Jännitteisiä aikoja
Demokratiaan liittyvät jännitteet ovat keskeisiä Miina Sillanpään Säätiön toimitusjohtaja Soile Kuitusen blogissa. Käsittelyssä ovat demokratian ja kansalaisyhteiskunnan jännitteet sekä järjestöjen roolit yhteiskunnassa.
Miina Sillanpää omisti elämänsä huono-osaisuuden kitkemiselle. Hänen ansiostaan meillä on esimerkiksi ensi- ja turvakodit. Jari Pirhonen, Miina Sillanpään Säätiön tuore TKIO-kehitysjohtaja, ottaa blogissaan haasteen vastaan ja pyrkii parantamaan ikääntyneiden ihmisten asemaa Suomessa.
Kansanedustaja ja Suomen ensimmäinen naisministeri Miina Sillanpää toimi myös virkatehtäviensä ulkopuolella aktiivisesti ja sinnikkäästi huono-osaisuuden kitkemiseksi yhteiskunnasta. Pitkälti hänen ansiostaan meillä on tänä päivänä esimerkiksi ensi- ja turvakodit. Eräässä haastattelussa Sillanpää sanoi hänen toimeliaisuuttaan ihmettelevälle toimittajalle, ettei ihmisellä voi oikeastaan olla vapaa-aikaa niin kauan kuin kaikilla ihmisillä eivät ole asiat hyvin. Sillanpää haastoi aikalaisiaan solidaarisuuteen huonompiosaisia kohtaan. Kun seuraa nykyistä iäkkäiden palvelujen alasajoa, Sillanpään haaste kaikuu kirkkaana meidän korviimme asti: kuinka meillä oikeastaan voi olla vapaa-aikaa, kun naapurioven takana saattaa asua muistisairas vanha ihminen yksin, täysin ala-arvoisissa olosuhteissa?
Tähän tilanteeseen ei ole päädytty vahingossa. Väestönkehityksen suuri linja eli väestön vanheneminen on ollut tiedossa, ja tutkijat ovat jo 1990-luvulta asti peränneet päättäjiltä toimenpiteitä kehitykseen reagoimiseksi. Suomi on tutkitusti jo pitkään käyttänyt muihin Pohjoismaihin verrattuna pienemmän osan bruttokansantuotteestaan iäkkäiden palveluihin, hallituksen väristä riippumatta. Ainakin minulle on epäselvää, mikä kollektiivinen harha tai näkemästä kieltäytyminen tähän on johtanut, mutta liekö sillä lopulta enää väliäkään. Nyt ei auta muu kuin ottaa lusikka kauniiseen käteen ja alkaa pikaisesti parantamaan tilannetta. Iäkkäiden palvelut on rahoitettava tiedossa olevan tarpeen, ei tarkoituksellisesti alimitoitetun budjetoinnin mukaan. Piste. Vaikka se tarkoittaisi tinkimistä jollakin toisella yhteiskunnan alueella.
Samalla tullaan konkreettisesti Miina Sillanpään heittämään haasteeseen. Sillanpää tinki omasta vapaa-ajastaan huono-osaisempien ihmisten hyväksi. Mitä me olemme valmiit tekemään? Voisitko sinä vaikkapa lähettää iäkkäiden palvelujärjestelmän rahoituksesta sähköpostia kolmelle kansanedustajalle joka päivä? Voisitko lahjoittaa rahaa iäkkäiden hyvinvointia tukevaan järjestötoimintaan? Voisitko lähteä yksinäiselle iäkkäälle kaveriksi SPR:n, oman seurakuntasi, Miina Sillanpään Säätiön, tai jonkin muun toimijan kautta? Voisitko käydä jossakin hoivakodissa silloin tällöin ihan vain seurustelemassa asukkaiden kanssa? Vai lähdetkö mukaan, jos pistämme Mannerheimintien poikki tuhannen rollaattorin voimin joku päivä? Konstit on monet, sanoi kansalainen kun poliittisella apaattisuudella pöytää pyyhki.
Otin Miina Sillanpään heittämän haasteen vastaan siirtymällä Miina Sillanpään Säätiöön kehitysjohtajaksi (TKIO) keväällä 2025. Aion käyttää kaiken tarmoni, kaikki verkostoni ja kaiken yli kymmenen vuoden ajan tutkimustyössä oppimani vanhojen ihmisten aseman parantamiseen Suomessa. Uudessa työssä minua inspiroi Säätiön pitkällinen, itsensä Miina Sillanpään aikoihin asti yltävä asiantuntemus vanhojen ihmisten asioissa ja huiman moniosaava Säätiöyhteisö. Säätiön verkkosivuilla toistuu yksi lause, joka motivoi minua joka kerta, kun sen luen: ”Haluamme rakentaa yhteiskuntaa ja olosuhteita, joissa meillä kaikilla on mahdollisuus ikääntyä paremmin”.
Kiitän Miina Sillanpään Säätiötä luottamuksesta ja otan Miinan haasteen vastaan – jotta me kaikki voisimme ikääntyä paremmin!
Jari Pirhonen,
Gerontologian ja sosiaaligerontologian dosentti
Miina Sillanpään Säätiön kehitysjohtaja (TKIO)
Ota haaste vastaan ja osallistu Miina Sillanpään jalanjäljissä -innovaatiokilpailuun! Haluatko olla mukana kehittämässä uusia ratkaisuja ikääntyvien hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseksi?
Tutustu kilpailuun täällä! Hakuaika on 14.4.–30.5.2025!