Tämän vuoden poikkeusolot ovat kuormittaneet erityisesti omaishoitajien jaksamista. Miina Sillanpään Säätiö on tutkimus- ja kehittämistoiminnassaan tuottanut maksuttomia palveluita, joita rohkaisemme käyttämään oman hyvinvoinnin sekä apua tarvitsevan läheisen hyvinvoinnin tukena. Virkistävät ja mielen hyvinvointia vahvistavat harjoitukset tuovat myös iloa ja onnistumisen kokemuksia arkeen. Harjoituksia voi tehdä yksin tai yhdessä.

 

Mielen hyvinvointia Muistipuistosta

Ihmisen mieli ja keho toimivat yhdessä muodostaen hyvinvoinnin perustan. Kun asiat ovat kohdallaan, tiedostamme tunteemme, ajatuksemme ja kehomme lähettämät viestit. Elämässä tulee kuitenkin aikoja ja tilanteita, jolloin mieli kuormittuu. Hyvä toimintatarmoa tuova stressi muuttuu pitkäkestoiseksi paineeksi, mikä heijastuu niin mieleen kuin kehoonkin. Lisää aiheesta löydät Muistipuiston Tietoa -osiosta.

  • Testaa myös tietosi stressin hallinnasta ja itsemyötätunnosta Muistipuiston tietovisassa
  • Tekemistä ja onnistumisen tunteita saat päivittäisten aivotreenien parissa
  • Kiitollisuusharjoitukset keskittävät ajatukset myönteisiin asioihin, mikä vahvistaa hyvinvointia. Positiivisia asioita löytyy esimerkiksi menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Kiitollisuus on sitä, että emme ota asioita itsestäänselvyyksinä, vaan arvostamme sitä mitä meillä on.

 

Hyvinvointia luonnosta ja Luontosivustolta

Liikkuminen on jälleen rajoitetumpaa eivätkä lyhyt päivä ja loppuvuoden sääolot kannusta ulkoiluun. Luonto virkistää ja auttaa palautumaan stressistä – myös virtuaalisena. Maksuton Luontosivusto.fi -palvelu tuo luonnon ja sen hyvinvointivaikutukset sisätiloihin. Luontosivustolla voi elpyä ja nauttia eri vuodenajoista videoin, kuvin, tarinoin ja luontoharjoituksin. Lintujen seuraaminen kiinnostaa monia. Lähde videon mukana kävelylle tinttimetsään tai seuraa pikkulintujen touhuja kotisi ikkunasta.

  • Luonnon virkistävät tuoksut voi tuoda myös kotiin sisälle! Luontosivustolta löydät vinkit joulun tunnelmaan sopivan tuoksupurkin tekemiseen.

 

Keskusteluapua ja tukea haastaviin tilanteisiin

Jos tuntuu, että oma jaksaminen sekä voimavarat ovat vähissä ja pinna kiristyy, niin tukea ja keskusteluapua on saatavilla. Negatiiviset tunteet kuormittavissa tilanteissa eivät purkaudu tahattomiksi laiminlyönneiksi tai kaltoinkohteluksi, kun tunteista voi puhua ja tilanteita voi purkaa luottamuksellisesti ammattilaisten kanssa. Maksuttomat Tunne voimavarasi -yhteishankkeemme Auttava puhelin sekä Chat-palvelu ovat tukenasi ja suunnattu ikääntyneille omaishoitajanaisille kaltoinkohtelun ehkäisemiseksi.

 

 

Tunne voimavarasi -hanke haluaa muistuttaa tässä päivässä elämisen tärkeydestä. Omista mielen voimavaroista huolehtiminen on myös läheisen etu.

 

Mietelause kirjasta: Heli Suutari – Kaikki kääntyy hyväksi