Valtakunnassa kaikki hyvin – vai onko?  Heinäkuussa SuomiAreenan keskustelutilaisuuden aiheena oli ikääntyneiden yksinäisyys. Tilaisuus keräsi runsaan kuulijajoukon, mikä oli positiivinen yllätys meille järjestäjille. Puuvillan ostoskeskuksen tilaisuutta seurasi arviolta noin 350 kuulijaa. Keskustelijoina olivat tutkijatohtori Elisa Tiilikainen, professori Harriet Finne-Soveri, kansanedustaja Paula Risikko, tietokirjailija Cristina Andersson ja Kansallisen senioriliiton hallituksen puheenjohtaja Anneli Taina.

 

Tilaisuuden alussa Peter Nyman haastatteli Elisa Tiilikaista, joka taustoitti ikääntyneiden yksinäisyyttä tutkimustensa valossa, erityisesti elämänkulun ja elämän taitekohtien näkökulmasta. Keskustelijat olivat yksimielisiä siitä, että yksinäisyyden torjuntaan on hyvä varautua ajoissa. Harriet Finne-Soveri tarjosi kahta ratkaisua. Vanhuuden varalle kannattaa hankkia kaikenikäisiä ystäviä ja lisäksi etsiä rohkeasti itselle merkityksellistä tekemistä ja harrastuksia. Yhteisöllistä asumista koskevan yleisökysymyksen tulokset kertovat, että paikalla olleista monet ovat kiinnostuneita yhteisöllisestä asumisesta. Yhteisöllisyys siis kiinnostaa ja se voi olla yksi ratkaisuvaihtoehto yksinäisyyden ehkäisyssä.

 

Anneli Taina piti tarpeellisena, että yhteiskunta tarjoaa tiloja, jotka mahdollistavat toisten kohtaamisen.  Tarvitaan kimppakyytejä niille, joille osallistuminen on muuten vaikeaa. Yksinomaan yhteiskunnan palveluiden avulla ei ikääntyneiden yksinäisyyttä kuitenkaan ratkaista. Keskustelijat totesivatkin, että järjestökenttä tekee nykyisin hyvää työtä asian parissa. Tämän lisäksi jokaisen meistä on hyvä miettiä, mitä minä voin asialle tehdä. Miten voin sukulaisena, naapurina tai ystävänä auttaa yksinäistä. Tarvetta on monimuotoisille ratkaisuille.

 

Teknologian käytöstä löydettiin sekä hyviä puolia että uhkakuvia. Cristina Andersson totesi, että robotti ei voi korvata ihmistä, mutta se voi lieventää yksinäisyyttä. Paula Risikko korosti, että tulee huolehtia siitä, että kaikki seniorit omaavat riittävät digitaidot. Teknologian käyttöönotossa tulee edetä ihmisyys edellä ja tietää millaisia ratkaisuja teknologian avulla tavoitellaan. Viimeisenä kysymyksenä Peter Nyman pyysi keskustelijoita kuvittelemaan itsensä 85-vuotiaaksi. Millaista elämäsi on 85-vuotiaana ja miten voit siihen varautua?  Kiitos Peter Nymanille tilaisuuden juontamisesta ja Vihreälle Teatterille osuvista ja hauskoista näytelmäkatkelmista.

 

Tilaisuuden järjestäjinä olivat Kansallinen senioriliitto ry, Miina Sillanpään Säätiö, Synocus Oy ja Vanhustyön keskusliitto.

 

Katso tallenne Kuka viereesi jää? -keskustelutilaisuudesta.

 

Kuvat: SuomiAreenan kuvapankki