Kuva: Heikki Tuuli

Suomen Kulttuurirahasto myönsi helmikuussa 30.000 euron suurpalkinnon kuoronjohtaja, musiikkineuvos Marjukka Riihimäelle kuorokulttuurin uudistamisesta sekä aikuisten ja lasten laulattamisesta. Suomalaiset tuntevat Marjukka Riihimäen erityisesti hänen useita kansainvälisiäkin voittoja saaneista Philomela -naiskuorosta sekä Grex Musicus -kuorosta.

 

Suoritettuaan musiikkikasvatuksen opinnot Sibelius-Akatemiassa Marjukka Riihimäki toimi opettajana Rekolan ja Töölön yhteiskouluissa. Varsinaisen uransa hän teki Sibelius-lukiossa, jossa hän opetti 30 vuotta. Eläkkeelle jäämisensä jälkeen Marjukka Riihimäki on tehnyt tiivistä ja monipuolista yhteistyötä Miina Sillanpään Säätiön ja sen omistaman Asumispalvelukeskus Wilhelmiinan kanssa.

 

ARMAS-festivaalin pop up -laulukonsertti Kauppakeskus REDI:ssä

Wilhelmiinassa kokoontuvat senioreille avoin Laulusta Voimaa! -kuoro sekä Wilhelmiinan oma Muistaakseni laulan -kuoro. Lisäksi Marjukka Riihimäki ohjaa ja järjestää viikoittain Wilhelmiinan muistisairaille laulutoimintaa. Marjukan vetämänä Wilhelmiinassa järjestetään myös omille ja ympäristön asukkaille avoimia teemallisia yhteislaulutilaisuuksia. Helmikuussa laulettiin Ystävänpäivän kunniaksi lauluja ystäville ja maaliskuussa ovat vuorossa elokuvasävelmät. Miina Sillanpään Säätiö on osallistunut kahtena viime vuotena ikääntyneiden kulttuuritoimintaa esille nostavaan ARMAS-festivaaliin järjestämällä Marjukan ja Laulusta Voimaa! -kuoron kanssa yhteislaulutilaisuuksia Helsingissä. Aina joulun aikoihin Wilhelmiinan asukkaat ja heidän läheisensä saavat nauttia Miina Sillanpään Säätiön järjestämästä joulukonsertista, jossa joulutunnelmaa hoivakotiin tuovat vuorovuosin Philomela- tai Grex Musicus -kuorot.

 

Laulusta Voimaa -kuoron joulukonsertti Wilhelmiina Kodissa.

”Marjukka Riihimäki on osaava ja innostava yhteistyökumppani sekä erittäin pidetty kuoronjohtaja. Hänen valoisuutensa sekä aito kiinnostuksensa ja lämmin suhtautumisensa muihin ihmisiin tekevät hänestä ainutlaatuisen kulttuurivaikuttajan. Hän välittää musiikin ja laulamisen iloa niillekin, joilla on rajoittuneet mahdollisuudet osallistua julkisiin tapahtumiin”, sanoo Miina Sillanpään Säätiön toimitusjohtaja Eija Sorvari.

 

Marjukka Riihimäki itse puhuu erityisen lämpimästi toiminnastaan muistisairaiden asukkaiden kanssa, joita hän tapaa laulamisen merkeissä Wilhelmiinassa joka viikko. ”Torstai on aina viikkoni kohokohta, sillä silloin pääsen näkemään Wilhelmiinassa laulamisen todellisen voiman. Muistisairas henkilö, joka ei muuten puhu enää lainkaan, voi laulaa tai lukea sanasta sanaan vaikkapa maakuntalaulun. Se yhteys, jonka häneen musiikin ja laulamisen välityksellä saan, palkitsee minua suunnattomasti tässä työssäni”, kertoo Marjukka Riihimäki silmät loistaen.

Katso Marjukka Riihimäen palkintovideo

 

Muut Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinnon saajat olivat tänä vuonna professori emerita Liisa Keltikangas-Järvinen, kuvataiteilija, kirjailija Mauri Kunnas ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta. Lue Kulttuurirahaston uutinen tästä.