Miina Sillanpään Säätiö julkaisee A, B ja C-sarjan julkaisuja sekä pienempiä painettuja tuotoksia tutkimus- ja kehittämishankkeistamme. Julkaisusarjan julkaisuja toimitetaan mm. kirjastoille, yliopistoille ja yleishyödyllisille järjestöille. Julkaisut ovat pääosin sekä painetussa että sähköisessä muodossa (pdf) ja vapaasti ladattavissa. Painettuja julkaisuja saa tilattua maksutta (lukuun ottamatta Muistaakseni laulan -laulukirjaa) osoitteesta: julkaisut@miinasillanpaa.fi
- A-sarjan julkaisut ovat väitöskirjoja.
- B-sarjaan kuuluvat tutkimuksista, kokeiluista tai selvityksistä tehdyt julkaisut.
- C-sarjassa julkaistaan henkilökunnan laatimia raportteja, jotka liittyvät yhteisömme toimintaan ja työn kehittämiseen.
- Muut julkaisut käsittävät mm. hankkeissa tuotettuja vihkosia ja tuotoksia.
Julkaisut
Voimaa ikämiesten arkeen SROI
Ikämiesten vertaisryhmätoiminnan taloudellisia vaikutuksia selvittävä SROI-analyysi käsittää ryhmätoiminnan tuottamien rahamääräisten hyötyjen arvioinnin. SROI-arvioinnin tarkoituksena on tuoda esimerkiksi erilaisten sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toiminnan tuottamia ns. ”pehmeitä hyötyjä” vertailukelpoisiksi ns. ”kovien” rahamääräisten hyötyjen kanssa. Edellä mainitussa käytetään hyväksi määriteltyjä korvikemuuttujia, joiden avulla sosiaalisten ja terveydellisten hyötyjen rahamääräistäminen tapahtuu.
Tunne voimavarasi -hankkeen vertaisryhmämalli
Tunne voimavarasi -hankkeessa kehitetystä vertaisryhmämallista on julkaistu sähköinen ohjaajan opas. Tunne voimavarasi -vertaisryhmämalli on tarkoitettu ikääntyville omaishoitajanaisille, jotka ovat huolissaan tunteistaan ja käyttäytymisestään. Vertaisryhmämalli on viiden tapaamiskerran kokonaisuus, jossa jokaisella tapaamiskerralla on oma teemansa. Keskiössä on omien tarpeiden ja tunteiden tunnistaminen, tunnesäätely, rajojen asettaminen sekä voimavarat. Ryhmämallia voi hyödyntää joko sellaisenaan, soveltaen eri kohderyhmille tai poimimalla yksittäisiä teemoja ja harjoituksia osaksi muuta ryhmätoimintaa.
TunneVaaka® – Työkaluja omaishoitajalle
TunneVaaka® – Työkaluja omaishoitajalle on Tunne voimavarasi -yhteishankkeessa omaishoitajien tueksi julkaistu kirjanen. Se sopii myös omaishoidon parissa työskenteleville ja vapaaehtoisille. Kirjanen sisältää tiiviissä muodossa pohdintaa mm. omaishoitajan eri rooleista, haastavista tilanteista sekä tunteista ja niiden säätelystä. Kirjanen sisältää TunneVaaka®-mittarin, jonka väittämien avulla voi pohtia omien voimavarojen sekä huolien tasapainoa.
- Helposti tulostettava ja musta-valkoinen versio pelkästä mittarista (pdf): TunneVaaka, printattava mittaristo
- Painettua kirjasta (noin 30 sivua) voi tilata maksutta: julkaisut@miinasillanpaa.fi
Virkeyttä ja vireyttä eläkevuosiin – Arvioiva SROI eläkeläisten ryhmätoiminnan vaikutuksista
Rahikka Anne, Tuormaa Tuija / 2019
Social Return on Investment -menetelmää (SROI) käytettiin Virkeyttä ja vireyttä -hankkeen eläkeläisten ryhmätoiminnan taloudellisten ja yhteiskunnallisten hyötyjen arvioinnissa. Analyysin mukaan ryhmätoiminnan taloudelliset vaikutukset kertovat toiminnan olleen taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti kannattavaa.
Neuvokkaat naiset -ryhmätoiminnan käsikirja
Niini Ella, Suutari Saini, Launiainen Helena (toim.) / 2017
Neuvokkaat naiset® -hankkeessa kehitettiin yhteisöllisen ryhmätoiminnan malli pienituloisuutta ja yksinäisyyttä kokevien ikääntyvien naisten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Ryhmätoimintamalli soveltuu esimerkiksi järjestöihin, yhdistyksiin, palvelukeskuksiin ja kuntouttavaan työtoimintaan.
Neuvokkaiden Naisten -Konstikokoelma
Painos loppunut. Käytettävissä edelleen sähköisesti (pdf). Konstikokoelma perustuu ikääntyvien naisten viisaudelle, sinnikkyydelle ja yhteiskunnalliselle merkitykselle. Kirja sisältää arjen konsteja aina säästövinkeistä elämänohjeisiin. Konstien lisäksi kirjassa on tehtäviä, joita voi tehdä yksin tai vaikka omassa Neuvokkaiden naisten ryhmässä.
