Jaetaanko koppakonstit sivupalkki 262Neuvokkaat naiset -hankkeessa käynnistetään ryhmätoimintaa pienituloisuutta ja yksinäisyyttä kokeville eläkeläisnaisille eri puolilla Suomea. Ryhmien on tarkoitus jatkaa toimintaansa ja kokoontumisia itsenäisesti hankkeen päätyttyä. Tänä keväänä toiminta on laajentunut Saloon ja Kouvolaan.

 
Ryhmätoiminnan sisällöksi osallistujat ovat toivoneet mm. yhdessäoloa ja ystävystymistä, puhumista mieltä painavista asioista, vinkkejä pienillä tuloilla elämiseen ja muiden hyvien ideoiden jakamista – erään osallistujan sanoin voisi toiveeksi kiteyttää ”elämän sisältöä sekä vaihtelua yksinäiseen arkeen.” Vastauksia näihin toiveisiin, ja osaamista, löytyy jo ihan ryhmien sisältä. Hankkeen näkökulmasta tavoitteena onkin tuoda näkyväksi osallistujien omia taitoja, vahvistaa selviytymiskykyisyyttä ja mahdollistaa konkreettisten konstien jakaminen – kestävän kehityksen näkökulma huomioiden.

 
Toisinaan ryhmätapaamisille kutsutaan asiantuntijoita alustamaan tapaamisten aiheita. Neuvokkaat naiset -ryhmissä osallistujat myös jakavat kokemuksiaan ja aivan arkisiakin asioita. Keskustelut ja yhdessä tekeminen koetaan tärkeiksi. Toisten elämästä on neuvokkaiden naisten mielestä mukava kuulla ja se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Elämäntarinoissa voi huomata yhteiskunnasta irtautumista ja ihmisistä vieraantumista, mutta toisaalta suorastaan ”ihmisen nälkää”, kuten eräs osallistuja kuvasi kaipuutaan toisten seuraan.

 

Naiset kertovat neljän seinän sisään jämähtämisestä ja menetyksistä.

Pintaan pulpahtelee myös elämäniloa.

Näissä naisissa on sisua, taitoa ja tarmokkuutta niin, että suuret puutkin kaatuvat ja pilkkoutuvat klapipinoiksi.

Näiden naisten käsistä syntyy taidetta, upeita käsitöitä ja vaikkapa leivonnaisia.

Ryhmistä löytyy yksinäisyydestä ja pennin venyttämisestä huolimatta huima määrä eteenpäin menemisen tahtoa.

 

Neuvokkaat kädet_edited 536
Näissä käsissä on osaamista. Näillä on pidetty tiukkaan kiinni ja nämä kädet ovat päästäneet irti silloin, kun on täytynyt. Kuvassa Salon neuvokkaat naiset koolla Naistenpäivänä.

 
Kouvolan ryhmän ohjauksesta vastaa projektityöntekijän ohella geronomiopiskelija Nina Markkanen ja ryhmä tapaa joka toinen viikko. Suunnitteilla on mm. retki Mustilan puulajipuistoon ja villiyrttien keruuta. Salon ryhmä alkoi jo helmikuussa ja tapaamiset ovat olleet viikoittaisia. Projektityöntekijä Ella Niini kertoo oman osuutensa Salon ryhmän matkassa kulkemisessa olevan pian ohi. ”Siitä on mieli haikeana. On ollut hienoa seurata, kuinka kymmenen erilaisen naisen porukka on hiljalleen löytänyt yhteyden ja erilaisuuskin on vaikuttanut enempi rikastuttavan kuin kuluttavan. Erityisen ilahduttavaa on kuulla, kuinka puheen porina täyttää huoneen ryhmäkerran alkua odotellessa.” Onneksi ryhmä on päättänyt jatkaa tapaamisia ryhmäkummina toimivan Kerttu Puhakka-Lappalaisen johdolla. Osallistujat kommentoivat kahdeksannella ryhmätapaamisella: ”Vastahan me ollaan alkuun päästy.”

 
Seuraavaksi Neuvokkaat naiset -ryhmien käynnistämistä suunnitellaan Leppävirralle ja Poriin.

 
Hankkeen ja ryhmien kuulumisia voi seurata myös Facebookissa: www.facebook.com/neuvokkaatnaiset