkeen tavoitteet on saavutettu menestyksekkäästi. Tästä on hyvä jatkaa vuoteen 2022.

 

Kunnon kaveri -hanke starttasi matalan kynnyksen toiminnalla ulkopelein ja -jumpin lähialueiden puistoissa elokuussa 2021. Alkusyksystä järjestettiin yhteiskehittämispaja Helsingin Senioriopettajien vapaaehtoisten kanssa, jonka jälkeen vertaisohjaajien johdolla tehtiin teemakävelyitä Pikku Huopalahden lähialueille. Lisäksi vapaaehtoisvoimin pidettiin ystävähieronta -työpaja, jossa osallistujat pääsivät vuoroin itse hieromaan ja nauttimaan hieronnasta. Vapaaehtoiset ovat jatkaneet liikuntatuokioiden ohjauksia sisäliikuntakaudella, ja he ovat päässeet suunnittelemaan sekä toteuttamaan haluamiaan liikuntasisältöjä. Samalla kun kunto on kohonnut, niin aivokin ovat päässeet työskentelemään. Itsensä kehittäminen ja uusien taitojen opettelu onkin parasta muistitreeniä ja ehkäisee kognitiivista rappeutumista. Lisäksi vertaisohjaaminen tukee niin osallistujien kuin vapaaehtoistenkin hyvinvointia ja merkityksellisyyden tunnetta.

 

Kunnon kaveri -hanke on tehnyt yhteistyötä myös muiden Helsingin kaupungin rahoittamien hankkeiden kanssa. Osallistujat ovat päässeet syksyn aikana tutustumaan kahdesti PerformanceSirkuksen ikääntyville tarkoitettuun sirkustyöpajaan, joissa on harjoiteltu erilaisin sirkusvälinein tasapainoa ja silmä-käsikoordinaatiota. Jo tunnin harjoittelun aikana osallistujat ovat saaneet kokea onnistumisen hetkiä uusissa lajeissa, kuten jonglööraamisessa, puujaloilla kävelemisessä ja puomilla tasapainoilussa. Lisäksi osallistujat ovat onnistuneet pyörittämään lautasia kepin päässä sekä tekemään salamasolmuja narunpätkällä.

 

Joulukuussa osallistujat pääsivät tutustumaan jälleen uuteen lajiin, Hyvän kunnon Seniorikarateen, kun Tapanilan Erä tuli esittelemään toimintaansa. Seniorikaraten harjoitteet ovat suunniteltu ikäihmisille ja ne parantavat tasapainoa, kehon voimaa ja muistia. Tammikuussa jatketaan hankeyhteistyötä sekä Tapanilan Erän kanssa, että uuden yhteistyökumppanin, Uuden tanssin keskus – Zodiakin kanssa. Osallistujat pääsevätkin tutustumaan Zodiakin Tanssikaverit -hankkeen toimintaan.

 

Kunnon kaveri -hanke tarjoaa myös mahdollisuuden tuettuun yksilölliseen liikkumiseen. Hankeyhteistyötä on tehty syksystä alkaen pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen kanssa, jonka kautta nuoret liikuntakaverit ulkoilevat ikääntyneiden kanssa. Liikuntakaveri tsemppaa ja motivoi sekä tuo turvaa ulkona liikkumiseen.

 

Hanketyöskentelyssä verkostoyhteistyö on hyvin tärkeää. Näkyvän ohjaustoiminnan lisäksi hankkeessa tehdään paljon näkymätöntä työtä erilaisissa verkostoissa, ohjausryhmissä sekä kehittämistyöpajoissa. Kunnon kaveri -hanke on saanut jo tähän mennessä olla monessa mukana. Jo aiemmin mainittujen tahojen lisäksi, on tehty yhteistyötä Munkkiniemen seurakunnan, Helsingin kaupungin sekä Helsingin kaupungin Seniori-infon, Mereon etsivän vanhustyön, Omakotisäätiön, Helsingin Poliisin, Pikku Huopalahden asukastalon, Pihaus- Pikku Huopalahden urheiluseuran, MIELI ry:n, Ikäinstituutin sekä Etsivän vanhustyön verkostokeskuksen VALLI:n kanssa. Lisäksi Kunnon kaveri toimii useassa verkostossa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Näistä esimerkkeinä mm. Kunta-järjestö yhteistyöverkosto, Liikkuvat- ja etsivän vanhustyön verkosto.

 

Nyt vuoden päättyessä onkin aika suunnata katseet tulevaan ja suunnitella Kunnon kaveri -toiminnan alkuvuoden ohjelmaa sekä miettiä uusia yhteistyökuvioita. Menestyksekäs yhteistyö Helsingin senioriopettajien vertaisohjaajien kanssa jatkuu. Hankeyhteistyötä ja työpajakokeiluja tehdään niin uusien kuin vanhojenkin hanketoimijoiden kanssa. Teemakävelyt palaavat myös Kunnon kaveri -ohjelmistoon, kun teemme retken Maunulan majalle sekä taidekoti Kirpilään. Lisäksi tietenkin jatkuvat sisäliikuntahetket Wilhelmiinassa sekä Kunnon Ukko -ryhmän toiminta.

 

Kunnon kaveri -hanke kiittääkin kaikkia osallistujiaan, vapaaehtoisiaan ja yhteistyökumppaneita kuluneesta syksystä ja toivottaa oikein rauhallista joulua ja aktiivista uutta vuotta 2022!