Talven lumisten ja liukkaiden kelien sekä kylmien kuukausien jälkeen kevään auringon paisteeseen heräilevä luonto kutsuu kuin huomaamattasi ulos. Kuinka ihanalta auringon lämpö tuntuukaan iholla ja kuinka kauniilta lintujen kevätkonsertti kuulostaa.

 

Kyllä sitä sitten keväällä taas jaksaa retkeillä” ja ”Keväällä sitten on taas mukavampi ja helpompi lähteä retkeilemään”. Nämä ovat tuttuja lauseita Kuu kiurusta kesään -hankkeen luontoryhmien aloittaessa, kun pohditaan luonnossa liikkumista. Tämä on ymmärrettävää, sillä ikääntyneille omaishoitoperheille ulkoilu etenkin talvisessa luonnossa ei ole aina yksinkertaista tai mahdollista lumen, liukkauden ja käytettävien apuvälineiden vuoksi. Talven jälkeen ulkoilu yhdessä hoidettavan kanssa voi aluksi jännittää, vaikka luontoon pääsyä on odotettu.

 

Keväällä luonto on helpommin saavutettavissa. Luontoryhmien osallistujia on muistutettu, että vaikka pidempi retki tuttuun kansallispuistoon houkuttelisi, niin pidemmän tauon jälkeen on hyvä pistäytyä alkuun kodin lähiympäristössä. Tärkeää on muistaa, että luonnon hyvinvointivaikutukset voi kokea myös lähiluonnossa ja pelkästään pihapuiden ihailu tekee hyvää. Oleellista on huomata nämä pienetkin mahdollisuudet luontoilulle. Ryhmään osallistumisen myötä osallistujien silmät avautuivat myös lähiluonnon kokemiselle kiireisen arjen lomassa. Ryhmäläisten kokemukset tukevat tutkimusnäyttöä luonnon hyvää tekevistä vaikutuksista, joten luonnosta kannattaa jokaisen nauttia, vaikka pienenkin hetken kerralla. Helppo keino tähän on ryhmäläisten tapaan huomata luonto lähelläsi.

 

Keväinen luontoharjoitus

Tee harjoitus itseksesi tai voit ohjata lähipiiriisi kuuluvaa omaishoitoperhettä nauttimaan kevään merkeistä esimerkiksi seuraavasti: Valitse lähiympäristöstäsi miellyttävä paikka, esimerkiksi kerrostalon vehreä piha, lähipuisto tai läheinen metsä. Lähde itseksesi tai yhdessä läheisesi kanssa kulkemaan valitsemaanne kohteeseen.

 

Nauttikaa hetki ympäröivästä luonnosta joko istuen tai rauhallisesti kävellen. Kuulostelkaa oloanne. Antakaa kehonne ja mielenne rentoutua keskittymällä aisteihinne yksi kerrallaan. Pohtikaa joko itseksenne tai jakakaa kokemuksenne toistenne kanssa siitä, miltä ympäröivä luonto näyttää. Keskittäkää huomionne kokonaisuuden lisäksi myös yksityiskohtiin. Kuulostelkaa luontoa ympärillänne. Tunnistatteko kuulemienne lintujen ääniä? Entä miltä keväinen luonto tuoksuu? Voitte pohtia myös, miltä maa allanne tuntuu tai koskettaa hiirenkorvilla olevaa lehteä. Lisäksi voitte miettiä keväisiä makuja. Antakaa itsellenne tarvitsemanne aika luonnon aistimiselle ja kokemiselle. Älkää kiirehtikö.

 

Keskittymisharjoituksen jälkeen huomaatte todennäköisesti unohtaneenne hetkeksi arjen ja uppoutuneenne ympärillänne olevaan luontoon ja sen aistimiseen. Voitte tehdä lähiluonnon läsnäoloharjoituksen aina, kun teille sopii. Vaarana on ainoastaan se, että jäätte koukkuun luonnon aistimiseen ja tarkkailuun.

 

Mitä kevään merkkejä sinä olet jo bongannut tänä keväänä? Lisää luontoon liittyviä harjoituksia löydät www.luontosivusto.fi -palvelusta.

 

Kuu kiurusta kesään – elinvoimaa luonnosta ikääntyneiden omaishoivaan 2017–2019 on Miina Sillanpään Säätiön hanke, joka edistää ikääntyneiden omaishoitoperheiden hyvinvointia elvyttävän ja tarinallisuuteen perustuvan luontotoiminnan avulla. Hankkeen tuotoksia ovat Nautitaan luonnosta -ryhmät ja Luontosivusto -verkkopalvelu sekä työpajat. Hanketta tukee Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Omaishoitajaliitto ry, Suomen Luonnonsuojeluliitto ry ja Sininauhaliitto ry:n Vihreä veräjä.