Luontosivusto on verkkopalvelu, joka tarjoaa luontoelämyksiä videoiden, valokuvien ja artikkeleiden välityksellä. Palvelu tuo luonnon lähelle säästä, vuodenajasta ja sijainnista riippumatta. Ikääntyneet omaishoitoperheet ympäri Suomen ovat osallistuneet sivuston yhteiskehittämiseen ja sisällön tuotantoon. Luontosivustolle materiaalia on tuottanut myös luontotoimittaja Kimmo Ohtonen, jota haastattelimme yhteistyöhön ja luontosuhteeseen liittyen.

 

Omaishoitoperheiden hyvinvointi on tärkeä asia

Omaishoito on lähellä Kimmon sydäntä ja hän on toiminut omaishoitajien tukena myös Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry -yhdistyksessä. Haastattelussa hän kertoi, että lähti mukaan, koska halusi tuottaa omalla panoksellaan iloa ja hyvää mieltä ihmisille. ”Tiedän, miten tärkeää on, että luonto on lähellä, vaikkei ulos pääsisikään. Opin itse marjastamaan ja liikkumaan luonnossa äidin kanssa. Kun äiti sairasti pitkään, hän ikävöi luontoa, kun ei sinne enää päässyt. On tärkeää, että luonto on lähellä ja saavutettavissa erilaisten väylien, kuten Luontosivuston kautta, sillä sen avulla voidaan ilahduttaa läheisiä. Luontosivustossa hienoa on se, että siellä luontoa lähestytään sen kohderyhmää puhuttelevassa muodossa.”

 

Monipuolinen sisältö palvelee erilaisia ihmisiä

Kimmo Ohtonen tuotti Luontosivustolle videoita, tietoartikkeleita ja valokuvia. Luontosivustolla sisältö on jaettu vuodenaikojen mukaisiin alueisiin, ja kunkin vuodenajan sisällä on neljä erilaista sisältöaluetta. Katso, kuule, koe -osiossa on videoita, valokuvia ja aistiharjoituksia. Tekemisen iloa -osiossa on askarteluohjeita, rentoutuksia ja luontoaiheisia tehtäviä. Tiesitkö, että -osiossa on tietovisoja ja artikkeleita ja Eläydy tarinoihin -osiossa on tarinoita luontokokemuksista ja vuodenaikaan liittyviä runoja.

 

Kimmo tuo valokuvillaan, videoillaan ja artikkeleillaan sivustolle tärkeää tietoa luonnosta, eläimistä ja ilmiöistä. Kirjailijana ja toimittajana hän ajattelee, että ihmisillä on iästä riippumatta halu oppia ja tietää lisää luonnosta. Tietoa ja osaamista luontoon liittyen voi kartuttaa muutenkin kuin luonnossa kulkemalla, kuten esimerkiksi lukemalla. ”Meillä jokaisella on luontosuhde, vaikka luonnossa ei aikaa juuri viettäisikään. Luontosuhde voi ilmentyä myös tiedonhaluna ja haluna ymmärtää, miten luonto ja eläimet toimivat ja elävät.” Luontosuhde muuttuu elämän aikana jatkuvasti, ja se voi muuttua myös silloin, kun ihminen oppii jotain uutta luonnosta ja hänen tietonsa aiheesta lisääntyy.

 

Luontotoimittajan luontosuhde

Luonnossa oleminen on Kimmolle itseisarvo, ja omaa luontosuhdettaan hän pitää poikkitieteellisenä ja moniulotteisena.” Kun tekee luonto-ohjelmia työkseen, viettää paljon aikaa luonnossa, mutta ohjelman tekemisen ehdoilla.” Hän arvostaa suuresti työhön liittyviä retkeilyjä ja telttailuja eri puolilla Suomea, arjessa luonnossa liikkuminen on koirien kanssa ulkoilemista. ”Yritän järjestää aikaa luonnossa oleilemiseen perheen ja ystävien kesken, jolloin keskitymme olennaiseen eli luonnossa olemiseen.” Omalla ajalla Kimmo nauttii pitkistä kävelyretkistä, avovesiuinnista, lumikenkäilystä ja hiihtoretkistä luonnontilaisessa luonnossa.

 

Erityisesti Kimmo haluaa kannustaa ihmisiä nauttimaan lähiluonnosta myös kaupungeissa. ”Urbaani luonto on täynnä yllätyksiä, ja kaupungista löytyy luontopolkuja, suojelualueita ja monenlaisia paikkoja, joissa kaupunki katoaa taustalle. Luonnon vaikutuksista hyvinvointiin on saatavilla paljon tutkimustietoa, ja Suomessa luonto on maailmanlaajuisesti katsoen poikkeuksellisen saavutettavissa myös kaupungeissa.” Jokaisen kannattaa etsiä ne itselle tärkeät ja merkitykselliset tavat nauttia luonnosta oman hyvinvoinnin edistämiseksi.

 

Kimmo toivoo, että hänen tarinansa ja videonsa ovat tuoneet iloa ihmisille ja auttaneet heitä voimaan paremmin. Hän toivoo, että Luontosivustolla on saatu kokea luontoelämyksiä sekä toivottaa kaikille ihanaa joulun ja talven odotusta!

 

Elinvoimaa luonnosta – Luontosivusto.fi

 

Kuu kiurusta kesään – elinvoimaa luonnosta ikääntyneiden omaishoivaan 2017–2019 on Miina Sillanpään Säätiön hanke, joka edistää ikääntyneiden omaishoitoperheiden hyvinvointia elvyttävän ja tarinallisuuteen perustuvan luontotoiminnan avulla. Hankkeen tuotoksia ovat mm. Nautitaan luonnosta -ryhmätoiminta sekä Luontosivusto ja Nautitaan luonnosta -korttipakka. Hanketta tukee Sosiaali- ja terveysministeriö.

 

Kuvat: Kimmo Ohtonen ja Mikko Kurvi