Näin voisi todeta Kajaanin tämän vuoden Löydetyt miehet -ryhmän kohdalla. Ryhmätoiminta oli suunniteltu alkavaksi alun perin keväällä, sitten syyskuun alussa, mutta Kainuun koronavirustilanteen vuoksi otimme vielä parin viikon aikalisän. Vaikka aloitusta on jouduttukin siirtämään, ovat osallistujat ymmärtäneet tilanteen ja arvostavat sitä, että ryhmässä toimitaan turvallisesti.

 

Kajaanin syksyn ryhmä on koko Löydetyt miehet -hankkeen viimeinen toteutuva ryhmä. Olemme teroittaneet kynät ja käyneet läpi tarkoin aiemmat ryhmäprosessit Kainuun alueella. Olemme tarkastelleet, mitä asioita voisimme tehdä vielä paremmin. Olemme hioneet ryhmätoimintaprosessia, tavoitteiden tukemista, sekä ryhmäläisen jatko-ohjausta. Kajaanin ryhmässä on kaksi ohjaajaa koko ryhmäprosessin ajan. Toiminnassa hyödynnämme molempien ohjaajien henkilökohtaista osaamista käsiteltävistä teemoista. Olemme sopineet myös ohjaajien roolituksesta, mikä mahdollistaa tarkemman havainnoinnin ja toisaalta myös paremman tuen ryhmäläisille. Toisella ohjaajalla on päävastuullaan ryhmäprosessi sekä ryhmäläisten henkilökohtaiset tavoitteet, ja toinen vastaa sparriparitoiminnasta.

 

Sparripari tarkoittaa Löydetyt miehet -ryhmätoiminnassa kahden miehen toisilleen antamaa ymmärrystä, kannustusta ja rohkaisua kohti terveellisempiä elämäntapoja. Kyse on avun antamisesta ja vastaanottamisesta vastavuoroisesti. Sparriparitoiminta tapahtuu ryhmäkertojen välillä, jolloin parit käyvät esimerkiksi liikkumassa toisiaan kannustaen. Sparriparitoiminta on tavoitteellista toimintaa, jolla pyritään saavuttamaan säännöllisyyttä sekä pysyvien muutosten muodostumista miesten arkisessa elämässä.

 

Korona on tuonut myös omat haasteensa turvalliseen ryhmätoiminnan toteutukseen. Jotta voisimme kokoontua yhdessä, olemme laatineet yksityiskohtaisen turvallisuussuunnitelman. Puhdistamme tilat ennen ja jälkeen ryhmätoiminnan, käytämme kasvomaskeja, huolehdimme hyvästä käsihygieniasta sekä emme osallistu sairaana toimintaan. Mikäli koronatilanne estää ryhmätapaamisten toteutumisen, reagoimme nopeasti muuttamalla toimintaa. Keväällä saimme paljon kokemusta etäryhmän toteutuksesta, ja näitä kokemuksia hyödynnämme mahdollisessa muutostilanteessa.

 

Naurua, iloista puheensorinaa ja toisiimme tutustumista sisälsi Kajaanin ryhmän ensimmäinen tapaaminen.  Onnistuneesta ryhmäkerrasta kertovat ryhmäläisten kommentit; ” 2,5 h meni kyllä nopeasti” sekä ”tuntuu, että olisimme vanhoja tuttuja”, viitaten meihin ohjaajiin. Venyy ja paukkuu, mutta ei mene poikki, oli meidän kuminauhajumppa-teemamme. Tähän jumppahetkeen ryhmä lähti innolla mukaan, taisipa joku innostua jopa niin, että sai hikikarpalot otsalleen. Toiminta on saatu käyntiin ja tästä on hyvä lähteä ryhmän kanssa yhdessä jatkamaan.