Eteenpäin elävä mieli – Muistiluuri-kehittämishankkeen loppuraportti
Launiainen Helena (toim.), Arifullen Hämäläinen Ulla, Koskinen Sanna, Nevalainen Tomi, Pietilä Piia, Poutiainen Erja, Rosenvall Ari, Sarajuuri Jaana /2016
Muistiluuri -hankkeessa luotiin Muistikompassi -kuntoutusmalli lievässä muistisairauden vaiheessa oleville henkilöille ja heidän läheisilleen. Muistikompassi- kuntoutuksen tavoitteena on parantaa muistisairaiden henkilöiden ja heidän läheistensä oman hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiseen liittyviä valmiuksia sekä lähi- että etäkuntoutuksen avulla, myös verkossa toimivaa Impulssi-hyvinvointisovellusta ja sen sisältöjä ja harjoituksia hyödyntäen. Muistikompassin opas löytyy kohdasta B:39.
Opas Muistikompassi-kuntoutuksen ohjaajalle
Ulla Arifullen-Hämäläinen, Ella Niini, Helena Launiainen (toim.) / 2016
Päivitettävänä, ilmestyy syyskuun aikana. Asiantuntijaohjaajalle suunnatussa oppaassa on kuvattu Muistikompassi-kuntoutuksen eteneminen, sisällöt sekä toimintatavat. Muistikompassi-kuntoutus muodostuu ryhmämuotoisesta lähikuntoutuksesta ja Impulssi -hyvinvointisovellusta hyödyntävästä ohjatusta etäkuntoutuksesta kotona. Keskiössä ovat: vertaisuus, tiedon myötä saavutettu ymmärrys, omien selviytymiskeinojen ja päämäärien tarkastelu sekä osallistujan oma toiminta.
Viisaus vanhuuden kodissa -hankkeen loppuraportti
Vain verkkojulkaisuna
Anna Maksimainen, Anne Rahikka (toim.) /2016
Viisaus vanhuuden kodissa -hankkeessa kehitettiin iäkkäiden kotikuntoutusta ja arvioitiin kuntoutusinterventioiden vaikuttavuutta säännöllisen kotihoidon ja tukipalvelujen asiakkailla. Asiakkaiden osallistumisesta hankkeen aikana tapahtuvaan kehittämistyöhön saatiin hyviä kokemuksia, jotka osoittivat ikääntyneiden osallistumisen tärkeyden.
Yhteinen sävel – kotona asuvan muistisairaan teknologia-avusteinen kuntoutus
Merja Kurki, Helena Launiainen, Sari Laitinen, Erja Poutiainen, Pirjo Vantanen, Anne Eskelinen, Eeva Soikkeli, Kristiina Sarmas / 2015
Yhteinen sävel -hankkeen päämääränä oli teknologiaa hyödyntävän kuntoutusmallin kehittäminen. Tarkoituksena oli kotona asuvien muistisairaiden henkilöiden ja heidän läheisensä keskinäisen vuorovaikutuksen edistäminen musiikin ja kommunikoinnin keinoin.
Muistaakseni laulan®: Musiikin käyttö muistisairaiden mielialan, elämänlaadun ja kognitiivisen toimintakyvyn tukemisessa
Teppo Särkämö, Sari Laitinen, Ava Numminen, Mari Tervaniemi, Merja Kurki, Pekka Rantanen / 2011
Hankkeessa julkaistiin Muistaakseni laulan -laulukirja, jonka voi ostaa omakustannehintaan.
Muistaakseni laulan® -hankkeessa kehitettiin valtakunnallisesti levitettävä ja helposti käytettävissä oleva valmennusmalli, jossa musiikin avulla tuetaan muistisairaiden henkilöiden toimintakykyä ja heidän lähiverkostonsa toimintaa. Hankkeessa kehitettiin myös hoitolaulumenetelmä, jota voidaan käyttää yhtenä lääkkeettömän hoidon vaihtoehtona erilaisissa hoitotilanteissa.
Muistaakseni laulan® -musiikkituokioiden järjestäminen
Ohjaajan opas (vain verkkojulkaisuna)
Sari Laitinen, Jennie Lillandt, Ava Numminen, Merja Kurki / 2011
Muistaakseni laulan® -hankkeessa kehitettiin musiikkivalmennusmalli, jossa käytetään muistisairaille osallistujille tuttua musiikkia sekä painotetaan muistisairaan ja hoitajan välistä vuorovaikutusta. Vaikuttavuustutkimuksilla osoitettiin, että säännöllisistä musiikkiaktiviteeteista on hyötyä muistisairaiden psyykkiselle ja kognitiiviselle hyvinvoinnille sekä omaisten jaksamiselle.
Anni ja Onni – Huomaamaton teknologia arjen apuna
Jaana Leikas, Helena Launiainen (toim.)/ 2016
Painos loppu. Saatavilla vain sähköisenä.
Teos on tehty BeWell Happy -yhteistyöprojektin tutkimuksen pohjalta yhdessä VTT:n kanssa. Anni ja Onni – huomaamaton teknologia arjen apuna -kirja käsittelee ikäteknologian tuomia mahdollisuuksia itsenäiseen ja merkitykselliseen elämään kotona asuen ja myös eettiset näkökulmat huomioiden.