Osana ARMAS-festivaalia Miina Sillanpään Säätiö järjesti maksuttoman webinaarin kulttuuri, ikääntyminen ja hyvinvointi -teemalla. ARMAS on vuodesta 2017 lokakuun alussa vuosittain toteutunut valtakunnallinen tapahtumakokonaisuus, joka nostaa esiin ikääntyneitä taiteilijoita ja tekee ikääntymisen teemoja näkyväksi taiteen keinoin. ARMAKSEN missioita ovat

  • SENIOR POWER – ikääntyneiden ääni esiin
  • SEINÄT NURIN – oman näköinen vanhuus, ei rajoja olemiseen tai tekemiseen
  • ILOA ARKEEN – iloinen ja energinen festivaali

 

(Webinaaritallenne on katsottavissa 2 viikkoa, 28.10.2022 asti.)

 

Miina Sillanpään Säätiön hallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen kertoi taustoitusta ikääntyvien kulttuuritoiminnalle. Hän käsitteli aihetta laajalta näkökallalta monipuolisin esimerkein ja läpileikaten useita kulttuuritoiminnan muotoja niin tanssin kuin runoudenkin osalta. Kulttuuritoiminta edistää sosiaalista kanssakäymistä, edistää tutkitusti hyvinvointia ja toimintakykyä sekä antaa esimerkiksi muistisairaille mahdollisuuden tunteiden ilmaisuun ja tulkintaan.

Merja Mäkisalo-Ropposen esitysaineisto (pdf)

 

Musiikkineuvos Marjukka Riihimäen osuudessa ”Laulusta voimaa läpi koko elämän” saimme hyviä vinkkejä musiikkitoimintaan niin lauluharjoitusten, videoesimerkkien kuin kokemusten jakamisen kautta. Musiikki ja laulut ovat innostaneet puhumattomia muistisairaitakin yhtymään mukaan laulutoimintaan. Säätiön vuoden 2021 ARMAS-festivaaliin tuottaman Marjukka Riihimäen ja Laulusta voimaa -seniorikuoron kanssa yhteistyössä tehdyn tekstitetyn yhteislauluvideon voi ottaa vapaasti käyttöön esimerkiksi ikääntyneiden vapaa-ajan toimintaan. Videolla lauletaan tuttuja ja perinteisiä lauluja yhdessä kuoron kanssa. Linkki videoon (kesto noin 30 min): https://youtu.be/0ZPZA1OfSB0

 

Miina Sillanpään Säätiön toimitusjohtaja Eija Sorvari kertoi säätiön kulttuuritoiminnasta, joka on aina ollut tärkeä osa säätiön omaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Kulttuuri on vahvasti läsnä myös konsernin Wilhelmiina Asumispalvelukeskuksessa säätiön taidekokoelman, erilaisten tapahtumien, teatterin, näyttelyiden ja yhteislaulutilaisuuksien kautta. Muistaakseni laulan -hankkeessa kehitettiin muistisairaiden hyvinvointia edistävä laulutoimintamalli. Tunnettuja lauluja sisältäviä ja suosittua Muistaakseni laulan -laulukirjaa on edelleen saatavilla ja myynnissä, lisätietoja.

 

Maksuton ja helppokäyttöinen verkkopalvelu www.muistipuisto.fi sisältää monipuolisesti aivoterveyttä ja toimintakykyä ylläpitävää materiaalia, kuten aivotreenejä. Muistipuistosta löytyy myös kulttuuria sisältävä osio, jossa on musiikkia, loruja, tietovisoja sekä sisältöä musiikkimuistelun tueksi. Linkki suoraan Muistipuiston musiikkisisältöihin.

 

Miina Sillanpään Säätiön seuraava webinaari on 8.11. klo 10–11:
aiheena on Asuminen ikääntyneenä – Ennakoi ajoissa.

Katso lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan.