Vietämme Aivoviikkoa jälleen viikolla 11, teemana on Ajattele aivojasi – mieti muistiasi. Lue Muistipuiston vinkit mielen hyvinvointiin sekä aivojen aktivointiin musiikin avulla.

 

Huolipäiväkirjalla kohti mielen hyvinvointia

Viime aikojen uutistulvan keskellä on tärkeä huolehtia myös omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Muistipuiston Huolipäiväkirja voi myös auttaa liiallisen, hyvinvointia nakertavan murehtimisen rajaamisessa ja omien ajatusten jäsentämisessä. Säännöllinen, rajattu ja päiväsaikaan toteutuva huoliaika sekä huolten kirjaaminen ja käsittely ovat hyödylliseksi havaittuja keinoja. Muistipuisto on maksuton ja helppokäyttöinen verkkopalvelu ja Huolipäiväkirja on kaikkien saatavilla. Tutustu Huolipäiväkirjaan tästä.

 

Kenelle harjoitus sopii?

Harjoitus sopii henkilöille, jotka kokevat jäävänsä pyörimään liiaksi huoliajatusten kehälle.   Se sopii myös henkilöille, joiden on vaikea nukahtaa tai jotka heräävät kesken unien mieltä vaivaavien asioiden vuoksi.

Mitä hyötyjä harjoittelusta on?

Huoliaika auttaa jäsentämään mieltä vaivaavia kehäajatuksia ja suuntaamaan ajatukset neutraalimpaan ja myönteisempään suuntaan. Huolten käsittely päivällä vähentää myös tarvetta niiden pohtimiseen illalla tai yöllä, mikä mahdollistaa levollisemman yöunen.

 

Musiikista hyvinvointia

Laulaminen ja musiikin kuunteleminen ovat monin tavoin hyväksi aivoille. Musiikin harrastaminen kehittää aivoalueita, jotka liittyvät muistiin, keskittymiskykyyn ja oppimiseen. Tuttu, elämänkaaren eri vaiheisiin liittyvä musiikki herättää muistoja ja tunteita. Musiikilla on todettu olevan myönteinen vaikutus muistisairaiden toimintakykyyn ja elämänlaatuun.

 

Vietä mukava lauluhetki yhdessä läheisesi kanssa tai käyttäkää vinkki hyödyksi ryhmä- ja virkistystoiminnassanne. Muistipuistosta löydät yhteislauluun kannustavan yhteislauluvideon karaokeversiona. Videossa esiintyy Laulusta Voimaa! -seniorikuoro johtajanaan musiikkineuvos Marjukka Riihimäki. Lauluina on helppoja ja tuttuja suomalaisia lauluja, kuten esim. Arvon mekin ansaitsemme ja Kotimaani ompi Suomi. Video on tekstitetty ja lauluihin on helppo yhtyä mukaan laulamaan. Videon kesto on noin 30 min ja se on käytettävissä maksutta. Tästä pääset Yhteislauluvideoon.

 

Muistaakseni laulan -laulukirja

Miina Sillanpään Säätiö on kehittänyt musiikkiin pohjautuvan suositun Muistaakseni laulan® -kuntoutusmallin sekä julkaissut lauluhetkiä varten oman Muistaakseni laulan -laulukirjan. Laulukirja sisältää 40 tutun laulun sanat helppolukuisena tekstinä ja kuvituksena on muistoja herättäviä vanhoja postimerkkejä. Mukana tulee myös esilaulettu CD, jossa on 20 kirjan lauluista. Laulukirja sopii käytettäväksi niin ohjatuissa pienryhmissä kuin myös kotona läheisen kanssa. Hanki nyt oma laulukirjasi tai anna lahjaksi, hinta 15€ ja postimaksu 9,20€.
Katso tarkemmat lisätiedot ja tilausohjeet tästä.