Miina Sillanpään Säätiökonsernin yhteinen innovaatio-ohjelma on käynnistynyt ja työn touhuun on päästy konkreettisten kokeilujen kautta. Miina Sillanpään Säätiön toimitusjohtaja Soile Kuitunen sekä Wilhelmiina Palveluiden toimitusjohtaja Minna Saranpää ovat innokkaina oppilaina mukana ohjelmassa. He kertovat ajatuksistaan, prosessista ja sen herättämistä tunteista ja havainnoistaan.

 

Konsernin sisällä yhtenevät tavoitteet, toiminta-ajatus ja visio

Soile Kuitunen pitää esitelmää seisoen innovaatio-opinnoissa, yleisö kuuntelee.

Toimitusjohtajat paljastavat keskeisimpiä huomioitaan ja oppejaan ensimmäisistä innovaatio-ohjelman lähiopetusjaksoista. ”Minulla on upea fiilis siitä, että meillä on huikea määrä osaamista. Olen aina tiennyt, että meillä on kovan luokan asiantuntijoita, mutta vuorovaikutteisuuden myötä asiantuntijuuden syvyys on korostunut. Uudenlaisia näkökulmia omaan osaamiseen on syntynyt vuoropuhelujen kautta.”, Minna hehkuttaa.

 

Soile allekirjoittaa Minnan tuntemukset. ”Haasteena on saada uudet opit nivoutumaan ihmisten omaan työhön. Havahduttavinta on ollut näkymä siitä, että Säätiökonsernissa olemme samalla asialla. Meillä on yhtenevät tavoitteet, toiminta-ajatus ja visio.”

 

Minnassa innovaatio-opinnot ovat herättäneet innostuksen ja oivalluksen tunteita. ”Työarjessa on paljon edistettäviä asioita, joten miten viedä innostusta eteenpäin työkavereille?”, Minna aprikoi. ”Tunteiden skaala on aika laaja.”, Soile täydentää. Hän muistelee, että yleisesti ihmisistä 20% on innovaattoreita, 60% vuorovaikutuksen ja vaikuttamisen kautta uutta omaksuvia sekä 20% muutosvastaisia. ”Kehittämisessä epävarmuus on aina läsnä. Täytyy säilyttää kehittäjän mieli ja toimintakyky, vaikka toimintaympäristössä tapahtuukin muutoksia.”, Soile sanoittaa.

 

Lekalla päähän lyöty olo – Mistä tämä kaikki osaaminen tulee?!

Kokeilukulttuuri dia tekstillä: Idea itsessään ei ole mitään, teot ratkaisevaksi. Siksi kokeilukulttuuria.

”Yhdessä tekemisen sekä näkökulmien jakamisen voima on kirkastunut. Isoimmat oivallukset käännettiin toimenpiteiksi. Kuvittelin tuntevani kollegat, mutta tuli ihan kylmät väreet todella hyvistä avauksista. Wau, mistä tämä kaikki osaaminen tulee!”, Minna iloitsee. Hän muistuttaa, että on tärkeää luoda myös arjessa pysyviä rakenteita Säätiön ja Wilhelmiinan asiantuntijoiden osaamisen vaihdolle sekä yhteistyömalleja.

 

”Suoraan sanottuna on ihan lekalla päähän lyöty olo. Säätiökonsernilla on älyttömän laaja ja syvällinen osaaminen ikääntyneiden toimintakyvyn edistämisestä ja kuntoutuksesta.”, Soile hämmästelee. ”Wilhelmiinalla ja Säätiöllä on yhteisiä nimittäjiä valtavasti, konsernissa on voimaa!”

 

”Säätiön kehittämiä yleishyödyllisiä tuloksia ja toimintatapoja voidaan hyödyntää Wilhelmiinassa ja vastavuoroisesti Wilhelmiinasta saadaan arvokasta tietoa hanketoimintaan. Olemme tasavertaisia, strategisia kumppaneita. Voimme tiivistää vielä lisää yhteistyötä ja soveltaa työarkeen uusia hyviä käytänteitä.”, Soile visioi.

 

”Innovaatio-opintojen hyötyjen tulee näkyä toiminnan tuloksellisuudessa ja vaikuttavuudessa. Rakennetaan yhdessä koko konsernin uutta organisaatio- ja yhteistyökulttuuria. Tämä näkyy laadullisina ja määrällisinä, konkreettisina muutoksina.”, Soile vakuuttaa. Minna jakaa saman vision: ”Uskon, että meillä on mahdollisuuksia löytää sekä liiketoimintaa että Säätiön hanketoimintaa tukevia, konkreettisia ideoita.

 

Edelläkävijänä ja alan uudistajana

”Opinnoissa kuntoutuksesta puhuttiin ilahduttavasti ja modernisti, mikä ei ole itsestäänselvyys kaikkialla, sillä vanhat suuntaukset ohjaavat monesti toimintaa. Konsernin työntekijöillä on yhteinen pyrkimys edistää ikääntyneiden kuntoutumista. Tärkeimpiä anteja innovaatio-ohjelmassa on pohtia yhteisellä porukalla ilman raja-aitoja ilmiöitä.”, Soile korostaa innovaatio-opinnon mahdollisuuksia. Yhteiskunnallisesti vaikuttavaa, näkyvyyttä lisäävää ja merkityksellistä toimintaa, jotta jokainen meistä voi ikääntyä paremmin.”, Minna kiteyttää.

 

Ensimmäisistä innovointi-aihioista on kehitetty kokeilukulttuurin kautta ensimmäiset tuotokset eli ns ”Mokkapalat”. Tutustu sähköiseen julkaisuumme, joka esittelee ne tarkemmin.

Miina Sillanpään Säätiön ja Wilhelmiinan Mokkapalat -julkaisu (pdf)

 

Miina Sillanpään Säätiökonserni käynnisti vuonna 2024 Miina Sillanpään Tulevaisuusakatemian.

Miina Sillanpää tulevaisuusakatemian logo

Miina Sillanpää oli rohkea, eteenpäin katsova uudistaja, näkijä ja tekijä. Säätiömme vaalii tätä perintöä. Säätiömme keskeinen tehtävä on uudistaa ja kehittää kuntoutusta.

Miina Sillanpään Tulevaisuusakatemiaan liittyy Innovaatio-ohjelma, tutkimusrahoitushaku, Studia Generalia sekä muita tapahtumia ja webinaareja.