Koko Suomessa on vietetty perinteistä talvea nietosten ja pakkasen kera. Päivä pitenee, aurinko lämmittää – ja havaitsemme jo luonnossa kevään ensimmäisiä merkkejä maaliskuun koittaessa. Luonnossa oleskelu tuottaa mielihyvää, rauhoittaa ja auttaa palautumaan stressistä. Erityisesti korona-aikana luonnosta on tullut merkityksellinen hyvinvoinnin lähde monille. Suomessa onkin oiva mahdollisuus päästä osalliseksi luonnon hyvinvointivaikutuksista. Tutkimuksen mukaan lähimetsään on matkaa keskimäärin 700 metriä, mutta puolet suomalaisista asuu vain alle 200 metrin päässä metsästä. Rakennettuun puistoon on matkaa keskimäärin 1,5 kilometriä.*

 

Kuu kiurusta kesään -hankkeessa edistettiin ikääntyvien omaishoitoperheiden hyvinvointia luontotoiminnan avulla. Yhdessä omaishoitoperheiden, ammattilaisten ja vapaaehtoisten kanssa kehitetty Nautitaan luonnosta! -toimintamalli sisältää ikääntyvien omaishoitajien luontoryhmätoimintaa sekä maksuttoman Luontosivusto.fi -verkkopalvelun, jossa luonnon hyvinvointivaikutuksista pääsee osalliseksi myös kotisohvalta käsin. Luontoryhmätoiminnassa ajatuksena on, että ryhmän kanssa luontoon lähteminen on helpompaa ja yhteiset retket tarjoavat myös vertaistukea omaishoitajille. Luonnossa saatavaa hyvinvointia on ohjattu käyttämään jaksamisen ja palautumisen voimavarana. Myös lähiluonto puistoineen tarjoaa samoja hyötyjä.

 

Poikkeusaikana ryhmätoiminta on ollut rajoitettua. Luonnon hyvinvointivaikutuksista pääsee osalliseksi myös virtuaalisten luontokokemusten avulla. Vapaasti kaikkien käytettävissä ja hyödynnettävissä olevalla Luontosivustolla voi nauttia eri vuodenajoista mm. kuvin, videoin sekä tarinoiden välityksellä. Maksuton ja helppokäyttöinen verkkopalvelu tarjoaa sekä hyvinvointia että harjoituksia yksin, yhdessä läheisen tai ryhmän kanssa tehtäväksi. Luontotoimintaa tukeva ja maksuton Nautitaan luonnosta -korttipakka sisältää helppoja harjoituksia ja vinkkejä rauhoittumiseen, virkistymiseen ja voimaantumiseen luonnon avulla. Korttipakka on saatavilla sekä painettuna ja se löytyy myös sähköisenä Luontosivustolta.

Elinvoimaa ja hyvinvointia luonnosta, myös virtuaalisesti – luontosivusto.fi

 

Tule kuulemaan lisää luonnon hyvinvointivaikutuksista ja luontoperusteisesta toiminnasta webinaariimme 22.4., alustana Teams.

Miina Sillanpään Säätiön Nautitaan luonnosta! -toiminatamallin lisäksi kuulemme Tapio Oy:n Kansaterveyttä metsästä -mallista. Merkitse päivä jo kalenteriisi ja seuraa viestintäämme aiheesta.

 

***

*Lähde: Luonnon virkistyskäyttöä ja luontomatkailua kehittävän ohjelman (VILMAT) toteutumisesta vuosina 2003‒2012 on valmistunut selvitys.
https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Selvityksen_mukaan_luonnon_virkistyskayt(28745)