Aivojen ja muistin toiminta on keskeinen osa ihmisen hyvinvointia. Aivot tarvitsevat haasteita voidakseen hyvin ja säilyäkseen toimintakykyisinä arjen, työelämän ja ikääntymisen paineissa.

 

Muistipuisto-verkkopalvelu tulee tarjoamaan erilaisia aivoterveellisiä sisältöjä aivojen ja muistinsa edistämisestä kiinnostuneille. Vastaamalla kyselyyn voit vaikuttaa verkkopalvelun tuleviin sisältöihin.

 

Arkivinkki 4: Muistiharjoittelu kannattaa, osa 2:

Muistiluuri teoriakuva 350Muistin toimintaa voi aktiivisesti harjoittaa opettelemalla muistitekniikoita – kokeile reittimenetelmää: Pohdi kotiasi, siitä kun avaat oven ja astut eteiseen. Kulje mielikuvituksissasi asunnossa ja merkitse kahdeksan eri kohtaa järjestyksessä. Esimerkiksi näin:

eteisen kynnysmatto, eteisen peili, olohuoneen lasiovi, olohuoneen sohva, keittiön hella, keittiön pöytä, makuuhuoneen sänky, makuuhuoneen kirjoituspöytä

Oleellista on, että merkitset kohdat, jotka sinulle ovat luontevia ja jotka voit muistaa järjestyksessä.

 

Muistiluuri kuntoutusmallin sisältö 350Kertaa vielä merkitsemäsi kohdat ja niiden järjestys niin, että muistat ne. Sijoittele sitten seuraavat 16 asiaa äsken merkitsemiisi paikkoihin. Elävöitä mielikuvaasi asioista tuomalla mielikuvaasi ääntä, tuoksuja ja tunnetta. Muista, että kukaan ei näe pääsi sisään ja voit rauhassa tehdä listan asioille mitä tahdot. Usein hullunkuriset ja oudot/poikkeavat mielikuvat muistetaan helpommin. Sijoita kaksi asiaa kuhunkin kotisi paikoista järjestyksessä. Asioiden mieleen palauttamista voi auttaa, jos liität nuo kaksi asiaa jollakin tavoin yhteen esimerkiksi sijoittamalla ajatuksissasi hatun korin sisään. Vai olisiko helpompi muistaa, jos laittaisitkin korin hatun sisään! Esiliinan saa helposti sotkettua jauhoilla jne. Lista:

hattu, kori, jauhoa, esiliina, kello, pullo, koira, vesi, kasvi, kannu, maito, omena, peitto, höyhen, lihapulla, takki

 

Peitä sitten lista ja palauta asiat reitiltä mieleesi tai kirjoita paperille kaksi kerrallaan. Ehkä yllätyit miten hyvin muistit kahdeksantoista erillistä asiaa. Yleensä jo seitsemän erillisen asian muistaminen on hyvin hankalaa. Mielikuvat ja erillisten asioiden yhdistämien ovat tehokkaita muistikeinoja. Jatka reittimenetelmän harjoittelua ja keksi uusia tekniikoita Impulssi- hyvinvointiohjelman Muista näkemäsi esineet- harjoituksen ratkaisemiseksi

 

Missä käytännön tilanteessa voisit käyttää tätä tekniikkaa? Voisiko se toimiva vaikka juhlapuhetta pitäessä? Kannattaa kokeilla!