Neuvokkaat Naiset ovat ottaneet superloikan ja siirtyneet digimaailmaan. Ensimmäinen digiryhmä kokoontui kesän aikana geronomiopiskelijoiden Teijan ja Marin ohjauksessa. Kokoontumispaikaksi valittiin Zoom-sovellus, johon oli helppo liittyä omalta kannettavalta, pöytäkoneelta tai älypuhelimella. Osallistujat pääsivät tapaamiseen napauttamalla ohjaajien lähettämää linkkiä. Eteen tulleita tekniikan toimivuuden haasteita ratkottiin yhdessä hyvällä huumorilla, sillä kukaan ei ollut aiemmin osallistunut vastaavaan ryhmään.

 

Vinkkinä, että Uudellamaalla toimiva senioreiden yhdistys Enter ry, tarjoaa henkilökohtaista ja maksutonta opastusta tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käytössä ikääntyville. Kun opastaja ja opastettava ovat samaa ikäluokkaa, on helpompaa löytää yhteinen kieli ja harjoitella hyödyntämään nykytekniikkaa ja sähköisiä palveluita.

 

Mutta takaisin ryhmän kuulumisiin. Kun äänet ja kuvat toimivat moitteettomasti, niin oli aika siirtyä Neuvokkaiden Naisten digiryhmässä eteenpäin. Seitsemän naista ja kaksi ohjaajaa aloittivat puheen täyttämät tapaamiset. Tapaamisten aiheet löytyivät Neuvokkaiden Naisten teemalautaselta. Aikaa vietettiin mm. tutustumalla taloudesta huolehtimiseen digikeinoin, tekemällä virtuaalisia museokäyntejä ja jakamalla omia kokemuksia muille.

 

Ryhmätapaamiset olivat aina puolentoista tunnin mittaisia ja ne alkoivat aina kuulumiskierroksella. Tätä seitsemän hengen voimin aloittanut ryhmä piti mukavana. Korona-arki sulki niin monet sosiaaliset tilanteet pois, että oli mahtavaa vaihtaa kuulumisia näin sekä nähdä muiden kasvot ja ilmeet samaan aikaan! Tapaamisten päätteeksi jaettiin aina uusi liikuntavinkki, jota saattoi kokeilla viikon aikana ja kertoa kokemuksia seuraavalla kerralla.

 

Neuvokkaiden Naisten digimaailmassa jaettiin riemulla ja innolla tietoa myös Padlet alustalla. Ja oli tosi ”wau”, että jokainen sai loppujen lopuksi ihan itse lisättyä alustalle omia ideoitansa ja vinkkejä käsiteltävästä aiheesta muiden ryhmäläisten iloksi. Uuden oppiminen yhdessä oli kyllä mukavaa!

 

Ohjaajat kokivat ryhmän toimivuuden kannalta erityisen tärkeäksi yhteisten sääntöjen luomisen ja näiden läpi käymisen heti alkuun. Lisäksi oli oleellista muistaa pitää puheenvuorot sopivan mittaisina ja tasapuolisina. Huomiotta ei saa jättää tietoturva-asioita, ja kannattaa ehdottomasti olla käyttämättä samaa salasanaa muissa palveluissa. Etäohjauksessa tekniikalla on merkittävä rooli. Jos on mahdollista saada digiharjoittelua ennen aloituskertaa tai ihan alkuun, kynnys osallistumiseen madaltuu. Jos kaikkea saa toivoa, niin etätukihenkilö ryhmän ajaksi olisi loistava, toteavat sekä Teija että Mari.

 

Jatkossa Marin ja Teijan tavoitteena on työstää Neuvokkaista Naisista myös digiryhmän ohjeet. Näin kaikilla on aidosti mahdollisuus toteuttaa vastaava ryhmä verkkomaailmassa. Kertaalleen kokeiltuna aloittamisen kynnys lienee matalampi.

 

Loistavat kiitokset Teijalla, Marille ja koko ryhmälle rohkeudesta siirtyä digiaikaan!