Hyvinvointialueiden rahoituksen tiukentuessa ja väestön edelleen ikääntyessä on tärkeää, että ikäihmisten yksinäisyyden vähentämiseen ja osallisuuden kokemusten lisäämiseen tähtäävien toimenpiteiden tuloksellisuutta pystytään arvioimaan myös taloudellisesti. SROI-arvioinnin avulla erilaisia sosiaalisia ja terveydellisiä hyötyjä pystytään punnitsemaan taloudellisesta näkökulmasta käsin korvikemuuttujien avulla. Ennaltaehkäisevään toimintaan kannattaa todistetusti panostaa.

Vuoden 2024 Oikeusministeriön Demokratiapalkinnolla palkitun Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoimintamallin kustannushyötyjä avaavasta Social Return On Investment (SROI) -arvioinnista on julkaistu napakka infovideo. Videolla kuvataan SROI-arvioinnin pääperiaatteet ja toiminnan hyödyt yhteiskunnan hyvinvoinnin ja ikääntyneiden palvelutarpeen näkökulmasta.

Tussitaitureiden tekemään SROI-infovideoon voit tutustua osoitteessa:


Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmiin osallistuneilta miehiltä kerättiin sekä laadullisin, että määrällisin mittarein arviointitietoa ryhmätoiminnan vaikutuksista yksinäisyyden, osallisuuden, itseluottamuksen sekä henkisen hyvinvoinnin kokemuksen muutoksiin. Näille tulosmuuttujille määritettiin niin sanotut ”korvikemuuttujat” kuvastamaan kyseisen muutoksen rahamääräistä vaikutusta.

SROI-arvioinnin perusteella jokainen ikämiesten ryhmätoimintaan investoitu euro tuotti noin kahden euron suuruisen hyödyn.

Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoiminta on hyvä esimerkki järjestöjen tekemästä ennaltaehkäisevästä työstä, jolla voidaan helpottaa hyvinvointialueiden jo lähtökohtaisesti tukalaa tilannetta. Kun esimerkiksi eläkkeelle jääville miehille tai muussa elämän taitekohdassa oleville ihmisille tarjotaan ennaltaehkäisevästi mahdollisuuksia osallistumiseen ja kokemuksiensa jakamiseen vertaistensa seurassa, voidaan tulevaisuudessa välttyä monilta korjaavilta ja raskaammilta palveluilta.

Ennaltaehkäisevän ikämiesten ryhmätoiminnan tarpeellisuus ja arvo on huomattu myös valtakunnallisella tasolla, kun Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoimintamallille myönnettiin vuoden 2024 Oikeusministeriön Demokratiapalkinto ikääntyneiden osallisuuden edistämisessä yhteiskunnassa. Palkintoraati perusteli valintaansa muun muassa sillä, että ryhmätoiminnassa on huomioitu nimenomaan osallistujien omat intressit sekä tuotu ryhmään osallistuvien miesten tiedot ja taidot koko ryhmän käyttöön.

Tutustu videoon (1 min 40s) ja aloita toiminta myös omalla paikkakunnallasi! Hankesivuilta löydät SROI-raportin sekä ryhmän aloittamisen tueksi muuta materiaalia. Saat myös meiltä tarvittaessa tukea ryhmän aloittamiseen, ota yhteys hankekoordinaattoriimme.

Henri Uotila, hankekoordinaattori
puh. 040 833 8196

Aiheesta pidetään webinaari marras-joulukuun vaihteessa. Seuraa viestintäämme ja tule mukaan kuulemaan kokemuksia sekä osallistujilta että yhteistyökumppaneilta.

Voimaa ikämiesten arkeen -hanke on STEA:n rahoittama, Miina Sillanpään Säätiön ja Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Socom Oy:n yhteishanke (2021–2024).