Kunnon Kaveri -hanke sai kaksi reipasta työharjoittelijaa liikuttamaan ikäihmisiä. Ria ja Alisa jakavat kokemuksiaan kahdeksan viime viikon ajalta. He opiskelevat liikunnanohjaajiksi.

 

Liikunnanohjaajat Alisa ja Ria seisovat Rantalentopallo-kentällä

Kunnon Kaveri -toiminta houkuttelee yli 65-vuotiaita kotona asuvia länsihelsinkiläisiä ikäihmisiä liikkumaan. Hankkeen tavoitteena on lisätä ikääntyvien liikuntaa ja hyvinvointia arjessa, sekä kannustaa heitä kokeilemaan eri lajeja ja liikkumaan monipuolisesti. Alisa ja Ria ovat harjoitelleet ikäihmisten liikuntaryhmien suunnittelemista ja ohjaamista hankkeen koordinaattorin, Anne Luhtalan opeissa. He toteuttivat omille asiakkailleen henkilökohtaista liikuntaneuvontaa, sekä tapasivat asiakkaita useasti innostaen heitä liikkumaan suunnittelemansa viikko-ohjelman mukaan.

 

Työssäoppimisjakso Kunnon Kaveri -toiminnan ytimessä on herättänyt parivaljakossa monenlaisia tunteita:

”Ohjaajamme Anne auttoi meitä, joten kaikki sujui hyvin. Ei olla oltu yksin ja on ollut kivaa. Asiakkaat kuuntelevat aidosti, mitä sanomme ja ovat sosiaalisia!”, Ria kertoo innoissaan. Samoilla linjoilla on myös Alisa: ”On ollut kivaa ikääntyneiden kanssa.”

Haastavista tilanteista on selvitty kunnialla. ”Täytyy miettiä, mitä kaikkea ikääntyneet asiakkaat pystyvät tekemään. Toimintakyky ei ole samanlainen kuin vaikkapa nuorilla”, Alisa selventää ja jatkaa: ”Opettelin soveltamaan, mikä auttaa varmasti kaikessa myös tulevaisuudessa.”

 

Ikäihmisten liikunta voi olla muutakin kuin jumppaa

Ikääntyneiden kanssa käytännössä työskenteleminen ei ollut tuttua opiskelijoille entuudestaan. ”Mielikuva työstä ikääntyneiden parissa muuttui!”, Ria paljastaa. Ikäihmisten kanssa touhuaminen synnytti yllättäviä huomioita. ”Oli hauskaa pelata, palloilla ja tehdä asioita esimerkiksi ilmapalloja hyödyntäen. Se oli odottamatonta”, Alisa hämmästelee ja Ria komppaa: ”Heidän kanssaan pystyy oikeasti tekemään samanlaisia asioita kuin muidenkin ikäryhmien kanssa. Ei tarvitse olla aina vaan jumppaa.” Kaksikko pääsi mukaan myös ikääntyneiden sirkusprojektiin. ”Se oli sikahauskaa ja erilaista. Oli yllättävää, miten hyviä ja innostuneita he olivat”, työssäoppijat kertaavat kokemuksiaan.

 

Nainen tasapainoilee laudalla ja temppuilee
Kuva: PerformanceSirkus

Kunnon Kaveri -hankkeen hyödyt tulivat ilmi myös tulevien liikunnanohjaajien havainnoissa. ”Asiakkaat kertoivat, että olisivat ilman Kunnon Kaveri -toimintaa vain kotona, eivätkä lähtisi liikkumaan”, Ria kertoo ja jatkaa: ”Tapaaminen voi olla viikon kohokohta. Monet ovat saaneet toiminnasta kavereita ja he saattavat mennä tunnin jälkeen yhdessä vaikkapa kahville”.

 

Alisa ja Ria kokivat, että harjoittelu oli monipuolinen kokonaisuus ja he ovat oppineet paljon uutta. Miina Sillanpään Säätiö kiittää Alisaa ja Riaa harjoittelusta ja toivottaa menestystä jatkoon liikunnan parissa.

 

 

 

Tarpeelliseksi koettu Kunnon Kaveri -hanke on saanut jatkorahoituksen Helsingin kaupungilta vuoden 2025 toukokuun loppuun asti. Tutustu tästä hankkeen toimintaan ja katso ajankohtaiset liikuntatuokiot.

 

Miina Sillanpään Säätiön Kunnon Kaveri -hanke on edistänyt kesästä 2021 lähtien monipuolisesti ikääntyvien maksuttomia liikkumismahdollisuuksia Länsi-Helsingissä. Hanketta rahoittaa Helsingin kaupunki.