Heikki on yksin asuva 57-vuotias kainuulaismies. Hän erosi vaimostaan joitakin vuosia sitten. Heikin aikuiset lapset asuvat toisella puolella Suomea ja Heikki tapaa heitä satunnaisesti muutaman kerran vuodessa. Heikki on tällä hetkellä vailla työtä. Elämä pyörii pitkälti yksikseen kotioloissa, missä tulee helposti myös ”tissuteltua.” Heikin ruokavalio on yksipuolinen ja syöminen epäsäännöllistä. Jo pitkään Heikistä on tuntunut siltä, että hänen elämästään puuttuu palanen.

 

Heikki ei ole yksin veneessä. Kainuussa on tällä hetkellä 2217 työtöntä miestä (Kainuun Ely-keskus 2020). Heikin ikäluokasta eli 50–59-vuotiaista miehistä 24 % käyttää alkoholia 2–3 kertaa viikossa. (Finterveys 2017) tutkimuksen mukaan viikoittainen humalakulutus on yleisintä kyseisessä ikäluokassa – ja Heikin alkoholin käyttö olikin yksi avioeron syistä. Eronneita tai asumuserossa olevia on 50–59-vuotiaista miehistä 11,8 % (Finterveys 2017).

 

Heikki silmäilee paikallislehteä aamukahvia juodessaan. Hänen katseensa kiinnittyy mainokseen, jossa kerrotaan paikkakunnalla alkavasta miesten ryhmätoiminnasta. ”Löydetyt miehet”, Heikki lukee ääneen ja selaa lehden loppuun. Kauppareissulla Heikki huomaa marketin ilmoitustaulun luona henkilön, joka on kiinnittämässä jotakin taululle. Heikki kävelee ohi samalla vilkaisten, mitähän nyt on tulossa. Hän ehtii nähdä ilmoituksesta sanat ”Löydetyt miehet.” Maksettuaan ostokset Heikki palaa ilmoitustaulun luokse. Ilmoitus näyttää tutulta, se on sama kuin lehdessä.

 

Arki näyttäytyy samanlaisena päivästä toiseen. Elinpiiri on suppea, päivät vailla mielekästä sisältöä. Heikki etsii keittiön lehtipinosta lehden. Sivulta seitsemän löytyy jo tutuksi käynyt ilmoitus, Löydetyt miehet. Päättäväisesti, joskin hieman jännittyneenä, Heikki näppäilee ilmoituksessa olevan puhelinnumeron. Kolme viikkoa myöhemmin Heikki istuu pöydän ääressä, muttei yksin. Hänen ympärillään on miehiä, joiden elämästä puuttuu palanen.

 

Seuraavan kolmen kuukauden aikana alkaa tapahtua. Heikki kokee, että viimein hän on saanut elämäänsä sisältöä: arkeen on tullut uusia kavereita, joiden kanssa on käyty kalastamassa. Löydetyt miehet -ryhmiin osallistuneiden miesten viikoittainen alkoholinkäyttö on vähentynyt 15 %.  Myös Heikin ”tissuttelu” on jäänyt vähemmälle, ja tilalle on tullut sosiaalisten kontaktien lisäksi myös kiinnostus pitää huolta omasta terveydestään. Ostoslistalla on nykyään ruisleipää, kasviksia ja hedelmiä. Löydetyt miehet -ryhmien tuloksista käy ilmi, että miesten ruokailu on aiempaa säännöllisempää. Näin on tapahtunut myös Heikille: epäsäännöllinen ruokarytmi on muotoutunut säännölliseksi ateriarytmiksi. Heikistä tuntuu, että hänen olotilansa on kohentunut ja mieli virkistynyt.

 

Arki tuntuu Heikistä nyt erilaiselta kuin ennen: aamulla on mukava herätä, päivät eivät tunnu enää pitkiltä, eivätkä illat yksinäisiltä. Uuden arjen myötä Heikki pitää säännöllisesti yhteyttä lapsiinsa. Ryhmässä muodostunut tuttavaporukka alkaa tuntua entistä enemmän omalta kaveripiiriltä. Puhelimessa on numeroita, joihin soittaa. Puhelun toisessa päässä vastaa kaveri.

 

Lisätietoa Kainuun Löydetyt miehet -hankkeesta.

 

Lähteet: