Suomessa vietettiin ensimmäistä kertaa 1.–15.10.2017. ARMAS-festivaalia, joka nosti esiin ikääntyneitä taiteilijoita ja teki ikääntymisen teemoja tutuiksi taiteen keinoin. ARMAS-festivaalin aikana järjestettiin lähes 250 kulttuuritapahtumaa eri puolilla Suomea.

 

Miina Sillanpään Säätiö osallistui vuonna 2017 ARMAS-festivaaliin yhdessä järjestöjen yhteisen Valtaa vanhuus -verkoston kanssa. Säätiön oma ARMAS-tapahtuma oli senioreista koostuvan Laulusta Voimaa -kuoron konsertti ja yhteislaulutapahtuma Helsingin kaupungintalon juhlasalissa. Kuoroa johti musiikkineuvos Marjukka Riihimäki ja säestäjänä flyygelin äärellä toimi laulaja Mikael Konttinen, jolla oli myös oma sooloesitys. Tilaisuuden avasi apulaispormestari Nasima Razmyar ja juonsi toimittaja Päivi Istala. Tilaisuuteen osallistui lähes 300 henkilöä ja kaunis juhlasali olikin ääriään myöten täynnä musiikin ystäviä.

 

Yleisö sai nauttia Laulusta Voimaa -kuoron esitysten lisäksi myös runonlausunnasta. Tapahtuman huippuhetki oli, kun 104-vuotias Klaudia Rahikainen astui lavalle ja lausui runon Minun Karjalani. Pelkästään kuuntelun varaan tilaisuutta ei kuitenkaan ollut rakennettu, vaan Marjukka Riihimäki innosti kaikki mukaan tuttuihin yhteislauluihin, jotka raikuivat salissa moneen kertaan.

 

Osallistuminen erilaisiin kulttuuritapahtumiin on yksi tapa lisätä osallisuutta ja torjua yksinäisyyttä. Parhaimmillaan kulttuurin saralta voi löytää itselleen uuden harrastuksen, kuten on käynyt niille kymmenille Laulusta Voimaa -kuoron jäsenille, jotka harjoittelevat viikoittain Miina Sillanpään Säätiön tukemana Wilhelmiina-kodissa. Kuoroa johtava Marjukka Riihimäki on vienyt kuoronsa esiintymään kaupungintalon juhlasalin lisäksi jo mm. Musiikkitaloon ja Eduskuntaan. Tällä hetkellä Wilhelmiinassa harjoitellaan torstai-iltapäivisin joululauluja tulevaa joulukonserttia varten.

 

Musiikin hyvinvointivaikutuksista on paljon myös tutkittua tietoa. Miina Sillanpään Säätiön julkaisusarjassa (A:10) on ilmestynyt tutkimusraportti Muistaakseni laulan- hankkeeseen liittyneestä tutkimuksesta. Musiikin ohella seniorin arki voi rikastua muillakin kulttuuririennoilla, kuten vierailuilla taidenäyttelyissä tai teatteriesityksissä. Toisinaan esteeksi muodostuvat korkeat pääsymaksut, joten kannattaa seurata lähiympäristöstä löytyviä maksuttomia tapahtumia, joita järjestävät mm. kirjastot, palvelukeskukset ja seurakunnat.

 

Tutustu Muistaakseni laulan -hankkeen tutkimusraporttiin:
Muistaakseni laulan: Musiikin käyttö muistisairaiden mielialan, elämänlaadun ja kognitiivisen toimintakyvyn tukemisessa (pdf)