Kunnon kaveri -hankkeen kolmas hankekausi on saatu päätökseen. On aika tarkastella, mitä kaikkea kuluneella kaudella on tehty ja saavutettu. Viikoittain kokoontuvat ryhmät ovat olleet todella merkityksellisiä ikäihmisille, ja ryhmiin osallistuneilla toimintakyvyn parantuminen ja ylläpito oli huomattavaa. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa vei arkea eteenpäin, ja ikäihmisiä tavoitettiin kiitettävästi.

 

Kunnon kaveri ryhmä tuolijumppaamassa

Perustoimintaa, eli Kunnon kaverin viikoittaisia liikunnallisia ryhmiä, järjestettiin yhteistyössä kolmen seurakunnan, Konalan asukasyhdistyksen sekä kahden kaupungin palvelukeskusten kanssa. Henkilökohtaista tukea liikuntaan organisoitiin sekä Laurea-ammattikorkeakoulun että Kolmen kampuksen urheiluopiston opiskelijoiden kanssa. Lisäksi toimintaa maustettiin vapaaehtoisten järjestämillä kulttuurikävelyillä ja muilla tapahtumilla. Kauden päättivät PerformanceSirkuksen ja Yhteisö tanssii ry hankkeiden juhlat esityksineen.

 

Uusia ikääntyneitä tavoitettiin yhdessä monien yhteisöjen ja toimijoiden kanssa eri kanavia hyödyntäen. Uutena viestintäväylänä kokeiltiin Kunnon kaveri -uutiskirjettä, jonka avausprosentit yllättivät erittäin positiivisesti.

 

Valtaosa koki yleisen olonsa ja tasapainonsa parantuneen

Kevään päätteeksi osallistujat vastasivat kyselyyn, jonka avulla kerättiin palautetta niin toiminnan sisällöstä kuin koetuista hyödyistä. Vastauksia saatiin 92 kpl. Reilusti yli puolet kyselyyn vastanneista koki kohennusta päivittäisissä askareissaan, kuten portaiden nousussa, kävelyn helppoudessa sekä tasapainon parantumisessa. Kaikista vastaajista 90 % vastasi myöntävästi väitteeseen: ”Olo on yleisesti parempi.”

 

Ryhmässä kevätkaudella aloittaneet, eli 1–5 kuukautta mukana olleet, kokivat fyysisen toimintakyvyn nousua enemmän kuin pidempään osallistuneet. Liikunnan vaikutukset ovat tunnetusti suurempia aloittaessa, ja uuden toiminnan muutokset arjessa helpommin havaittavia. Pitkään toimintaan osallistuneet pitivät tärkeänä fyysisen toimintakyvyn parantumista ja sen ylläpitoa.

 

Osallistujien kommentit ovat ilahduttavia:

”Lihaskunto, tasapaino ja yleinen jaksaminen on parantunut.”
”En hengästy niin nopeasti ja kävely on reippaampaa.”
”Jaksan kävellä pidempiä matkoja.”
”Olo on parempi joka tavalla.”

 

Sosiaalisuuden lisääntyminen ja kasvaneet voimavarat arjessa

Ryhmiin osallistuminen lisäsi sosiaalisuutta arkeen. Suurin osa osallistujista tutustui ryhmässä toiseen henkilöön, ja jopa puolet kokivat ystävystyneensä jonkun kanssa.

 

Ulkoilua ulkokuntosalillaOsallistujat kertovat kokemuksistaan:

”Muodostui ryhmiä, käydään syömässä jumpan jälkeen.”

”Vaihdoin parin osallistujan kanssa yhteystiedot, ja tarkoitus on kesän aikana tapailla liikunnan merkeissä.”

”Mieliala on ainakin parempi, kun näkee muitakin jumpan merkeissä. Yksin ei tulisi jumpattua.”

 

 

Ilahduttavinta Kunnon kaveri -toiminnassa on ollut huomata osallistujien monipuolisesti kasvaneet voimavarat. Muu liikkuminen ja liikuskelu lisääntyi 80 % vastaajista. Ryhmätoiminta tarjosi lisämotivaatiota, jonka avulla arjen sisällöt ja tekeminen ovat monipuolisempia.

”Kynnys lähteä tilaisuuksiin on madaltunut.”
”On kiva tavata muita ihmisiä ja aina tulee uusia vinkkejä arjen toimintaan.”
”Menen rohkeammin harrastuksiin ja paikkoihin, joihin ennen en uskaltanut mennä yksin.”

 

Aktiivinen toiminta jatkuu kesällä

Neljäs hankekausi on startannut kesätoiminnan merkeissä. Kaikki tutut ryhmät jatkavat toimintaansa. Kunnon kaveri -toiminnassa on luvassa muun muassa luontoliikuntapäiviä Seurasaaressa. Lisäksi uusi ryhmä aloittaa toimintansa Kannelmäen kirjastossa viikolla 33, eli 12.8. alkavalla viikolla.

 

Toivotamme lämpimästi mukaan niin tutut kuin uudetkin osallistujat!
Voit ottaa yhteyttä, kysyä lisää tai tilata Kunnon kaverin uutiskirjeen.

 

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Anne Luhtala, hankekoordinaattori
puh. 044 3289 100 tai anne.luhtala@miinasillanpaa.fi

 

Tutustu Kunnon kaveri-toimintaan ja katso kesän ohjelma nettisivuiltamme.

 

Miina Sillanpään Säätiön Kunnon Kaveri -hanke on edistänyt kesästä 2021 lähtien monipuolisesti ikääntyvien maksuttomia liikkumismahdollisuuksia Länsi-Helsingissä. Hanketta rahoittaa Helsingin kaupunki.