Tunne voimavarasi -hanke järjesti seminaarin Omaishoitajan arki ja haastavat tunteet Helsingin Paasitornissa 23.3.22. Hankkeen työntekijät halusivat tuoda näkyväksi omaishoitoon liittyviä haastavia tunteita, aidon kohtaamisen merkitystä ja tärkeyttä ihmisten välillä sekä omaishoitajien omia kokemuksia näistä aiheista. Seminaari toteutettiin hybriditilaisuutena ja osallistujia oli yhteensä yli 150 henkilöä. Tilaisuuden juonsi Miina Sillanpään Säätiön tutkimuspäällikkö Anne Rahikka.

 

Seminaarin avauspuheenvuorot pitivät kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen sekä Omaishoitajaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Parviainen. He toivat esille omaishoidon asemaa yhteiskunnassamme ja painottivat erityisesti sitä, miten tärkeää on kohdata ja kuulla jokaisen omaishoitajan tilannetta yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti sekä pyrkiä luomaan omaishoitajille selkeä juridinen asema ja rooli. Omaishoito tulisi mieltää yhtenä hoitomuotona ja osana yhteiskunnan hoito- ja hoivarakennetta.

 

Tutkija, yliopisto-opettaja Liina Sointu toi esille puheenvuorossaan Uhkaavat tunteet ja tilanteet omaishoidon arjessa haastattelemiensa omaishoitajien kokemuksia ja pohdintaa heidän tunteistaan ja toiminnastaan arjessa. Ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija Maija Isosaari puhui kohtaamisen anatomiasta. Hän totesi, että aidossa kohtaamisessa sekä ammattilaisten että asiakkaiden kuin omaishoitajan ja hoidettavankin välillä on kyse ihmettelystä, uteliaisuudesta, luovuudesta sekä nöyryydestä. Omaishoitajat keskustelivat Tunne voimavarasi -hankkeen suunnittelijan Elina Koposen kanssa tunteista, voimavaroista ja sekä hyvistä kohtaamisen kokemuksistaan.

 

Lopuksi Tunne voimavarasi -hankkeen työntekijät kertoivat hankkeen vertaisryhmistä tehdyn arvioinnin tuloksista sekä materiaaleista, joita hankkeessa on tuotettu. Tunnevaaka® – työvälineitä omaishoitajille -kirjanen sekä sen sisältämät voima- ja huolivaakamittarit ovat ladattavissa myös säätiön nettisivuilta. Tilaisuudessa esitettiin myös video, jonka tarina on koostettu hankkeen vertaisryhmiin osallistuneiden omaishoitajien kirjoittamista kokemuksista. Miina Sillanpään Säätiön toimitusjohtaja Eija Sorvari päätti tilaisuuden.

 

Tilaisuuden aineistot

Videotallenteet pääpuheenvuoroista ovat katsottavissa 2 viikkoa eli 15.4.22 asti.

  • Tilaisuuden avauspuheenvuoro blogikirjoituksena ”Omaishoitajia tulisi kuulla enemmän”
    Merja Mäkisalo–Ropponen, kansanedustaja, terveystieteiden tohtori, Miina Sillanpään Säätiön hallituksen puheenjohtaja
  • Uhkaavat tunteet ja tilanteet omaishoidon arjessa -tallenne puheenvuorosta Liina Sointu, YTT, yhteiskuntatutkimuksen yliopisto-opettaja, Tampereen yliopisto
  • Liina Soinnun diaesitys (pdf)
  • Aidon kohtaamisen anatomia arjessa ja ammattilaisuudessa -tallenne puheenvuorosta, Maija Isosaari, ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija, Maria Akatemia
  • “En ole tunteideni kanssa yksin” – Tunne voimavarasi -hankkeen esitysdiat (pdf) omaishoitajille tarjotun tuen tuloksista ja vaikutuksista. Päivikki Paakkanen, hankekoordinaattori, Miina Sillanpään Säätiö sekä Mari Ruuth, erityisasiantuntija, Kuntoutussäätiö

 

Tunne voimavarasi (2020–2022) on Miina Sillanpään Säätiön koordinaatiohanke, joka toteutetaan yhteistyössä Maria Akatemian, Kuntoutussäätiön ja Omaishoitajaliiton kanssa. Lisätietoa ja artikkeleita aiheesta, sekä työkaluja löytyy hankkeen omilta verkkosivuilta: www.tunnevoimavarasi.fi.

 

Valtakunnallinen verkkovertaisryhmä alkaa huhtikuussa

Ikääntyvä omaishoitaja – Huolestuttavatko omat tunteesi, käytöksesi ja voimavarojesi väheneminen? Kiristyykö pinnasi ja koetko vaikeaksi hillitä itseäsi? Tunne voimavarasi -hanke järjestää huhti-toukokuussa 2022 viiden kerran maksuttoman verkkovertaisryhmän missä päin Suomea tahansa asuville 60+ omaishoitajanaisille. Ryhmä toteutetaan verkossa ilmaisella Teams -alustalla. Katso lisätiedot tästä.