Miina Sillanpää (4.6.1866 – 3.4.1952) nousi torpantytöstä, piiasta ja palvelijattaresta tärkeäksi yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi. Hän oli uranuurtaja, tasa-arvon ajaja sekä kansalaisvaikuttaja, joka teki laajan ja monipuolisen elämäntyön.

 

Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivä 1.10.

Miina Sillanpään syntymän 150-vuotisjuhlavuonna 1.10.2016 järjestettiin juhlaliputus Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi ensimmäistä kertaa. Sisäministeriö suosittelee liputusta jo kolmannen kerran myös vuonna 2018 ja liputuspäivää haetaan pysyväksi. Lisätietoja… 

 

Miina Sillanpään saavutukset

Miina Sillanpää toimi kansanedustajana yhteensä 38 vuotta. Hänestä tuli myös Suomen ensimmäinen naisministeri vuonna 1926. Erityisesti heikossa asemassa olevien ryhmien, kuten palvelijattarien, naisten, vanhusten ja yksinhuoltajaäitien aseman parantaminen oli hänelle tärkeää. Miina Sillanpää perusti Suomeen myös ensikodit. Hänellä oli lukuisia luottamustehtäviä, joissa hän vaikutti sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Miina Sillanpää oli rohkea edelläkävijä ja kansalaisvaikuttaja, jonka työn jälki näkyy vielä nykyisinkin monilla yhteiskunnan osa-alueilla.

 

Miina Sillanpään Seura

Miina Sillanpään Seura toimii aktiivisesti ja tekee Miina Sillanpään työtä ja elämää tunnetuksi. Verkkosivulla on kattavasti kerrottu hänen elämänurastansa ja saavutuksistansa sekä vuonna 2016 vietetystä 150-vuotisjuhavuodesta.

 

Siuntion Lepopirtissä sijaitsee Miina Sillanpään museohuone

Miinan lausahduksia ja mietteitä

”Jokaiselle ihmiselle tekee hyvää, kun hän saa nähdä ja kuulla, että sydämen halulla tehty työ saa vastakaikua ja ymmärtämystä osakseen”

”Jokaisella ihmisellä on elämässään oikeus hyvinvointiin, inhimillisiin työoloihin ja ihmisyyden kunnioittamiseen.”

”Ei koskaan saa sanoa minä en osaa, vaan vaikeimmissakin tilanteissa pitää sanoa minä yritän.”

 

Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlavuotena julkaistuja blogeja ja artikkeleita:

 

Miina Sillanpään lyhytdokumentti ”Tahtoa, uskoa, uskallusta”


Lyhytdokumentti on saatavilla myös englanniksi tekstitettynä.

 

Miina Sillanpäästä tehtiin juhlavuonna myös Miina Sillanpää -näyttely ”Täytyy tahtoa, täytyy uskoa, täytyy uskaltaa”, joka kiertää mm. pääkaupunkiseudun kirjastoissa. Lisätietoa Miina Sillanpään Seuran verkkosivuilta. Professori Aura Korppi-Tommolan kirjoittama kirja ”Miina Sillanpää – Edelläkävijä” teos julkaistiin syksyllä 2016. Sekä kirja että näyttely ovat saaneet Suomi 100-juhlavuoden tunnuksen. Miina Sillanpään Soihtu-muistomerkin yhteydestä löytyy Miina Sillanpään elämää valoittava ääniteos.