teattermuseo-patsaat-350-pienempiJärjestimme Muistiluuri-hankkeen tutkimus- ja kehittämishankkeen (2013–2016) loppuseminaarin Teatterimuseossa – paikassa, joka on teatterin muisti. Vaikka muistimme heikkenisikin, ovat muistot kuitenkin tallessa, kuten seminaariympäristömme osoitti.

Rakennetut fyysiset ympäristöt voivat edistää hyvinvointiamme. Museot ovat paikkoja, joiden esineet ja asiat toimivat ”muistelun apuvälineitä” herättäen eloon elämän varrella kertyneitä muistoja ja elämyksiä. Kun muisto jaetaan jonkun kanssa, se rakentuu uudelleen ja sille tulee uusia merkityksiä.

Meillä kaikilla muistisairaita henkilöitä kohtaavilla on mahdollisuus tukea sairastuneen muistia jakamalla yhteisiä muistojamme muun muassa keskusteluissa, musiikkihetkissä ja tuttuutta sisältävissä ympäristöissä, kuten museoissa.

 

Teatterimuseo tarjosi paikkana mahdollisuuden vapautumiseen arjen totutuista rooleista asiantuntijana, ammattilaisena, sairastuneena tai läheisenä. Muistiluuri-hankkeen päätösseminaariin saapuva juhlaväki otettiin vastaan näyttävästi, kun juhlakakku ja parsakaali odottivat Teatterimuseon pääovella.

 

 

 

ml-yleiso-350Tilaisuuden juontanut koko kansan psykologi Pirkko Lahti piti juhlaväen hyvällä tuulella. Tiivis aamupäivä sisälsi painavaa asiaa muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä kuntoutuksen uusista toteutustavoista, kuten teknologian hyödyntämisestä ja kognitiivisesta harjoittelusta. Lisäksi kuultiin Muistiluuri-hankkeessa kehitetystä voimavaralähtöiseen ajatteluun perustuvasta Muistikompassi-kuntoutusmallista ja siihen sisältyvästä Impulssi-hyvinvointisovelluksesta.

 

ml-leikas-350Jaana Leikas, Teknologian tutkimuskeskuksesta (VTT) valotti yleisölle ikäteknologian kehittämisen, käytön ja käytettävyyden eettisiä näkökulmia. Aihe herättikin keskustelua, sillä monella kuulijalla oli omakohtaisia kokemuksia teknologioista, joiden käytettävyydessä olisi ollut parantamisen varaa.

Jaanan mukaan nykyaikainen turvateknologia on huomaamatonta, luotettavaa ja älykästä anturiteknologiaa, joka ei vaadi käyttäjältään osaamista.

 

 

ml-jaana-ja-sanna-350  

Kognitiivinen harjoittelu kotona FORAMENCognitiveTablet -ohjelmalla oli olennainen osa Muistiluuri-kuntoutusta. Kuvassa ohjelman kehitystyön asiantuntijat Jaana Sarajuuri (vas.) ja Sanna Koskinen.

Tutkimus- ja kehittämishanketta luotsasi monialainen ohjausryhmä. Elämän pyörteistä ja teatterin ihmeellisestä maailmasta ohjausryhmän yhteiseen kuvaan pysähtyivät hyvinvointiteknologian asiantuntija Tomi Nevalainen (MSS), muistiohjaaja Ella Niini (MSS), johtava tutkija Erja Poutiainen (Kuntoutussäätiö), projektikoordinaattori ja muistiohjaaja Ulla Arifullen-Hämäläinen (MSS), erityisasiantuntija Anita Pohjanvuori (Muistiliitto), tutkimuspäällikkö Merja Kurki (MSS) sekä neuropsykologian eritysasiantuntijat Sanna Koskinen ja Jaana Sarajuuri.

 

Toivottavasti mikrofoni toimii…

ml-ulla-ja-ella-350…sillä Muistiluuri-hanke ja Miina Sillanpään Säätiö haluavat kiittää kaikkia hankkeeseen osallistuneita toimijoita eri tieteen- ja ammattialojen rajoja rohkeasti ylittävästä innovatiivisesta yhteistyöstä, jota tulevaisuuden elämälähtöisen kuntoutuksen kehittämisessä tarvitaan.

Haluamme myös kiittää Kotiin päin -jalkautuskiertueen eri paikkakunnille osallistuneita alan ammattilaisia ja vapaaehtoisia kiinnostuksesta ja kannustavasta palautteesta sekä Suomen Muistiasiantuntijoita hyvästä yhteistyöstä kiertueen järjestämisessä.

Ehdottomasti tärkein kiitos kuuluu kaikille hankkeeseen osallistuneille muistisairauteen sairastuneille henkilöille ja heidän läheisilleen, jotka jakoivat ajatuksiaan ja kokemuksiaan yhteisen kehittämisen eteenpäin viemiseksi.

 

Muistiluuri-hankkeen loppuraportti julkaistaan säätiön verkkosivulla loppuvuodesta.

 

 

  1. Kaiken kaikkiaan aivan ihana tapaaminen oli siellä Teidän kaikkien ihanien ihmisten kanssa loppuraportissa jossa tapasimme. Kiitos koko poppoolle myöskin henkilöille jotka pitivät aikoinaan koulutusta meille Muistiluuri-kuntoutuksessa. Terveisin Anita Katajisto

  2. Mukavaa Anita, että olit mukana ja meitä piristämässä aurinkoisella olemuksellasi!

Comments are closed.