Säätiöiden tehtävät ovat lähtökohtaisesti ikuisia, mutta keinot toteuttaa niitä elävät ajassa. Miina Sillanpään Säätiössä vuosi 2024 merkitsi monia uusia alkuja ja valmisteluita vuodelle 2025.

Sukupolvibarometri 2025 logo.

Yksi eniten huomioarvoa saaneista uusista aluista oli tammikuussa 2025 julkaistu Sukupolvibarometri, jonka tavoitteena on tukea varautumista väestökehityksen muutoksiin ja monipuolistaa yhteiskunnallista keskustelua. Tämä Suomessa ainutlaatuinen barometri toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa ja Säätiön kumppaneina olivat tutkimuslaitos E2 ja Työeläkevakuuttajat ry.  

Investoimme innovaatiokyvykkyyksiemme vahvistamiseen ja toteutimme koko Säätiökonsernimme yhteistä Innovaatio-ohjelmaa. Tavoitteena on pysyvästi vahvistaa innovaatioiden syntymistä ja saada aikaan myös konkreettisia uusia toimintatapoja ja palveluita.

Vuoden 2024 aikana suunnittelimme myös monia juhlavuoteen 2025 liittyviä toimia. Juhlavuotemme sisältää ikääntyneiden omia Elämänmaku-taidenäyttelyitä, kaikille avoimia Studia Generalia-tilaisuuksia, tutkimustietoa tarjoavan Sukupolvibarometrin julkaisun sekä ikääntyneiden hyvinvointia ja osallisuutta edistävän Miina Sillanpään jalanjäljissä -innovaatiokilpailun. Juhlavuotemme tarkoituksena on tehdä uusia avauksia sekä kehittää samalla toimintojamme kestävästi.

Miina Sillanpään Säätiön kehittämis- ja innovaatiotoiminnalle ominaista on jatkuvuus ja kestävyys. Lähdemme siitä, että pienemmälläkin taloudellisella panostuksella on mahdollista saada aikaan vaikuttavaa, näkyvää ja kestävää. Meille on tärkeää, että kehittämistoiminnalla on jatkuvuutta ja se tuottaa konkreettisia, ihmisten hyvinvointia ja osallisuutta parantavia innovaatioita.  

Miina Sillanpää oli monessa mielessä edelläkävijä. Hän oli innovaattori, taitava kehittäjä ja toimeenpanija. Ideat eivät jääneet hänellä pöytälaatikkoon. Ne jalostuivat mitä moninaisemmiksi ihmisten hyvinvointia ja osallisuutta vahvistaviksi innovaatioiksi.

Miina Sillanpään johdolla Siuntion Lepopirtti kehittyi aikansa Living Labiksi. Siellä kokeiltiin ja käyttöönotettiin hyvinvointia ja kuntoutumista edistäviä toimintatapoja, erityisesti luontohoivaan liittyen.

Vuoden 2024 aikana teimme päätöksiä myös organisaatiomme vahvistamisesta ja uusien avainhenkilöiden palkkaamisesta.

Onnistuimme hyvin kestävän talouden rakentamisessa. Säätiön tuotoista noin viidennes oli julkisen sektorin lähteistä haettua ja saatua rahoitusta. Oman varallisuuden tuotot kattoivat reilut 70 prosenttia Säätiön kokonaistuotoista.

Yleishyödyllisyytemme toteutuu kaikille avoimina toimintamalleina ja innovaatioina. Näitä ovat esimerkiksi aivoterveyttä edistävä Muistipuisto sekä luontohoivaa toteuttava Luontosivusto-verkkopalvelu. Monet sosiaaliset innovaatiomme ovat levinneet hyvin käyttöön, kuten Neuvokkaat Naiset ja Voimaa ikämiesten arkeen -toimintamallit.


Nimityksiä Miina Sillanpään Säätiön hallituksessa

Säätiön hallitus valitsi uuden hallituksen jäsenen erovuoroisen Jyri Juustin tilalle. Uutena hallituksen jäsenenä on aloittanut TtM, MBA Lauri Lehto. Lehto toimii Kymenlaakson hyvinvointialueen toimialajohtajana strategia- ja integraatiopalveluissa. Hänellä on pitkäaikainen kokemus Diakonissalaitokselta sekä eri osakeyhtiöiden johtotehtävistä.