Kevät ja alkukesä ovat vierähtäneet hankkeessa työn touhussa. Ajatukset ovat hiljalleen jo siirtyneet kohti kesälomaa ja sen ylikin – ensi syksyyn. Silloin Neuvokkaat Naiset kokoontuvat ensimmäistä kertaa, kun Helsingin ryhmä starttaa palvelukeskus Kantin Pysäkillä.
 
Kesäkuun alussa Neuvokkaat Naiset oli esillä Kultaiset vuodet -kampanjassa, jossa esiteltiin RAY:n Eloisa Ikä -avustusohjelman hankkeita. Jutussa minä sekä vapaaehtoisemme Annikki ja Liisa avasimme käynnistyvän ryhmätoiminnan tarkoitusta:

”Meissä naisissa on neuvokkuutta ja voimaa. Haluamme, että ryhmäläiset näkevät mitä kaikkea he itse osaavat ja miten paljon heillä on sopeutumiskykyä.”

Sainin kesä 350Tähän lauseeseen kiteytyy se, minkä eteen Neuvokkaissa Naisissa tehdään töitä. Pienellä eläkkeellä toimeen tuleminen ja yksinäisyyden kokemukset kuormittavat monen iäkkään naisen arkea ja hyvinvointia. Me haluamme vastata yksinäisyyden ja pienituloisuuden haasteisiin kiinnittämällä katseemme voimavaroihin, jotka ovat niiden taakse kätkettyinä: säästeliäisiin, kestäviin elämäntapoihin ja penninvenytykseen liittyvään neuvokkuuteen ja hiljaiseen tietoon. Arjen sankaruudeksikin sitä voisi kutsua.
 
Keskittyminen voimavaroihin ei tarkoita sitä, että mieltä kuluttavat yksinäisyyden tunteet ja vaikea taloudellinen tilanne voitaisiin ohittaa olankohautuksella ja tarjota lääkkeeksi pelkkää neuvokasta yhdessäoloa tai konstien kimaraa. Fokus on ennaltaehkäisyssä, omien arkea kannattelevien asioiden tunnistamisessa ja niiden voimistamisessa, arjen pulmien yhdessä ratkomisessa. Pikkuhiljaa.
 
Kuinka euron päiväbudjetilla eläminen onnistuu? Miten pyöräytän eilisen tähteistä tämän illan aterian, näprään ilmaisjakelulehdestä biopussin tai tuunaan roskalavalta löytämäni parkatakin itselleni sopivaksi?
 
Tavoitteena ja toiveena on, että ryhmässä oppisimme huomaamaan, kuinka paljon osaamista pienet arjen askareet oikeastaan meiltä vaativatkaan. Että minullakin, joka pähkäilen päivittäin kukkaroni kestävyyttä, on tietoa ja taitoa muille jaettavaksi. Että minäkin, joka vietän päiväni yksin, olen tarpeellinen.
 
Seuraavin sanoin on hyvä laittaa tämä kevät hankkeen osalta pakettiin ja toivottaa kaikille iloista kesää:
 
Pitäkää huolta toisistanne, kysäiskää naapurin ja oman mummun kuulumiset ja sanokaa itsellenne: olen hyvä juuri tällaisena!
 
Terveisin,
Saini
 
PS. Neuvokkaat Naiset on mukana ensi viikon perjantaina 3.7. Töölöntorilla klo 9.30–11.30, jolloin olen jututtamassa ikäihmisiä yhdessä Töölön diakoniatyöntekijän ja seurakuntapastorin kanssa. Nykäise hihasta ja tule juttelemaan!
 
Jaetaanko koppakonstit sivupalkki 262

Haluatko osallistua – katso lisätietoja klikkaamalla kuvaa.