”Huomaan, että kunto on parantunut, koska on parempi olo” – kuulumisia Keko-kuntoutuksesta ja osallistujien tunnelmia vuoden päättyessä.

 

Syksyn seurantajaksojen aikana tutustuimme toimintaympäristöihin osallistujien omilla paikkakunnilla. Seurantajaksoilla kertasimme alkuvuoden lähijaksoilla opittuja ravitsemukseen ja itsestä huolehtimiseen liittyviä asioita sekä liikuimme aktiivisesti yhdessä, toisiamme tukien. Eräs kuntoutuja totesi jakson päätteeksi: ”Kaikki mitä on tehty, on tehty hymyssä suin”.

 

Ravitsemukseen liittyen palautimme mieliin, millaiset ruuat ovat hyväksi. Konkreettisiinkin muutoksiin on päästy arjen valinnoissa. ”Ruokavalioon on tullut muutoksia, kasviksia lisää”, totesi eräs ryhmäläinen. Helposti tunnistettava sydänmerkki on myös jäänyt osallistujien mieliin. Palautteessa yksi ryhmäläinen kiteyttikin ravitsemusteeman hyvin: ”Olen yrittänyt välttää huonoja ruokia”. Aihetta on selvästikin pohdittu ja seurattu ajatuksella – kaikki nämä ovat pieniä ja tärkeitä askelia kohti ruokailutottumusten muuttamista terveellisempään suuntaan.

 

Paikkakunnilla tutustuttiin oman alueen liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksiin. Lajeista erityisesti frisbeegolf ja vesijumppa olivat kuntoutujien suosikkeja. Kaikki saivatkin kuntoutusjakson päätteeksi oman frisbee-setin ja toivottavasti intoa jatkaa sitä kautta ulkoilua lajin parissa. Yhdessä tekeminen on ollut mukavaa!

 

Vuoden 2018 Keko-kuntoutusryhmät päättyivät marraskuun alussa. Kuntoutukseen osallistui vuoden aikana yhteensä 40 kehitysvammaista henkilöä sekä heidän omia ohjaajiaan 12 henkilöä. Vuoden 2019 Keko-kuntoutukseen hakeminen alkaa vuoden vaihteessa. Aikataulut ja lisätietoa löydät Miina Sillanpään Säätiön verkkosivuilta.