Parhaillaan vietettävä kansainvälinen Aivoviikko haastaa meitä kaikkia pohtimaan miten voisimme pitää huolta omasta aivoterveydestämme. Aivoterveelliset teot ovat pieniä arjen valintoihin liittyviä asioita. Terveytemme kannalta niistä tulee ratkaisevia, kun ne toistuvat ja niistä tulee meille uusia toimintatapoja. Pienestä tulee suurta ja merkityksellistä. Hyvät valinnat elintavoissa kuten ravitsemuksessa, levossa ja liikunnassa ovat kaikille tuttuja ja tärkeitä valintoja.  Myös itselle mieluisa ja myönteinen tekeminen sekä sopivat haasteet edistävät hyvinvointiamme. Luonnossa liikkuminen, myönteiset sosiaaliset suhteet sekä taide ja kulttuurielämykset tukevat mielen hyvinvointia ja ovat hyväksi aivoillemme.

 

Impulssi-sovelluskuva 350Neurologiset vammaisjärjestöt haluavat muistuttaa, että jokaisella tulee olla yhdenvertainen mahdollisuus terveyttä edistävään arkeen sekä aivoterveellisten valintojen tekemiseen (www.nv.fi). Muistisairauden mukanaan tuomat muutokset muistissa ja muissa ajattelutoiminnossa voivat haastaa arjen sujumista sekä rajoittaa osallistumista itselle mieluisien asioiden tekemiseen aiemmin totutulla tavalla. Yksin metsään, taidenäyttelyyn tai jumppaan lähteminen ei ehkä olekaan enää itsestäänselvyys. Silloin muut perheenjäsenet, ystävät ja vapaaehtoiset voivat mahdollistaa mielekkään ja hyvinvointia tukevan elämän jatkumisen. Myös nykyaikaiset teknologiset ratkaisut voivat lisätä osallistumisen mahdollisuuksia ja tarjota hyvinvointia edistäviä ratkaisuja kotiin. Erityisesti näiden ratkaisujen kehittämiseen olemme pureutuneet Miina Sillanpään Säätiössä viime vuosina.

Hankkeissamme on kehitetty jo aiemmin verkkosivuillamme julkaistut aivotreenit. Yhteinen sävel-hankkeen harjoitukset sekä Muistiluuri -hankkeessa kehitetyt FORAMENCognitiveTablet -harjoitukset ovat olleet maksutta kaikkien saatavilla ja ovatkin jo monille tärkeä osa aivoterveyden edistämistä.

Aivoviikon kunniaksi julkaisemme Impulssi -hyvinvointisovelluksen, joka on tarkoitettu muistisairauden alkuvaiheen omatoimisen kuntoutumisen tueksi. Se soveltuu myös mainiosti aivoterveytensä edistämisestä kiinnostuneille henkilöille. Sovellus julkaistaan verkkosivujemme lisäksi Google Play- sovelluskaupassa sekä myöhemmin App Store:ssa, josta sen voi ladata älylaitteelleen.

 

Edistä aivoterveyttä Impulssi -hyvinvointisovelluksen avulla

Impulssi logo uutiseen 350 ilman rajaustaImpulssin kehitystyön taustalla on laaja-alainen käsitys ihmisen hyvinvoinnin osatekijöistä. Sovellus on kehitetty Miina Sillanpään Säätiön tutkimus- ja kehittämishankkeessa yhdessä lievää muistisairautta sairastavien henkilöiden ja heidän läheisilleen kanssa.

Impulssin yhdeksän eri osiota tarjoavat tekemistä ja pohdittavaa kotiin. Impulssista voi valita sisältöjä oman kiinnostuksen mukaan. Tuttujen aivotreenien lisäksi erilaiset tehtävät, jumpat, ja ruokareseptit kannustavat toimimaan. Lisäksi elämykselliset sisällöt, videot muiden kokemuksista ja harrastuksista tarjoavat mahdollisuuden uusien asioiden löytämiseen sekä omien oivallusten tekemiseen.

