Ikääntyneet naiset kännykällä.

Digitaalisten taitojen oppiminen on yhä tärkeämpi osa ikääntyneiden hyvinvointia, toimijuutta ja itsenäistä arkea. Teknologian hyödyntäminen on jo nyt keskeisessä roolissa sekä ikääntyneiden palveluissa että ennaltaehkäisevissä hyvinvointipalveluissa. Jotta nämä palvelut olisivat aidosti saavutettavissa, on käyttäjillä oltava riittävä ymmärrys ja osaaminen digitaalisten välineiden ja sovellusten käytöstä. Keskeistä on myös digitaalisten palvelujen helppokäyttöisyyden huomioiminen. Kun palvelut on suunniteltu selkeiksi, saavutettaviksi ja käyttäjälähtöisiksi, madaltuu kynnys niiden käyttöön. Tämä tukee ikääntyneiden osallisuuden tunnetta.  

Ikääntyneiden ja teknologian välinen suhde on jatkuvassa muutoksessa. Toisaalta teknologia kehittyy nopeasti, toisaalta vanhuus itsessään siirtyy myöhempiin elämänvaiheisiin, kun elinolojen ja terveydenhoidon paraneminen vahvistaa ikääntyvien toimintakykyä. Uusilla ikääntyvillä sukupolvilla on myös aiempia sukupolvia pidempi kokemus digitaalisesta arjesta sekä paremmat digitaidot. Tämä luo mahdollisuuksia uuden oppimiselle ja aktiiviselle osallistumiselle myös ikääntyneenä.  

Vuonna 2021 Suomessa diagnosoitiin noin 150 000 muistisairautta. Yksi tehokkaimmista keinoista ehkäistä muistisairauksia terveellisten elintapojen rinnalla on aivoterveyden ylläpitäminen. Aivojen aktiivinen haastaminen – esimerkiksi uusien taitojen opettelu tai digitaalisten välineiden käyttö – edistää oppimiskykyä ja tukee kognitiivista toimintakykyä. Aivoterveydestä tulisi huolehtia läpi koko elämän, ei vain ikääntyessä.

Muistipuisto® tarjoaa konkreettisen ja helposti lähestyttävän väylän aivoterveyden tukemiseen ja digitaalisten taitojen kehittämiseen. Se yhdistää helppokäyttöisen teknologian, pelilliset elementit ja tutkimukseen perustuvan sisällön, mikä tekee siitä houkuttelevan ja turvallisen ympäristön ikääntyneille. Muistipuiston harjoitteet aktivoivat muun muassa muistia, keskittymiskykyä ja ongelmanratkaisutaitoja, samalla kun käyttäjä saa kokemusta digitaalisessa ympäristössä toimimisesta. Palvelun käyttäjälähtöinen suunnittelu tukee itsenäistä käyttöä ja madaltaa kynnystä teknologian hyödyntämiseen arjessa. Näin Muistipuisto edistää sekä hyvinvointia että digitaalista osallisuutta – molemmat keskeisiä tekijöitä toimintakykyisessä ikääntymisessä.

Muistipuiston käyttäjäkokemuksia ja kehityssuuntia esiin opinnäytetyöllä

Mies kuulokkeilla tietokoneella.

Miina Sillanpään Säätiö toimi toimeksiantajana Lapin ammattikorkeakoulun geronomiopiskelijoiden Nora Tervon ja Suvi-Maria Pisilän opinnäytetyössä, jonka aiheena oli digitaalisten palvelujen käyttö ikääntyneiden ihmisten aktivoinnissa. Työssä tarkasteltiin Muistipuisto-palvelun käyttöä keräämällä kokemuksia käyttäjäkyselyn ja ammattilaisten ryhmähaastattelun avulla.

Tuloksissa korostuivat käyttäjien myönteiset kokemukset palvelun helppokäyttöisyydestä, monipuolisesta sisällöstä ja sen tarjoamasta turvallisesta, maksuttomasta alustasta. ”Hyviä kokemuksia. Tykkään kun on monenlaisia sisältöjä turvallisella sivulla. Sivua on helppo käyttää.”   

Syiksi käyttää Muistipuistoa kerrottiin tiedonhaku muistisairauksista ja aivoterveydestä sekä halu estää tai hidastaa muistisairauden etenemistä tekemällä harjoituksia. Ammattilaisten haastattelun tulokset olivat samansuuntaisia kyselyn kanssa, ja sen kautta nousikin erityisesti tärkeitä kehitysideoita Muistipuiston sisältöön liittyen, kuten entistä nuorempana muistisairausdiagnoosin saaneiden huomioiminen sisällöissä.  

Lopuksi pohdimme mahdollista jatkotutkimusaihetta, joka voisi olla palvelusisältöjen jakaminen erilaisten käyttäjätyyppien mukaan tai nuoret muistisairauden diagnoosin saaneet ja heidän potentiaalinsa käyttää digitaalisia palveluita aktivoinnin välineenä.

Muistipuisto.

Opinnäytetyön tekeminen oli onnistunut kokemus. Saimme opetella tutkimuksen tekemistä, perehtyä meitä kiinnostavaan aiheeseen ja opinnäytetyön tekeminen tuntui merkitykselliseltä, sillä tiesimme, että toimeksiantajalla on tarve saada tätä tietoa Muistipuisto-palvelun kehittämisen tueksi. Yhteistyö Miina Sillanpään Säätiön kanssa sujui erinomaisesti. Saimme tarpeemme mukaista, kannustavaa ja asiantuntevaa tukea ohjaajaltamme koko prosessin ajan!  

Opinnäytetyö valmistui huhtikuussa 2025, ja siihen voi tutustua täällä.

Hyppää Muistipuistoon!

Nora Tervo & Suvi-Maria Pisilä
Geronomiopiskelijat, Lapin ammattikorkeakoulu

Muistipuisto on vakiinnuttanut paikkansa aivoterveyden edistämisen ratkaisuna. Se on toisen ja kolmannen sektorin ammattilaisten ja vapaaehtoisten työväline ja mukana alan oppilaitosten opetuksessa. Lisäksi se on monen aivoterveytensä edistämisestä kiinnostuneen ikääntyvän kotikäytössä omaehtoisen kuntoutumisen ja itsehoidon tukena. Muistipuisto sopii yksin tai yhdessä läheisen kanssa käytettäväksi sekä erilaisiin ryhmien päivätoimintatuokioihin ja eri toimijoiden ryhmätoiminnan sisällöksi.