Miina Sillanpää (4.6.1866 – 3.4.1952) nousi torpantytöstä, piiasta ja palvelijattaresta tärkeäksi yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi. Hän oli uranuurtaja, tasa-arvon ajaja sekä kansalaisvaikuttaja, joka teki laajan ja monipuolisen elämäntyön.

 

Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivä 1.10.

Miina Sillanpään syntymän 150-vuotisjuhlavuonna 1.10.2016 järjestettiin juhlaliputus Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi ensimmäistä kertaa. Sen jälkeen sisäministeriö on suosittanut liputusta vuosittain. Sisäministeriö ja Helsingin yliopiston almanakkatoimisto tiedottivatkin Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.2021 Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivän 1.10. lisäämisestä kalentereihin vakituiseksi liputuspäiväksi. Päivä merkitään kalentereihin vuodesta 2023 alkaen. Miina Sillanpään Säätiö oli yksi neljästä hakijatahosta, jotka hakivat liputuspäivää ja tekivät aktiivisesti töitä sen vakiinnuttamiseksi. Lokakuun 1. päivänä vietetään myös Järjestöjen päivää, jolloin tehdään tunnetuksi järjestöjen merkityksellistä työtä ja kansalaisvaikuttamista, yhteistyökumppanina SOSTE ry. Lisätietoja… 

 

Miina Sillanpään saavutukset

Miina Sillanpää toimi kansanedustajana yhteensä 38 vuotta. Hänestä tuli myös Suomen ensimmäinen naisministeri vuonna 1926. Erityisesti heikossa asemassa olevien ryhmien, kuten palvelijattarien, naisten, vanhusten ja yksinhuoltajaäitien aseman parantaminen oli hänelle tärkeää. Miina Sillanpää perusti Suomeen myös ensikodit. Hänellä oli lukuisia luottamustehtäviä, joissa hän vaikutti sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Miina Sillanpää oli rohkea edelläkävijä ja kansalaisvaikuttaja, jonka työn jälki näkyy vielä nykyisinkin monilla yhteiskunnan osa-alueilla.

 

Miina Sillanpään Seura

Miina Sillanpään Seura toimii aktiivisesti ja tekee Miina Sillanpään työtä ja elämää tunnetuksi. Verkkosivulla on kattavasti kerrottu hänen elämänurastansa ja saavutuksistansa sekä vuonna 2016 vietetystä 150-vuotisjuhavuodesta.

 

Siuntion Lepopirtissä sijaitsee Miina Sillanpään museohuone

Miinan lausahduksia ja mietteitä

”Jokaiselle ihmiselle tekee hyvää, kun hän saa nähdä ja kuulla, että sydämen halulla tehty työ saa vastakaikua ja ymmärtämystä osakseen”

”Jokaisella ihmisellä on elämässään oikeus hyvinvointiin, inhimillisiin työoloihin ja ihmisyyden kunnioittamiseen.”

”Ei koskaan saa sanoa minä en osaa, vaan vaikeimmissakin tilanteissa pitää sanoa minä yritän.”

 

 

Miina Sillanpään lyhytdokumentti ”Tahtoa, uskoa, uskallusta”


Lyhytdokumentti on saatavilla myös englanniksi tekstitettynä.

 

Miina Sillanpäästä tehtiin juhlavuonna myös Miina Sillanpää -näyttely ”Täytyy tahtoa, täytyy uskoa, täytyy uskaltaa”, joka kiertää mm. pääkaupunkiseudun kirjastoissa. Lisätietoa Miina Sillanpään Seuran verkkosivuilta. Professori Aura Korppi-Tommolan kirjoittama kirja ”Miina Sillanpää – Edelläkävijä” teos julkaistiin syksyllä 2016. Sekä kirja että näyttely saivat Suomi 100-juhlavuoden tunnuksen. Kirja on saatavilla painetun lisäksi nyt myös e-kirjana sekä äänikirjana. Lisätietoja kustantajan SKS:n nettisivuilta.

 

Muuta materiaalia Miina Sillanpäästä

 

Juhlapuheita

  • Merja Mäkisalo-Ropposen puhe ja muistomerkin historiaa. Miina Sillanpään Soihtu-muistomerkillä 5.6.2023
  • Merja Mäkisalo-Ropponen, Miina Sillanpään Säätiön hallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja, puhui Miinan työstä ja arvoista, vanhustyöstä sekä demokratiasta. 1.10.2021 liputuspäivänä
  • Eva Biaudet, Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja, totesi Miina Sillanpäässä yhdistyvän suomalaisen yhteiskunnan kulmakivet: vahva kansalaisvaikuttaminen ja naisten aktiivinen osallistuminen politiikkaan. 1.10.2021 liputuspäivänä

 

Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlavuotena julkaistuja blogeja ja artikkeleita: