Luonnon hyvää tekevät vaikutukset tunnetaan laajalti ja niistä on julkaistu paljon tutkimustietoa. Jo pelkkä luonnossa oleminen ilman aktiivista tekemistä tukee hyvinvointiamme, mutta tunnistamalla luonnon hyvinvointivaikutukset niistä myös hyötyy paremmin.

 

Nautitaan luonnosta -korttipakka on Kuu kiurusta kesään -hankkeen tuotos vuodelta 2019, jonka kehittäminen ja käyttötarkoitus pohjautuvat luonnon hyvinvointivaikutuksiin. Harjoitukset on julkaistu myös sähköisesti käytettäväksi maksuttomassa Luontosivusto.fi -verkkopalvelussa, Luontoharjoituksia-osiossa.

 

Nautitaan luonnosta -kortit sisältävät helppoja harjoituksia ja vinkkejä rauhoittumiseen, virkistymiseen ja voimaantumiseen luonnon avulla. Kortit sisältävät myös luontotietoa sekä kauniita luontokuvia Suomesta. Korttipakan teemojen ja niihin liittyvien harjoitusten avulla voit nauttia luonnosta ohjatusti yksin, läheisen kanssa tai ryhmässä. Harjoituksia voi tehdä sekä ulkona että sisällä. Korttien avulla voi pysähtyä luonnon äärelle, muistella luontokokemuksia ja pohtia omaa luontosuhdettaan sekä oppia uutta. Korttien kuvat ja aiheet Suomen luonnosta ovat kaikille tuttuja ja ne sykähdyttävät – onkin hyvä muistaa, että jo pelkästään luontokuvia katselemalla pääsee osalliseksi luonnon hyvinvointivaikutuksista.

 

Nautitaan luonnosta -korttipakka toteutettiin Miina Sillanpään Säätiön Kuu kiurusta kesään -hankkeessa (2017–2020), jossa edistettiin ikääntyneiden omaishoitoperheiden hyvinvointia elvyttävän ja tarinallisuuteen perustuvan luontotoiminnan avulla. Korttien harjoituksia on kehitetty, suunniteltu ja testattu yhdessä omaishoitajien luontoryhmien kanssa.

 

Korttipakan painettu versio on loppunut ja hankkeen päätyttyä uusia painoksia ei enää oteta. Kaikki harjoitukset löytyvät kuitenkin sähköisenä käytettäväksi maksuttomasta www.luontosivusto.fi -palvelusta ja sen  Luontoharjoituksia -osiosta. Luontosivustoa voi käyttää tietokoneella tai tabletilla, kännykälle sitä ei ole optimoitu, mutta esim. ryhmätuokioita varten pystyy tietokoneeltakin heijastamaan screenille tai kankaalle.

Suora linkki harjoituksiin Luontosivustolla.