”Tänne ne kivut jää”, totesi eräs rouva, joka käy Pitäjänmäen kirkolla Kunnon Kaveri -toiminnassa säännöllisesti. Kyseessä on seurakuntien ja Kunnon Kaveri -hankkeen yhteistyö, jonka puitteissa järjestetään 65+ ikäisten liikunnallisia ryhmiä muun muassa seurakuntien tiloissa. Pitäjänmäen seurakunnan kanssa tehtävän yhteistyön lisäksi ryhmiä järjestetään Munkkiniemen ja Haagan seurakuntien kanssa. Hanketta rahoittaa Helsingin kaupunki ja toimintaa koordinoi Miina Sillanpään Säätiö.

 

Ryhmissä on leppoisa tunnelma. Kaikki saavat osallistua jumppaan omalla tavallaan, kuten seisten tai tuolilla istuen. Välillä voi vaikka levätä. Ryhmäläiset ovatkin kiitelleet tästä: ”On hyvä, kun saa tehdä itselle sopivalla tavalla”. Ryhmiin voi muutenkin tulla ihan omana itsenään ja niillä vaatteilla, jotka päällä ovat. ”Et tarvitse erillisiä jumppavarusteita”, lupaa hankekoordinaattori ja ryhmien ohjaaja Anne Luhtala. ”Muutenkin liikumme enemmän hymy huulessa kuin otsa kurtussa.”

 

Uusin ryhmistä on Huopalahden kirkon jumppa, joka alkoi tammikuussa 2024. Osallistujat ovat todella sitoutuneita kävijöitä. Syitä tähän ovat esimerkiksi ”Näitä liikkeitä ei tule tehtyä kotona!” tai ”Viikon piristys!” sekä ”Kotoa tulee lähdettyä liikkeelle ja nähtyä ihmisiä.” Diakoni Sanna Laiho Haagan seurakunnasta iloitsee ryhmän käynnistymisestä. ”Hienoa, että voimme seurakunnassa tarjota erilaisia osallistumismahdollisuuksia ja lisätä sitä kautta yhteisöllisyyttä”.

 

Pitäjänmäen seurakunnan Diakoni Hele-Elina Saari on kokenut Kunnon Kaveri -hankeyhteistyön hyvänä diakoniatyön näkökulmasta. Keskeistä on ihmisten kokonaisvaltainen kohtaaminen, johon Hele-Elinan mielestä kuuluu myös terveyttä edistäviin elämäntapoihin kannustaminen. ”On upeaa, että tiloissamme toimii matalan kynnyksen liikuntaryhmä, johon ihmisiä voi ohjata! On myös hienoa saada kirkon tiloihin toimintaa, joka kokoaa ihmisiä ja madaltaa kynnystä osallistua kirkon toimintaan.”

 

Yhdessä seurakuntien kanssa on onnistuneesti tavoitettu oikeaa kohderyhmää. Hankkeen tarkoituksena on tarjota matalan kynnyksen liikkumismahdollisuuksia ikäihmisille. ”Ilahduttaa, kun väkimäärä on lisääntynyt kirkkojen ryhmissä tasaisesti kevään aikana”, hehkuttaa Luhtala. Seurakunta sekä Kunnon Kaveri -hanke ovat tiedottaneet toiminnasta monissa niin sähköisissä kuin paperisissa tiedotuskanavissa sekä kasvotusten erilaisten kohtaamisen yhteydessä. ”Kirkko on todellinen matalan kynnyksen liikuntapaikka ja olemme mukavasti tavoittaneet henkilöitä, jotka eivät muuten liikuntaryhmissä kävisi. Lisää mahtuu mukaan aina. Lämpimästi tervetuloa!”, toivottaa Luhtala.

 

Ryhmät kokoontuvat kevätkaudella aina viikolle 19 saakka:

  • maanantaisin klo 13.30–14.15 Pitäjänmäen kirkko
  • kesiviikkoisin klo 10.00–10.30 Huopalahden kirkko
  • torstaisin klo 10.30–11.00 Munkkivuoren kirkon piha (ulkojumppa)

 

Lisätietoa ja muiden Kunnon kaveri -toiminnan liikuntaryhmien aikataulut löydät nettisivuiltamme.
Voit myös soittaa ja kysyä lisää ryhmien ohjaajalta, Kunnon kaverin hankekoordinaattori Annelta p. 044 3289 100