Miten haluaisin asua ja elää ikääntyessä? Eläkeiän lähestyessä tai lasten poismuuton myötä on hyvä pysähtyä miettimään omaa asumistaan. Ikääntyessä ja elämäntilanteiden muuttuessa myös asumistarpeet muuttuvat. Voimme omilla valinnoilla olla vaikuttamassa turvalliseen ja mielekkääseen tulevaisuuteen. Asumisen ennakointiin käytetty aika on varmasti sen arvoista!

Ratkaisut ovat yksilöllisiä. Monet haluavat asua edelleen omassa tutussa kodissaan. Toiset haluavat varautua ajoissa ja etsivät uuteen tilanteeseen sopivampaa kotia. Voi olla, että uusi sijainti, asumismuoto sekä runsaampi palvelutarjonta toimisivat paremmin uudessa arjessa ja edistävät hyvinvointia ikääntyessä.

  • Onko kotini esteetön ja turvallinen? Tarvitaanko muutostöitä?
  • Onko kotini sopivan kokoinen?
  • Tarjoaako asuinympäristöni arkeen sujuvuutta ja riittävästi lähipalveluita?

 

Eläkkeelle siirtynyt Pirjo Yltävä kertoi oman muutosprosessinsa lähteneen liikkeelle lasten poismuuton myötä.

– Alkoi tuntua, että on liikaa nurkkia siivottavaksi. Päätös oli vaikea ja pohdintaa tehtiin jonkun aikaa. Pirjon mukaan omia asumisen ratkaisuja kannattaa miettiä etukäteen, sekä antaa pohdinnoille aikaa.

– Kannattaa miettiä ja ennakoida esimerkiksi talouspuoli ja miten sen kanssa pärjää. Mietimme myös terveyttä – vielä olemme hyväkuntoisia, mutta miten sitä pärjää, kun jalat ei jaksa ja tulee muistin kanssa haasteita.

 

Muutos on aina helpompaa, kun sen tekee ajoissa. Pirjon uusi koti on lähellä palveluita ja kävelymatkan päässä on kauppoja, terveyspalvelut, sekä hyvät kulkuyhteydet isompiin kaupunkeihin kulttuurin ääreen.

– Nyt on sopivan kokoinen koti, mukavat naapurit, ihana iso ulkopiha ja grillikatos, ja lapset sekä lastenlapsetkin asuvat suht lähellä.

Pirjon neuvo onkin:

– Aloita pohdinta tarpeeksi ajoissa. Muutos on aina helpompaa, kun sen tekee ajoissa, tarpeeksi nuorena ja hyväkuntoisena. Mieti myös, että vapautuvan ajan voi käyttää kaikkeen muuhun tekemiseen. Voi mökkeillä, matkustella, käydä teatterissa ja vaikka mitä mukavaa!

 

Mikä on sinun ratkaisusi, miten haluat ikääntyessäsi asua?

Tutustu Miina Sillanpään Säätiön nettisivuilla Asumisen ennakoinnin tietopankkiin, josta löydät mm. aiheeseen herättelevän 2 min videon ”Ennakoi ajoissa – asuminen ikääntyneenä”, infokuvat ikääntyneiden asumisen unelmista, sekä vinkkilistan, mistä saa apua asumisen kartoituksessa ja suunnittelussa.

 

Asuminen ennakointimateriaali on tuotettu osana Ympäristöministeriön järjestöhankerahoitusta.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden Elämän parasta aikaa -liitteessä 14.12.2022