Impulssi-sovelluskuva 350Miina Sillanpään Säätiön projektikoordinaattorit Ulla Arifullen-Hämäläinen ja Sari Laitinen ovat matkanneet kevään ajan pitkin Suomea Impulssi-sovelluksen kanssa. Kotiin päin muistisairaiden henkilöiden monipuolisella kuntoutuksella -kiertueella on esitelty Yhteinen sävel ja Muistiluuri -hankkeiden tuloksia ja tuotoksia. Yhteensä noin 520 ammattilaista, opiskelijaa ja ikäihmistä on tutustunut hankkeissa kehitettyihin kuntoutusmalleihin ja niiden sisältöihin. Suomen muistiasiantuntijoiden organisoimat Alva-toimijat ja heidän laajat verkostonsa auttoivat onnistuneiden tilaisuuksien järjestämisessä eri paikkakunnilla. Lehdistön ohella muun muassa Ruotsin suomenkieliset uutiset (SVT) edistivät osaltaan hankkeiden kansallista ja kansainvälistä levittämistä.

 

Teknologian hyödyntäminen muistisairaiden kuntoutuksessa herättää kiinnostusta. Osaako muistisairas tehdä itsenäisesti harjoituksia tabletilla? Onko vanhuksilla laitteita? Molemmissa hankkeissa tuettiin muistisairaiden päivittäistä selviytymistä ja siten kiertueella korostuikin muistisairaan läheisten merkitys: lähi-ihmiset voivat olla aloitteellisia kotona tapahtuvassa harjoittelussa. Teknologiaa hyödyntävät harjoitukset ovat kaikkien saatavilla juuri silloin kun itselle parhaiten sopii, kunhan niitä osataan – ja muistetaan – käyttää.

 

Geronomiopiskelija Jenni Hulkko
Geronomiopiskelija Jenni Hulkko

Rovaniemen Muistifestareilla vieraillut Lapin ammattikorkeakoulun geronomiopiskelija kertoi, että hän on käyttänyt Impulssi -sovellusta menestyksekkäästi ohjaamassaan ikäihmisten ryhmässä. Hän hankki ryhmään muutamia tablet-laitteita sekä kuulokeparin musiikkitehtäviä varten. Ja sitten vaan ”hihat ylös ja töihin”. Opiskelijan mukaan toiminta virkisti vanhusten lisäksi myös häntä itseään. Varsinkin liikuntaohjelmat olivat isolla porukalla tehden mukaansatempaavia. Tehtäviä oli myös riittävän paljon.

 

Kiertueelle osallistuneiden palautteiden mukaan elämysruletti sai jokaisen hyvälle tuulelle ja sananlaskuissa riitti pohdiskeltavaa ja kummastusta, kun ne kaikki eivät olleetkaan tuttuja. Moni osallistuja kokeili kiertueella ensimmäistä kertaa muun muassa ”koukuttavaa” sudokua ja koodin purkamista.

 

Sari Laitinen esittelemässä hankkeiden tuloksia Joensuussa. Kuva: Varpu Heiskanen/Itä-Suomen yliopisto
Sari Laitinen esittelemässä hankkeiden tuloksia Joensuussa. Kuva: Varpu Heiskanen/Itä-Suomen yliopisto

Kiertue sai kokonaisuutena erinomaista palautetta. Tarve uuden oppimiseen on ilmeinen. Tietämys hankkeista on vahvistunut ja niissä kehitetyt harjoitukset ovat vapaasti käytettävissä kuntoutujien itsenäisen tekemisen tukemiseksi. Työ harjoitusten laajemman käytön saavuttamiseksi jatkuu Muistiluuri-hankkeen puitteissa syksyllä.

 

Lue uutinen Sari Laitisen esityksestä ja musiikin vaikutuksesta muistisairauksien hoidossa.

 

Terveiset kiertueelta:
Sari Laitinen, Yhteinen sävel
Ulla Arifullen-Hämäläinen, Muistiluuri

 

Impulssi logo 262

 

Tutustu Impulssiin!

ray_tukee_hyvia_tekoja_CMYK 110 koko