Virkeyttä ja vireyttä kotikulmilla –hanke on julkaissut alueellista yhteisöllisyyttä vahvistavan ja vapaaehtoistyöhön innostavan vapaaehtoisvalmennuksen esittelyvideon ”Maailman tärkeintä työtä”.

 

Video: Videotiiviste Oy

 

Vapaaehtoisvalmennuksen päätavoite on vahvistaa paikallista yhteisöllisyyttä ja innostaa alueen asukkaita vapaaehtoisuuteen. Valmennus antaa tietoa oman asuinalueen mahdollisuuksista, mutta ei velvoita vapaaehtoisuuteen. Jokaisella meistä on taitoja, joista on hyötyä omalla asuinalueella. Vapaaehtoistyö voi olla pieniäkin tekoja kuten lukemista, laulamista, ulkoilua ja apua arkeen. Usein pelkkä läsnäolo riittää.

 

Käytännönläheisessä valmennuksessa keskustellaan vapaaehtoisuuden periaatteista, vapaaehtoisen oikeuksista ja velvollisuuksista sekä ryhmien ohjaamisesta. Valmennuksessa vieraillaan oman asuinalueen, kylän tai kaupunginosan toimijoiden luona, jotka kaipaavat vapaaehtoisia. Tämän lisäksi voidaan kutsua eri tahojen edustajia vierailemaan valmennuksessa. On tärkeää jakaa valmennettaville ajantasaista tietoa oman asuinalueen tilanteesta. Valmennuksessa jaettavasta vapaaehtoistyön listasta löytyy tieto vapaaehtoisia tarvitsevista toimijoista yhteystietoineen, jotta valmennettavan kynnys vapaaehtoistyön aloitukseen olisi mahdollisimman matala. Valmennusta voidaan toteuttaa monin eri tavoin paikkakunnan ja alueen erityispiirteet huomioiden. Valmennus voidaan järjestää joko yksin tai yhteistyössä monen toimijan kesken. Tarkempi sisältökuvaus valmennusohjelmasta julkaistaan marraskuun alussa.

 

Lisätietoja valmennusmallista:
kehittäjä Tuija Tuormaa
tuija.tuormaa@miinasillanpaa.fi