liputuspaiva-350
Lippu liehuu 1.10.2016 myös Miina Sillanpään perustamassa Lepopirtin miljöössä Siuntiossa.

Sisäministeriö on myöntänyt 1.10. liputuspäivän Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlavuoden ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi ja suosittelee yleistä liputusta. Lue aiheesta lisää sisäministeriön tiedotteesta.

 

Miina Sillanpää (4.6.1866 – 3.4.1952) oli aikansa edelläkävijä – Suomen ensimmäinen naisministeri, pitkäaikainen kansanedustaja, merkittävä kansalaisvaikuttaja ja kolmannen sektorin aktiivinen toimija.

 

Miina Sillanpään elämäntarina on kannustava esimerkki köyhän torpan tytön vaiheista ja noususta tehtaantyöläisestä piiaksi ja palvelijattareksi sekä palvelijattarien aseman parantajaksi, toimittajaksi, kansanedustajaksi – aina ministeriksi ja talousneuvokseksi asti. Miina Sillanpään elämäntarinan rinnalla kulkee suomalaisen hyvinvointivaltion synty: kansalaisoikeudet, sosiaaliturva, oppivelvollisuus, tasa-arvo.

 

miina-sillanpaa-350Kansalaisvaikuttajana Miina Sillanpää näki yhdistystoiminnan, erilaiset yhteydet ja yhteistyön vahvana tukena tärkeinä pitämiensä asioiden ajamiseen. Toimittajana hän kirjoitti rohkeasti näkemistään epäkohdista ja toi ne esille. Miina Sillanpään arvoissa korostuivat tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus. Hän tarttui herkästi yhteiskunnallisiin epäkohtiin, toimi ja sai paljon aikaan. Hänen painotti ihmisoikeuksien ja arvokkaan elämän kuuluvan kaikille.

 

Lue lisää Miina Sillanpään elämästä ja saavutuksista Miina Sillanpään Seuran verkkosivuilta.

 

Professori Aura Korppi-Tommolan kirjoittama kirja ”Miina Sillanpää – Edelläkävijä” teos on juuri julkaistu. Tutustu myös Helsingin Sanomissa 24.9.2016 ilmestyneeseen artikkeliin ”Suomen ensimmäinen naisministeri oli kouluja käymätön piika ja tinkimätön hyvinvointivaltion rakentaja”. 

 

Katso myös Miina Sillanpäästä tehty lyhytdokumentti ”Tahtoa, uskoa, uskallusta”, kesto noin 9 min.