Miina 150v Rissanen 060616 350
Miina Sillanpään Seuran puheenjohtajan Kirsti Rissasen juhlapuhe

Miina Sillanpään syntymän 150-vuotisjuhlaa vietettiin ja muisteltiin 6.6. pidetyissä lämminhenkisissä tilaisuuksissa Helsingissä sekä Soihtu-muistomerkillä että Kansalaispäivällisten merkeissä.

 

”Jokaiselle ihmiselle tekee hyvää, kun hän saa nähdä ja kuulla, että sydämen halulla tehty työ saa vastakaikua ja ymmärtämystä osakseen.”

– Miina Sillanpää

 

Miina Sillanpään Soihtu-muistomerkillä järjestettiin Juhlatilaisuus, jossa kuultiin Miinan työn ja arvojen perintöä jatkavien tahojen juhla- ja kukituspuheita, runo Miinalle Reijo Paanasen lausumana, Helsingin Työväen orkesterin soittoa, sekä esiteltiin myös Miina Sillanpää -ääniteos. Paikalla oli toista sataa juhlijaa kunnioittamassa merkittävää suomalaista yhteiskunnallista naisvaikuttajaa.

 

Juhlapäivää jatkettiin Miina Sillanpään Kansalaispäivällisillä Ravintola Meripaviljongissa lähes kahden sadan osallistujan läsnäollen. Juhlavuoden suojelijan presidentti Halosen puheen lisäksi kuultiin juhlapuhujana professori Juho Saarta. Presidentti Haloselle myönnettiin samalla Miina Sillanpään Seuran kunniajäsenyys ja luovutettiin Katariina Gutwerthin tekemä Miina Sillanpää yleisurhoollisuusmitali. Juhlapuheet peilasivat Miina Sillanpään elämänuraa ja saavutuksia sekä nyky-yhteiskunnan ajankohtaisia aiheita. Voit lukea puheet kokonaisuudessaan Miina Sillanpään Seuran nettisivuilta.

 

Miina Sillanpään juhlavuosi on huomioitu eri puolilla Suomea lukuisissa tapahtumissa ja juhlissa, joita on koottu Miina Sillanpään Seuran sivuilla päivitettävään tapahtumakalenteriin. Jokioisilla sijaitseva Miina Sillanpään hautamuistomerkki on kunnostettu, Kanta-Hämeen kirjastoissa kiertää Miina-näyttely – ja Miina Sillanpään elämänura ja arvot ovat innoittaneet myös syksyn osalta runsaaseen ohjelmatarjontaan. Syyskuussa mm. julkistetaan Miina Sillanpää – Edelläkävijä teos, jonka on kirjoittanut professori Aura Korppi-Tommola. Jo juhlavuoden aluksi valmistui Miina Sillanpää -lyhytdokumentti, joka on tehnyt Miina Sillanpäätä tunnetuksi myös ulkomailla. Lyhytdokumentista on saatavilla myös englanniksi tekstitetty versio.

 

Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi sisäministeriö on antanut juhlavuonna määräyksen liputuspäivästä 1.10. Lue sisäministeriön tiedote.

 

Jatketaan juhlia syksyllä ja toivottavasti näemme runsain joukoin myös silloin!

 

Kuvakooste 6.6 vietetyltä Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlapäivältä

Miinan patsaalta 060616 350  Miina 150 TSV ja Sorvari

Miina 150v Haatainen Särkelä 060616  Miina ja Paavo Lipponen 060616

Halonen Rissanen mitali  Miina 150v Kansalaispäivälliset 060616