Kuu kiurusta kesään -hankkeessa käynnistettiin tänä keväänä luontoryhmät Helsingissä, Turussa ja Rovaniemellä. Seuraavassa tarinassa pääset kurkistamaan luontoryhmään Leilan silmin. Leila on kuvitteellinen henkilö, jonka tarina on kirjoitettu osallistujan kokemusten pohjalta.

 

Tammikuu 2018

Leila on aina pitänyt luonnosta ja siellä liikkumisesta. Hän on huomannut, että lehdissä kirjoitetaan paljon luonnon hyvinvointivaikutuksista, ja telkkaristakin tulee monenlaisia luonto-ohjelmia. Leilaa kiinnostavat nämä hyvinvointivaikutukset, mutta miehensä omaishoitajana hän kokee, ettei aika riitä ulkoiluun tai puolisolle sopivien retkipaikkojen etsimiseen. Leila miettii, mistä hän saisi käytännöllistä tietoa siitä, miten luonto tukee hyvinvointia sekä miten rohkaistuisi ulkoilemaan ja retkeilemään enemmän myös yhdessä miehensä kanssa.

 

Leila näkee ilmoituksen omaishoitajille suunnatusta luontoryhmästä, jonka järjestää Miina Sillanpään Säätiön Kuu kiurusta kesään -hanke. Ryhmässä omaishoitajat suunnittelevat ja tekevät elvyttäviä luontoretkiä sekä osallistuvat hankkeen luontosivuston kehittämiseen. Leila innostuu ja soittaa saman tien ohjaajalle. Puhelinkeskustelun jälkeen hän odottaa jo ryhmän alkamista ja yhteisiä luontohetkiä muiden omaishoitajien kanssa.

 

Kesäkuu 2018

Jo usean kuukauden ajan ryhmätapaamiset ovat tuoneet Leilalle jaksamisen kannalta tärkeitä, kiireettömiä hengähdys- ja rauhoittumishetkiä luonnon helmassa. Leilalle on tapaamisten aikana kirkastunut luonnon voimauttavat vaikutukset. Leila kokee, että tapaamisissa merkityksellisiä ovat olleet myös yhteiset keskustelut ja vertaistuki, jotka ovat auttaneet jaksamaan arjessa. Erityisen ilahtunut Leila on uudesta Aino-ystävästään, jonka on tavannut ryhmässä. Leila ja Aino aikovat tavata kesätauon aikanakin ja lähteä yhteiselle retkelle puolisoidensa kanssa, sillä ryhmässä on saatu hyviä vinkkejä esteettömistä retkikohteista. Leila on jo käynyt ryhmän aiemman retken myötä tutuksi tulleessa luontokohteessa jo uudelleen miehensä kanssa. ”On niin paljon helpompi mennä, kun paikka on jo tuttu.”

 

Leila ja moni muukin osallistuja jännitti ja vähän vierastikin tablet-tietokoneita, jotka he saivat käyttöönsä. Nyt, ryhmätoiminnan puolivälissä, tabletti ja luontosivusto ovat jo tulleet tutummaksi. Luontosivusto tuo Leilalle ja hänen miehelleen luontokokemuksia silloinkin, kun ulos ei päästä miehen voinnin vuoksi. Sivustolta löytyvien luontokuvien avulla he ovat muistelleet aiempien vuosien kesämuistojaan. Lisäksi yhdessä on tehty luontovisoja sekä nautittu rentoutusharjoituksista ja luontovideoista.

 

Ryhmätoimintaan ja sivuston kehittämiseen osallistuminen on ollut aivan uudenlainen ja innostava asia. ”Mukavaahan tämä on. Sitä on tottunut siihen, että tämmöisiin ei voi itse vaikuttaa. Kyllä tässä kesälle tekemistä riittää, että saa kesäkuvia luonnosta otettua tällä tabletilla. Kivahan se on, että kuviin liittyviä muistoja voidaan sitten yhdessä syksyllä muistella. Saa nähdä, tuleeko muilla ryhmäläisillä samankaltaisia muistoja.”

 

Leilan ja muidenkin osallistujien kokemuksien ja ajatusten myötä toivotamme hyvää kesää ja mukavia hetkiä luonnon helmassa!