Impulssi videosisällöt auttavat myös muistelemaan. Sen avulla on mahdollista hypätä ajatuksissaan vaikkapa Suomen läpi matkaavan postiauton kyytiin tai osallistua muikun pyyntiin 60-luvulla. Lisäksi voi palauttaa mieleen, miten kaunis Armi Kuusela olikaan tai miten Lasse Virénin juoksi 70-luvulla.

Impulssi on hyvä valinta www.miinasillanpaa.fi/impulssi

 

Anna sattumalle tilaisuus ja kokeile Elämysrulettia

Joskus on voi antaa sattumalle tilaisuuden ja löytää jotain uutta. Elämysrulettiin on kerätty Impulssin kahdeksasta aihekokonaisuudesta monipuolisia sisältöjä. Käynnistä vain ruletti ja ohjelma valitsee puolestasi. Luikauta laulu tai kävele virtuaalisessa metsässä ja virkisty.

 

Kotiin päin kuntoutuksella

Suomessa Neurologisten vammaisjärjestöjen (NV) Aivoviikon teemana on Aivoterveyttä läheltä. Yhdymme tähän teemaan ajatuksellisesti ja toiminnallisesti omalla sloganillamme Kotiin päin – muistisairaiden henkilöiden kuntoutuksella. Samanniminen kiertue käynnistyy nyt Aivoviikolla ja jatkuu aina toukokuun loppuun. Kiertueella esittelemme muisti-hankkeidemme tuotoksia ja tuloksia alan ammattilasille, muistisairauteen sairastuneille sekä heidän läheisilleen eri paikkakunnilla.

Muistikompassi 350 rajaamatonLoppuviikosta julkaisemme Muistiluuri tutkimus- ja kehittämishankkeen tuotoksena syntyneen Muistikompassi-kuntoutusmallin ja siihen liittyvän oppaan (Opas Muistikompassi-kuntoutuksen ohjaajalle), joka on tarkoitettu muistisairaiden henkilöiden ja heidän läheistensä kuntoutuksen toteuttamisen tueksi alan ammattilaisille. Kannattaa siis seurata meitä verkkosivulla ja somessa.

Aivoviikolla järjestetään monenlaisia tapahtumia ympäri Suomen. Tarjolla on muun muassa luentoja, messuja ja elokuvaesityksiä. Kannattaa tutustua ja osallistua! http://www.nv.fi/tapahtumat

 

Elämyksellistä Aivoviikkoa kaikille!

Toivottaa Muistiluuri-työryhmä:
Ulla Arifullen-Hämäläinen, Ella Niini, Helena Launiainen ja Samppa Valkama

 

Lisätietoja projektikoordinaattori Ulla Arifullen-Hämäläiseltä: ulla.arifullen-hamalainen@miinasillanpaa.fi

Impulssi-sovelluksen kehittäminen jatkuu ja otamme mielellämme palautetta vastaan osoitteeseen info@miinasillanpaa.fi

 

Impulssi aloitussivu kuva rajattu 350

 

  1. Hei,
    olisi tosi kiva, jos Impulssin tietovisailuissa näytettäisiin oikea vaihtoehto silloin, kun vastaaja valitsee väärän. Kun sitä ei näytetä, jää mieltä vaivaamaan, että mikä se oikea vastaus sitten oli. Ja kun takaisin-painikkeella joutuu koko visailun alkuun, niin on hankalaa uudelleen yrittämälläkään etsiä oikeaa vastausta.

    Ystävällisin terveisin
    Kirsti Hahl

  2. Mukava, että olet tutustunut ohjelmaan.
    Yhteisen sävelen -harjoituksista on tietoisesti jätetty oikeat vastaukset pois. Pointtimme on että, kun vastauksia ei anneta suoraan, säilyy motivaatio ja kiinnostus pidempään näihin harjoituksiin. Koska kysymyksiä on rajallinen määrä, oikeat vastaukset opitaan nopeasti. Voi olla vain hyvä, että oikean vastauksen löytäminen ”jää vaivaamaan”. Oikeaa vastausta etsiessä voi törmätä muuhunkin kiinnostavaan. Aivoterveellisiä hetkiä!

Comments are closed.