Kuu kiurusta kesään -hankkeemme on julkaissut luonnon hyvinvointivaikutusten pariin ohjaavat Nautitaan luonnosta -korttipakan ja Luontosivusto.fi -verkkopalvelun, jotka tarjoavat monipuolisesti luontoon liittyvää sisältöä sekä harjoituksia yksin tai yhdessä tehtäväksi. 

Luonnon hyvää tekevät vaikutukset tunnetaan laajalti ja niistä on julkaistu paljon tutkimustietoa. Jo pelkkä luonnossa oleminen ilman aktiivista tekemistä tukee hyvinvointiamme, mutta tunnistamalla luonnon hyvinvointivaikutukset niistä myös hyötyy paremmin.

 

Nautitaan luonnosta -korttipakka on Kuu kiurusta kesään -hankkeen uunituore tuotos, jonka kehittäminen ja käyttötarkoitus pohjautuvat luonnon hyvinvointivaikutuksiin. Korttien harjoituksia on kehitetty, suunniteltu ja testattu yhdessä ikääntyneiden omaishoitajien luontoryhmiin osallistuneiden kanssa. Maksuttomat Nautitaan luonnosta -kortit sisältävät helppoja harjoituksia ja vinkkejä rauhoittumiseen, virkistymiseen ja voimaantumiseen luonnon avulla. Kortit sisältävät myös luontotietoa sekä kauniita luontokuvia Suomesta. Korttipakan teemojen ja niihin liittyvien harjoitusten avulla voit nauttia luonnosta ohjatusti yksin, läheisen kanssa tai ryhmässä. Harjoituksia voi tehdä sekä ulkona että sisällä. Korttien avulla voi pysähtyä luonnon äärelle, muistella luontokokemuksia ja pohtia omaa luontosuhdettaan sekä oppia uutta. Korttien kuvat ja aiheet Suomen luonnosta ovat kaikille tuttuja ja ne sykähdyttävät – onkin hyvä muistaa, että jo pelkästään luontokuvia katselemalla pääsee osalliseksi luonnon hyvinvointivaikutuksista.

 

Nautitaan luonnosta -korttipakan lisäksi luonnon hyvinvointivaikutuksia tarjoaa Kuu kiurusta kesään -hankkeessa kehitetty verkkopalvelu. Luontosivusto.fi  yhdistää luonnon hyvinvointivaikutukset ja innostavan tekemisen helppokäyttöisessä verkkopalvelussa. Tavoitteena on tuottaa elpymisen ja virkistymisen kokemuksia sekä luontoelämyksiä. Sivusto tarjoaa monipuolisesti vuodenaikoihin ja -ilmiöihin pohjautuvaa sisältöä ja innostaa nauttimaan luonnosta kuvin, videoin, tarinoin ja tehtävin. Se mahdollistaa luontoelämykset sisätiloissakin ja sopii yksin, läheisen että ryhmän kanssa käytettäväksi. Palvelu on maksuton ja vapaasti kaikkien käytössä. Sivustoa voi käyttää sekä tietokoneella että tabletilla ja se toimii parhaiten Google Chrome-selaimella. Tervetuloa Luontosivustolle – aloita esimerkiksi nauttimalla syksyisten lehtien kuvagalleriasta!

 

Nautitaan luonnosta -korttipakka sekä Luontosivusto ovat maksuttomia ja toteutettu Miina Sillanpään Säätiön Kuu kiurusta kesään -hankkeessa. Tuotokset on suunnattu erityisesti ikääntyneille omaishoitajille ja ryhmänohjaajille, mutta sopivat kaikille luonnon hyvinvointivaikutuksista kiinnostuneille. Korttipakan tilaukset osoitteesta: julkaisut@miinasillanpaa.fi. Muistathan ilmoittaa koko postiosoitteesi lähettämistä varten. Korttipakkaa voit hyödyntää myös sähköisesti. Sen osiot on viety maksuttomalle Luontosivustolle.

 

Kuu kiurusta kesään – elinvoimaa luonnosta ikääntyneiden omaishoivaan 2017–2019 on Miina Sillanpään Säätiön hanke, joka edistää ikääntyneiden omaishoitoperheiden hyvinvointia elvyttävän ja tarinallisuuteen perustuvan luontotoiminnan avulla. Hankkeen tuotoksia ovat Nautitaan luonnosta -ryhmät ja Luontosivusto -verkkopalvelu sekä työpajat. Hanketta tukee Sosiaali- ja terveysministeriö. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Omaishoitajaliitto ry, Suomen Luonnonsuojeluliitto ry ja Sininauhaliitto ry:n Vihreä veräjä