Julkaistu 22.8.2017

Blogin kirjoittajana Neuvokkaiden naisten kestävät konstit -hankkeen yhteistyötahon Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

 

Yhdessä tekeminen ja ruokaileminen voi tarjota kokemuksen yhteisöön kuulumisesta, onnistumisen iloa ja toimii samalla arjessa voimaannuttavana liimana. Martat ovat tehneet ruokaa yhdessä jo 118 vuotta, vaihtaneet kokemuksia ja antaneet vinkkejä edulliseen ruoanvalmistukseen. Hyvä ja terveellinen ruoka kuuluu kaikille. Edullinen ruoka ei tarkoita niukkuutta ja tinkimistä hyvästä ravitsemuksesta. Hyvällä suunnittelulla ja sesonkiruokaa käyttämällä saa monipuolista ja maukasta arkiruokaa. Nyt on hyvä aika säilöä ja käyttää luonnonantimia. Marjat ja sienet tuovat talvellakin monipuolisuutta ruokapöytään ja säästävät ruokamenoissa.

 

Me voimme säästää monissa arjen valinnoissa. Jos opettelemme valmistamaan ruokaa itse, leivomme, suunnittelemme ostokset ja teemme ostoslistat etukäteen, vertailemme hintoja ja vältämme turhia kioski- ja huoltoasemaostoksia, voimme säästää. Samoin meillä on mahdollisuus valmistaa ruokaa enemmän pakkaseen, tehdä ruokaa vain sen verran kuin on tarpeen ja tähteiden hyödyntäminen on jo kansalaistaito. Töihin voimme aina ottaa eväät, voimme välttää nälkäisenä ruokakauppaan menemistä ja ottaa tavaksi kauppakassin käyttämisen – näin säästämme vuodessa jopa 65e.

Pidän tärkeänä, että huomioimme omassa kulutuskäyttäytymisessämme ilmasto- ja ympäristöhyödyt ilman suurempaa remonttia vain suosimalla lautasmallin mukaisesti ravitsevia raaka-aineita, lisäämällä ruokavalioomme kasviksia ja kauden mukaisia sesonkiruokia. Mieheni on oppinut suurtalouskeittiössä työskennelleeltä äidiltään uunin jälkilämpöjen hyödyntämisen. Uunin lämmetessä kannattaa valmista useampi ruokalaji; laatikkoruoka, sämpylät ja uunipuuro.

 

Osallistumalla neuvokkaiden naisten tapaamisiin voi saada ideoita muilta ryhmän jäseniltä ja suunnitella sekä valmistaa ruokaa yhdessä. Yhdessä tehty ruoka maistuu paremmalta ja jättää ruokamuistoja arjen tekemisen keskellä. Marttojen neuvonta-aineistot ovat kaikille käytössä tapaamiskerroilla. Niistä saa vinkkejä taloudelliseen ruoanvalmistukseen.

 

Martat ovat mukana Neuvokkaat naiset -toiminnassa esimerkiksi Helsingissä, Salossa ja Leppävirralla, jossa marttayhdistys on mukana verkostotoiminnassa, joilla tuetaan vähävaraisia ikäihmisiä. Ryhmä suunnittelee itse tapaamiskertojensa sisällöt. Jokaisella osallistujalla on mahdollisuus tuoda osaamistansa yhteiseksi hyväksi. Toiminta voi olla ruoanvalmistusta yhdessä, marjastusta tai sienestystä, musiikkia ja käsitöitä aivan oman osaamisen ja kiinnostuksen mukaisesti.

 

Haluan toivottaa kaikki mukaan paikalliseen marttatoimintaan. Yhdessä tekemällä ja osana yhteisöä saa ystäviä ja mielekästä yhdessä tekemistä. Murheet ja kolotukset unohtuvat, kun on merkityksellistä tekemistä yhdessä.

 

Marianne Heikkilä
Marttaliitto, pääsihteeri, Martat-lehden päätoimittaja

 

 

Neuvokkaat naiset -hankkeen yhtenä yhteistyökumppanina on Marttaliitto. Hankkeessa on kehitetty ryhmätoimintamalli ikääntyvien naisten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Käsikirja ryhmien perustamisen tueksi on julkaistu – tutustu ja lähde mukaan Neuvokkaiden naisten tärkeään toimintaan!