”Miesporukka on oma miljöönsä”, totesi eräs Löydetyt miehet -hankkeen ryhmään osallistunut mies. Tammikuussa käynnistyivät ryhmät sekä Kuhmossa että Paltamossa. Kehittäjät kertovat tunnelmia uuden karheasta toiminnasta, joka on otettu mielihyvin vastaan.

 


Paltamo

Paltamon ryhmäläiset ovat innolla suunnitelleet yhdessä hyvinvointia edistävää toimintaa. Miehet keittävät porukalla iltakahvit, joiden kanssa nautitaan vihannespäällysteisiä voileipiä ja hedelmiä. Ryhmässä harrastetaan paljon myös liikuntaa. Joku totesikin, että keväällä ollaan notkeampia!  Näillä pienillä asioilla, jotka toistetaan säännöllisesti, tuetaan ryhmäläisten itselleen asettamia tavoitteita ja edistetään arjen hyvinvointia. Paltamon ryhmä toteutuu tässä muodossa maaliskuun loppuun asti ja jatkaa suunnitelmien mukaan toimintaansa paikallisena toimintana.

 

Kuhmo

Tieto ryhmästä tavoitti miehet hyvin ja siihen olisi ollut tulossa enemmän osallistujia kuin ryhmään mahtui. Ryhmätapaamisten tunnelma on ollut leppoisa ja miehet ovat käyneet hyviä keskusteluja esimerkiksi riippuvuuksista, unesta ja monesta muusta aiheesta.

 

”Osaanhan minä kirjoittaa”, tuumasi eräs osallistuja toimiessa ryhmätehtävän kirjurina. ”Vieressä ollut ryhmäläinen kehui minun käsialaanikin.” Pieniä, suuria asioita, joita tarvitaan – oma oivaltaminen sekä toisen kannustaminen ja tukeminen. Yhdessä kokeminen ja tekeminen tuo arkeen uutta ajateltavaa ja vähentää yksinäisyyttä. Suunnitelmallisuus ja ryhmäläisten asettamien tavoitteiden seuraaminen kuuluvat tähän  ryhmätoimintaan. Miehet ovat suunnitelleet tuleville tapaamiskerroille muun muassa ruoan valmistamista ja jumppaa. Kevään edetessä on tarkoitus myös poiketa katsomaan luontoa.

 

Löydetyt miehet -hankkeen seuraava ryhmä aloittaa Suomussalmella huhtikuussa 2019 ja etsimme osallistujia. Tutustu tarkemmin: Suomussalmen mainos (pdf).

 

Ryhmätoiminta on herättänyt kiinnostusta laajemminkin ja siitä on julkaistu lehtiartikkeleita paikallislehdissä mm. Kainuulainen -lehdessä 27.2.2019 (pdf). Tulossa on myös artikkeli Paltamon kuntatiedotteeseen maaliskuussa.

 

Miina Sillanpään Säätiön Löydetyt miehet (2018–2020) -hankkeen tavoitteena on syrjäytymisvaarassa olevien 45–65 -vuotiaiden kainuulaismiesten arjen osallisuuden lisääntyminen ja elämänhallinnan kohentuminen kohti liikunnallisempaa, päihteettömämpää ja terveellisempää elämäntapaa. Hanketta tukee Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.